10.3 C
Pals
Dilluns, 6 febrer 2023
- Publicitat -

Creació d’un memorial a l’Estartit per a una víctima de Germanwings

Monument a l'Estartit en homenatge a Robert Oliver, una de les 150 persones que van trobar la mort durant l’estavellament de l’avió de la companyia Germanwings

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Fa gairebé cinc anys, el 24 de març de 2015, el vol 4U9525 de la companyia Germanwings es va estavellar als Alps francesos provocant la mort dels 150 viatgers. Un dels, Robert Oliver Calvo, era un home de 36 anys, casat i pare de dos fills i es crearà un monument en memòria seva.

Després dels fets, la Lufthansa, companyia a la qual pertany Germanwings, va oferir a les famílies de les víctimes una possibilitat de subvenció per a la realització de memorials. De seguida, la família de Robert Oliver va pensar en l’Estartit, concretament al final del Passeig Marítim dels Griells, tocant a la zona de dunes naturals. Tal i com Maribel Calvo, la seva mare, ha explicat al Diari de Girona, és un espai on de petit anava a estiuejar i on, més tard, li encantava passejar amb la seva dona per contemplar les Illes Medes. Allà hi trobava pau i tranquil·litat.

Així va ser com la família de Robert Oliver va contactar l’Ajuntament de Torroella de Montgrí per iniciar els tràmits. L’Alcalde, Jordi Colomí explica que van haver de negociar amb Costes de la Generalitat i de l’Estat abans que li donin el vistiplau i han notificat que el cost total no podrà excedir 100.000 euros. El consistori preveu començar les obres entre setembre i octubre vinents i calculen que duraran uns dos mesos. Així, tot hauria d’estar enllestit per final d’any.

Disseny del projecte

El memorial ha estat concebut pel paisatgista banyolí Martirià Figueras que l’ha dissenyat com un oasi de «contemplació inspirada en el mar i la visió de les Illes Medes que transmeti benestar i inviti a la reflexió». Per aquesta raó contindrà diversos espais on s’hi podrà llegir, meditar i contemplar el paisatge.

Es calcula que l’indret tindrà una superfície total de 250 metres quadrats. Hi trobarem diverses estructures i una zona ombrejada; també s’hi crearà una rampa d’accés a la platja i una plataforma de fusta que penjarà de l’escullera.

La primera estructura, ubicada davant del mar, serà un espai obert pels costats i cobert per una teulada amb tres orificis pels quals entrarà la llum. Els rajos així creats canviaran amb el moviment del sol i dibuixaran diverses formes al terra. Al voltant d’aquesta construcció, es col·locaran uns bancs d’on es podrà contemplar el cel i les Illes Medes i «gaudir d’un sentiment de viatge infinit i d’eternitat» tal i com explica Martirià Figueras.

L’edificació de més força simbòlica, però, serà una escultura d’ocells (de resina liquida) que s’envolen al mig de 15 pals metàl·lics de 25 metres d’altura. Aquells representen les ànimes que desperten de nou i comencen el seu viatge cap a una altra destinació.

Finalment, s’inclourà un tòtem que portarà unes inscripcions: s’hi recollirà el motiu de l’obra, es recordarà a les altres 149 víctimes i durà un text dedicat a Robert Oliver escrit per la seva família així com un poema de l’obra Ombra de l’altre mar de Joan Margarit.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Francesc Cambó

Benvolguts oients de Ràdio Capital. Com que com tanta altra gent  de la meva edat jo també em trobo...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -