17.6 C
Pals
Diumenge, Setembre 22, 2019
  • Notícies

Els veïns de Palamós escullen el nom de tres nous carrers de la vila

Els noms escollits a través del procés participatiu realitzat pel consistori són: carrer de les triadores, de les remendadores i de les pageses. Un homenatge a oficis desenvolupats per dones

El més llegit

Incidències i actes suspesos al Baix Empordà per les fortes tempestes

Consulta la recopilació de dades, incidències i actes suspesos a causa de les tempestes d'aquest dissabte.

🔴VIDEOS: imatges dels impressionants aiguats arreu de l’Empordà

Imatges de les inundacions ocasionades pels aiguats d'aquest dissabte al Baix Empordà

Mor ofegat pels aiguats un home en uns baixos d’un local a Platja d’Aro

La víctima, que dormia al local amb el permís del propietari, ha quedat atrapat per l'aigua

El delegat del Govern de la Generalitat a Girona visita Santa Cristina d’Aro

El delegat territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, va realitzar ahir a la tarda una visita institucional al municipi de Santa Cristina d’Aro, essent rebut per l’alcaldessa, Lourdes Fuentes, i els tinents d’alcalde Josep Xifra i Jaume Quintana

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

Palamós ja té nom per a tres carrers de nova creació de la vila situats a la zona del Pla de sa Nau. Gràcies al procés participatiu iniciat per l’Ajuntament, els veïns i veïnes han pogut realitzar les seves propostes per posar nom a aquests indrets del municipi. El carrer de les triadores, de les remendadores i de les pageses s’incorporaran al nomenclàtor municipal després que ho aprovi el Ple Municipal. També s’ha acceptat el canvi de nom de l’actual carrer de Remigi Robau i Morató.

El consistori va engegar el passat mes de març el procés participatiu per trobar noms per als tres nous carrers que té la vila. Es va informar als palamosins i palamosines que els noms seleccionats havien d’estar “relacionats amb elements específics i concrets de l’àmbit on estan situats aquests carrers, o bé de noms de personatges locals rellevants, vinculats al territori i preferentment femenins, entre altres criteris”. En total es van rebre 97 propostes que la Comissió de Nomenclàtor va valorar i van sortir d’entre quatre i sis propostes per als tres nous carrers de la zona del Pla de Nau i fins a nou per a l’actual Remigi Robau.

Aquests tres carrers es troben situats a la zona del Pla de sa Nau, a Sant Joan, i sorgeixen fruit de la perllongació del carrer d’Enric Vincke que actualment està en fase d’execució de la seva urbanització. Dos d’aquests carrers connectaran amb l’avinguda de la Llibertat i el tercer ho farà entre l’Enric Vincke i el carrer de Núria. Els resultats finals responen a oficis realitzats per dones i que han volgut ser homenatjats.

El primer carrer s’anomenarà carrer de les triadores, un homenatge als milers de dones que treballaven a les fàbriques de suro. El segon és el de les remendadores, ofici molt important a la vila que consistia en arreglar les xarxes dels pescadors. I finalment, el carrer de les pageses rendeix homenatge a les dones que cuidaven la casa, la família de l’hort i el bestiar petit com aviram, conills, etc.

A més a més d’aquests tres noms nous, els palamosins i palamosines han escollit el nom que substituirà l’actual carrer de Remigi Robau i Morató, que connecta el carrer de Roqueta amb el de Lleida, al barri de les Cases Noves i que es va construir a finals de la dècada dels anys cinquanta. El Ple municipal i per unanimitat va acordar canviar-lo en compliment de la Llei de la memòria històrica i seguint les recomanacions d’actuació sobre els símbols identificats al cens del Memorial Democràtic. En aquest cas es tracta del nom d’un ex-combatent del bàndol franquista que va pertànyer a la Falange Española Tradicionalista-JONS.

El nom més votat per aquest canvi és el de d’Engràcia Ayats Oliva, coneguda com “Gracieta” (1907-2003), una veïna que es va fer famosa per l’estraperlo i contraban de tabac, pa, cafè i tot tipus de productes de primera necessitat. Gràcies a ella moltes famílies van poder menjar i sobreviure durant la postguerra.

Després de donar per tancat el procés participatiu, els noms escollits pels veïns i veïnes es traslladaran al ple municipal per a la seva aprovació definitiva.

Últimes notícies

Mor ofegat pels aiguats un home en uns baixos d’un local a Platja d’Aro

La víctima, que dormia al local amb el permís del propietari, ha quedat atrapat per l'aigua

Denuncien a l’Audiència Nacional a Carles Ventura (CUP) per “amenaces”

L'acusen de "legitimar el terrorisme" fruit d'un tuit, posteriorment esborrat, on Ventura els deia "a mirar sota el cotxe"
audio

La Llista – 21 setembre 2019

Si t'has perdut La Llista de Capital ja pots tornar-la a escoltar! Avui hem estrenat 5 novetats i Ed Sheeran ha tingut una bona notícia!
audio

Factoria d’estiu – 21 setembre 2019

Darrera edició estiuenca del Factoria amb l'Àlex Mata! Avui hem tornat a sortir al carrer a preguntar a la gent per la seva cançó estiuenca.
audio

Cocodril Club – 21 setembre 2019

Ja pots recuperar el Cocodril Club d'aquesta setmana! El programa revival de l'Albert Malla, un clàssic de Ràdio Capital.

Més notícies