Veïns de la base militar Álvarez de Castro caminen per reclamar el tancament del camp de tir / ACN
Prop de 400 persones han protagonitzat aquest dimecres al migdia una caminada popular per exigir el tancament del camp de tir de la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà). Veïns, representants d’entitats i càrrecs electes com els diputats al Parlament Marc Vidal (CSQP) i Mireia Vehí (CUP) i el senador Jordi Martí (ERC) han donat suport a la jornada reivindicativa promoguda per la plataforma Alto el foc a l’Albera. Hi ha hagut xerrades per destacar el valor paisatgístic de la zona, inclosa a l’espai de protecció Xarxa Natura 2000 i el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat. La plataforma ha denunciat els “perills” i “molèsties” que les pràctiques militars suposen per als veïns i l’impacte mediambiental que tenen sobre el terreny.

Des de Vilartolí, els veïns de la base de Sant Climent Sescebes han alertat que les maniobres de l’exèrcit no sols impliquen molèsties acústiques -amb “tirs i explosions a qualsevol hora del dia i la nit- o el tancament puntual de camins i pistes forestals sinó que són, en realitat, un “perill” per a la ciutadania ja que “s’escapen projectils fora” del perímetre.

A més a més, es queixen que la presència de l’exèrcit va “en augment” i “creix en el dia a dia” dels pobles propers. “Utilitzen equipaments municipals i conviden els escolars i els esplais a conèixer i fer propaganda de l’exèrcit espanyol”, asseguren en un comunicat. El Ministeri de Defensa va anunciar la intenció de “reconvertir” la base per acollir les anomenades Brigades Operatives Polivalents, la qual cosa podria ampliar el pes estratègic d’aquest espai. Això “preocupa” alguns veïns i entitats crítics amb la base militar.