El tractor és un tipus de vehicle que sempre m’ha contundent. Potser és que retinc la imatge a la memòria de quan de petit recorria les exposicions de tractors que feien a Olot durant la Fira de Sant Lluc. Al costat de la tradicional mostra ramadera, la maquinària del camp escampada per la fira era digne de veure. I de pujar-hi, si se’n tenia oportunitat. Potser per això vaig gaudir fa uns dies amb l’estampa imponent de mig miler de tractors a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona. La ciutat comtal envaïda per unes hores per la tractorada organitzada per Unió de Pagesos. Un espectacle.

Tractors arribats a la capital d’arreu del país en l’anomenada Marxa Pagesa. O sigui, la marxa per la dignitat de la pagesia. No tinc gens clar que serveixi perquè els pagesos tinguin qui els escolti. Ens omplim la boca amb el quilòmetre zero i els productes de proximitat, però ens oblidem d’aquells que ho fan possible a peu del terreny. Renda agrària a la baixa, menys ajudes públiques, desequilibris en la cadena de de distribució…

Com diu Unió de Pagesos, si es tracta de fer un país nou, tinguem també present l’origen dels aliments, la conservació dels recursos naturals, el manteniment del paisatge agrari i rural, i l’ocupació equilibrada del territori. Pensem-hi cada vegada que ens posem un d’aquests menjars de quilòmetre zero a la boca. Potser així començarem a ser conscients de l’oblit del camp.