9.3 C
Pals
Dijous, 24 Octubre 2019
  • Cultura

Vagar en llibrerires

El més llegit

El greu error de Telecinco quan ha viatjat a l’Empordà que s’ha fet viral

Sense que els habitants de Platja d'Aro ho sàpiguen, els han fet un doble canvi al nom del poble

Mor el conegut pastor Jordi Muxach

Ha mort Jordi Muxach, el conegut pastor de l'Estartit, famós pel seu crit "Jau Coloma, Jau!", escoltat en infinitat de concursos de gossos d'atura. La defunció es va produir ahir a la tarda mentre era amb el seu ramat, per una aturada cardíaca, segons ha informat la Cadena Ser.

VIDEOS: Nit de fortes tempestes al Baix Empordà i resgistres que superen els 100 l/m2

Durant la matinada la pluja ha estat intensa i a bona part de la comarca es superen els 100 l/m2. Protecció Civil ha recomenat suspendre el transport escolar i la C-31 està tallada a l'alçada d'Ullà.

🔴VÍDEOS: Els efectes de les tempestes i inundacions al Baix Empordà

Hi ha carrers i carreteres tallades, i molts punts inundats

Palafrugell posa en marxa el programa de prescripció social

Es tracta d’una recepta diferent per millorar el benestar i la qualitat de vida dels pacients amb recomanacions com activitats socials per mantenir les relacions amb altres persones
Pere Carreras
Pere Carreras
Pere Carreras és periodista begurenc

M’agrada visitar moltes llibreries, i sempre que viatjo m’hi estic llargues estones. Com si fos un museu més d’una ciutat.

El ritual, que pot durar hores, és començar per la secció de novetats, però ràpidament miro d’anar al que m’interessa, que són els llibres periodístics d’actualitat, la reflexió  política, la secció d’història, economia i si puc, fullejo i tal vegada compro novel.les en altres idiomes, per allò de practicar.

A Lyon i Nàpols, sobretot en aquesta última ciutat d’Itàlia, he estat remenant molt per la secció de política. M’agraden els autors italians quan aborden un tema d’actualitat. Com també m’apassionen els llibres d’història si els fan anglesos.

Sense ser cap expert, sí que vaig notant que els llibres nous tracten, de forma freqüent, temes vells que s’han posat a la rentadora de la història i sembla que hagin sortit blanquejats. Un verb que veiem sovint, això del blanquejar. Blanquejar la l’ultradreta, blanquejar diners.

Un dels conceptes que surt també ara és el de populisme, veient les mostres que tenim des dels últims anys. És una qüestió que sempre ha existit però ara sembla que sigui un fenomen recent. Llegeixo una frase curiosa, d’un conegut polític italià que es defineix com antipopulista, no confondre amb antipopular, i expressa en el seu llibre formes de combatre aquesta pràctica.

També preocupa, als prestatges de les llibreries, la irrupció de les fake news. Un concepte que sembla nou acabat de fer però que és tan o més vell que les nostres societats, des que la serp seduïa Eva al paradís. Sembla mentida que descobrim ara que existeixen mentides i mentiders professionals.

El passeig per les llibreries em porta a veure que segueixen sortint obres sobre medi ambient, immigració, les problemàtiques inherents als joves, el feminisme, l’educació o llibres que aporten claus per viure millor en el futur. Respostes per tot, quina sort.

Viure dues hores en una llibreria,  que són tan lluminoses, confortables i càlides, em provoca una sensació de benestar emocional i retrobament amb la reflexió serena.

Passes per caixa i en surts amb la idea que has compartit dues hores amb els escriptors, que esdevenen amics, coneguts i saludats, per fer servir una expressió planiana, que per sort t’acompanyaran després llargues estones, i sempre en voldràs més.

Últimes notícies

Torna el Sol amb ambient de tardor

El Sol recupera protagonisme en una jornada meteorològicament tranquil·la amb ambient fred al matí i temperatures màximes de fins a 22ºC

Comença el Tastaolletes de la Bisbal

La novena edició s'allargarà fins al 17 de novembre

Trobada a Platja d’Aro entre l’alcalde i el subdelegat Albert Bramon pels aigüats

Albert Bramon ha ofert els mitjans de l'Administració "necessaris" amb l'objectiu de "restablir la normalitat el més aviat possible"

Arriba un creuer amb 600 passatgers a Palamós

El port de Palamós ha rebut el creuer Seabourn Ovation, amb gairebé 600 passatgers a bord

Els nens de p4 de Guillem de Montgrí visiten l’ajuntament

Els alumnes de P4 de l'escola Guillem de Montgrí de Torroella de Montgrí van visitar el dimarts les instal·lacions de l'ajuntament

Més notícies