25.2 C
Pals
Diumenge, 1 octubre 2023
- Publicitat -

El govern de la Bisbal veu poc viable crear la nova residència després de la renúncia d’una subvenció de 6,2 MEUR

L'actual equip de govern denuncia que s'ha perdut "l'oportunitat" de fer servir aquesta ajuda per solucionar un problema que afecta la Bisbal i la resta de municipis que depenen de la residència Zoilo Feliu

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El nou equip de govern de la Bisbal d’Empordà veu “molt complicat” la creació de la nova residència de gent gran per la renúncia que va fer l’anterior govern municipal d’una subvenció dels Fons Next Generation de 6,2 MEUR. El geriàtric del municipi està col·lapsat i amb una llarga llista d’espera. Per això, el nou govern denuncia que “s’ha deixat escapar” aquesta ajuda i que, a més, s’ha fet de manera “unilateral i sense dir res a la resta de formacions”.

Des dels grups municipals fa anys que es treballa per la creació d’aquest nou geriàtric i l’alcalde de la Bisbal, Òscar Aparicio, recorda que l’any 2014 es va fer la cessió d’uns terrenys d’uns 20.000 metres quadrats per la construcció d’un nou edifici destinat a activitat sociosanitària. Per això, “quan sorgís l’oportunitat d’obtenir finançament per crear aquest nou centre, havíem de tirar endavant amb el projecte”, destaca Òscar Aparicio. L’oportunitat, apunta, va sorgir el juliol del 2022 gràcies als fons Next Generation.

Dels 15 MEUR que costava el projecte, el consistori en va sol·licitar 12 MEUR, la resta l’havia d’assumir l’ajuntament. Finalment, però la subvenció que se’ls va atorgar va ser de 6,2 MEUR. Així, el consistori bisbalenc havia d’assumir uns 8,8 MEUR de finançament o buscar alguna altra via per poder desenvolupar el projecte. L’anterior equip de govern, format per Esquerra Republicana, la CUP i la Bisbal en Comú Podem, en aquell moment va anunciar a la resta de grups que no tenia la capacitat d’assumir aquesta despesa i volia proposar un projecte alternatiu per reduir els costos.

Així, es va informar i acordar amb la resta de grups del consistori que es tiraria endavant amb el projecte i mirar quines possibilitats de finançament existien. “No podíem renunciar a l’ajuda, però, a més, ens havíem de reunir amb el Departament de Drets Socials”, recorda l’actual alcalde. Tot i això, el batlle destaca quan va arribar a l’alcaldia, va saber que l’anterior equip de govern havia renunciat a l’ajuda dels fons Next Generation de 6,2 MEUR només quatre dies abans de les eleccions municipals. Òscar Aparicio apunta també que quan es va fer el traspàs de poders l’anterior alcalde, Enric Marquès, no li va comunicar.

“Nosaltres entenem que aquesta és una actuació molt greu perquè no es va consultar ni comunicar i tampoc podrem tenir una altra subvenció semblant a aquesta quantitat”, explica Òscar Aparicio. Destaca, també, que en cap cas se’ls hi va comunicar. “Així, l’anterior govern, ha privat al nou equip o als altres grups municipals buscar finançament o solucions per crear aquest nou equipament”, afirma el batlle.

La residència Zoilo Feliu

L’actual residència Zoilo Feliu és un geriàtric que gestiona l’ajuntament des dels anys 80-90. L’edifici, que té diversos elements arquitectònics del segle XIX, s’ha anat ampliant segons les necessitats de cada moment. Avui dia la residència compta amb 62 places residencials i 18 de centre de dia. Ara per ara, però, la residència no pot créixer més en el terreny actual i per això, es va presentar el projecte als fons Next Generation.

El projecte presentat per l’anterior equip de govern de 15 MEUR preveia un edifici de planta baixa i tres plantes pis de 5.694, 64 metres quadrats. A més, estava projectat ampliar el nombre de places fins a les 90 de places residencials. Tot i això, el projecte haurà de restar aturat fins que no es trobi algun altre tipus de finançament.

En una visita del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, a la residència Zoilo Feliu es va fer palès el desgast de l’edifici. Per això, des de l’equip de govern tornaran a demanar una reunió amb el conseller per buscar solucions, es farà una moció o acord per buscar el posicionament del ple i cercar finançament per altres vies, entre altres accions. “Aquesta edificació és important per la Bisbal, però també pels pobles adjacents”, recorda el batlle.

El segon tinent d’alcalde, Xavier Dilmé, apunta que qui té part de responsabilitat és el Departament de Drets Socials i, per això, des del consistori “volen cooperar amb el Departament”. Òscar Aparicio creu que no s’han de fer més pedaços, ja que el geriàtric es troba greument afectat pel desgast del temps, i que han de vetllar per la construcció d’aquest nou edifici. Ara, però, afirmen des del nou govern “ho faran amb 6,2 MEUR menys”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Ensurt a Sant Feliu per la crema d’un quadre elèctric

Es tracta del segon incident d'aquesta setmana al municipi
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -