10 C
Pals
Dissabte, 6 març 2021

Vols anar de processó? Doncs paga!

El més llegit

Alerta per múltiples robatoris a comerços de Palafrugell

Els comerços del centre de Palafrugell estan en alerta després que hi hagi hagut diversos robatoris continuats. Concretament, han...

Absolt l’acusat de violar la festa major de Palamós una companya de feina i agredir sexualment una menor

La sentència conclou que "no ha quedat acreditat" que les relacions fossin "contra la voluntat" de les noies

MAPA: Com avança la vacunació al Baix Empordà, municipi a municipi

Les campanyes de vacunació segueixen avançant. Aquesta setmana ja s’ha començat a vacunar a ciutadans de més de 80 anys al mateix temps que també s’administren les dosis d’AstraZeneca als docents de menys de 55 anys. Fem un repàs de com està la situació al Baix Empordà.

Dos detinguts per cremar sis cotxes a Palafrugell, entre els quals el de l’alcalde

Poc abans dels incendis, els arrestats van comprar una garrafa de benzina
Avatar
Miquel Curanta
Sóc de Pals.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

Demà és dijous Sant i el país s’omplirà de processons al llarg i ample del territori. Una de les cèlebres a Catalunya és la que tenim a Verges amb la dansa de la mort, un dels seus quadres, com a joia de la corona.

En aquesta dansa, cinc esquelets salten al so d’un tabal, col·locats en forma de creu i amb un seguici de quatre personatges més, els quals, amb torxes, il·luminen el quadre i hi aporten l’aire tètric que hi dóna sentit. La Mort ens avisa que no perdona ningú (amb la bandera), ens sega la vida (amb la dalla) i ens recorda que a qualsevol hora (rellotge sense broques) acabarem convertint-nos en cendra (platets).

Datada del 1666, la processó de Verges és una antiquíssima expressió de cultura popular. Ara bé, en quin moment la cultura popular deixa de ser-ho (i per tant de perdre el seu sentit que singularitza el poble que l’acull o l’ha vist néixer)? En quin moment la cultura popular es transforma per passar a ser un motiu d’atracció turística? Per mi hi han molts moments que responen a aquesta qüestió, però n’hi ha un que marca un punt d’inflexió: La venda d’entrades.

He posat l’exemple de la processó de Verges per la proximitat de les dates, però el mateix podria dir de les havaneres de Calella. A la processó s’hi venen entrades per 18€ i a les havaneres, si no vaig errat per més de 20€.

No és que estigui en contra de la recaptació de diners per part dels ajuntaments, però fer-ho a partir de la cultura, em sembla malament. Fer-ho a partir de la cultura popular em sembla fatal. Perquè ja sé que d’alguna manera s’han de controlar les desenes de milers d’assistents. Ja sé que d’algun lloc han de sortir els diners per pagar. Però la cultura popular és precisament això… del poble. De la gent que la fa i la fa créixer i de la mateixa gent que hi creix en paral·lel. I el missatge que s’envia fent pagar per un espectacle així, és que la cultura popular cada vegada perd més l’adjectiu que l’acompanya.

- Publicitat -
Article anteriorEl temps 12-04-2017
Article següentTrevor
- Publicitat -

Últimes notícies

Love of Lesbian ompliran el Palau Sant Jordi amb 5.000 persones en un concert pilot

Festivals per la Cultura Segura presenta un concert pilot per 5.000 persones amb l’objectiu d’establir un nou protocol per la celebració d’esdeveniments en el context actual. L’esdeveniment es durà a terme sense distància social i amb mascaretes FFP2 facilitades per l’organització, i s’efectuaran testos massius previs el mateix dia a diferents sales de concerts de…

Altres notícies