Imatge: Ajuntament de Palamós

Palamós ja té nom per a tres carrers de nova creació de la vila situats a la zona del Pla de sa Nau. Gràcies al procés participatiu iniciat per l’Ajuntament, els veïns i veïnes han pogut realitzar les seves propostes per posar nom a aquests indrets del municipi. El carrer de les triadores, de les remendadores i de les pageses s’incorporaran al nomenclàtor municipal després que ho aprovi el Ple Municipal. També s’ha acceptat el canvi de nom de l’actual carrer de Remigi Robau i Morató.

El consistori va engegar el passat mes de març el procés participatiu per trobar noms per als tres nous carrers que té la vila. Es va informar als palamosins i palamosines que els noms seleccionats havien d’estar “relacionats amb elements específics i concrets de l’àmbit on estan situats aquests carrers, o bé de noms de personatges locals rellevants, vinculats al territori i preferentment femenins, entre altres criteris”. En total es van rebre 97 propostes que la Comissió de Nomenclàtor va valorar i van sortir d’entre quatre i sis propostes per als tres nous carrers de la zona del Pla de Nau i fins a nou per a l’actual Remigi Robau.

Aquests tres carrers es troben situats a la zona del Pla de sa Nau, a Sant Joan, i sorgeixen fruit de la perllongació del carrer d’Enric Vincke que actualment està en fase d’execució de la seva urbanització. Dos d’aquests carrers connectaran amb l’avinguda de la Llibertat i el tercer ho farà entre l’Enric Vincke i el carrer de Núria. Els resultats finals responen a oficis realitzats per dones i que han volgut ser homenatjats.

El primer carrer s’anomenarà carrer de les triadores, un homenatge als milers de dones que treballaven a les fàbriques de suro. El segon és el de les remendadores, ofici molt important a la vila que consistia en arreglar les xarxes dels pescadors. I finalment, el carrer de les pageses rendeix homenatge a les dones que cuidaven la casa, la família de l’hort i el bestiar petit com aviram, conills, etc.

A més a més d’aquests tres noms nous, els palamosins i palamosines han escollit el nom que substituirà l’actual carrer de Remigi Robau i Morató, que connecta el carrer de Roqueta amb el de Lleida, al barri de les Cases Noves i que es va construir a finals de la dècada dels anys cinquanta. El Ple municipal i per unanimitat va acordar canviar-lo en compliment de la Llei de la memòria històrica i seguint les recomanacions d’actuació sobre els símbols identificats al cens del Memorial Democràtic. En aquest cas es tracta del nom d’un ex-combatent del bàndol franquista que va pertànyer a la Falange Española Tradicionalista-JONS.

El nom més votat per aquest canvi és el de d’Engràcia Ayats Oliva, coneguda com “Gracieta” (1907-2003), una veïna que es va fer famosa per l’estraperlo i contraban de tabac, pa, cafè i tot tipus de productes de primera necessitat. Gràcies a ella moltes famílies van poder menjar i sobreviure durant la postguerra.

Després de donar per tancat el procés participatiu, els noms escollits pels veïns i veïnes es traslladaran al ple municipal per a la seva aprovació definitiva.