L’empresa Trefinos de taps de suro de Palafrugell va celebrar la setmana passada el seu 250è aniversari en una jornada amb diverses activitats al voltant del suro i de la trajectòria de l’empresa. Amb 150 anys de nissaga familiar, l’agost del 1917 es va constituir quan Joan Miquel Avellí, director i propietari de Manufacturas del Corcho SA, va comprar i redenominar l’antiga Casa Barris. La família Barris procedia de Darnius (Alt Empordà), però abans de 1750 s’instal·larien prop de La Jonquera, on hi ha documentat un dels successors, Martí Barris i Barris, d’ofici tapier. Uns trenta anys després es van instal·lar a Palafrugell.

Des del 1995, quan es va centrar en el tap tècnic per a cava, xampany i vins tranquils, es va convertir en la firma catalana de suro amb més facturació anual i considerada de les més antigues del món. Actualment l’empresa fabrica uns 500 milions de taps anuals i té presència en 22 països diferents. Proveeix, entre d’altres, pel grup Moët Chandon, Freixenet o Codorniu.

A la jornada de celebració es va fer una visita als boscos de sureres d’Agullana (prop de La Jonquera), una taula rodona d’experts amb el biòleg George Oxley, l’enòleg Roberto Cipresso i el director de la consultora Wine Intelligence para Iberia, Juan Park. També es va fer una visita guiada per la fàbrica en la que es van explicar les innovacions tecnològiques.