24.1 C
Pals
Divendres, 18 setembre 2020

Bones expectatives dels pagesos en la collita del fesol de l’ull ros

El més llegit

Alumnes Palafrugell i Palamós falten a classe a les tardes per demanar la jornada contínua

A l'Escola Josep Barceló i Matas de Palafrugell i a l'Institut-escola Vila-Romà de Palamós part dels alumnes han faltat a classe a les tardes per a protestar contra la negativa d'Educació de permetre la jornada contínua a les escoles de Catalunya.

Dues classes del Baix Empordà confinades per coronavirus

Tres dies després del començament del curs escolar, al Baix Empordà dos centres han hagut de confinar una classe: un és el col·legi de Vulpellac i l'altre, l'Institut Sant Feliu de Guíxols.

Presó sense fiança per al detingut per matar un home d’un tret a Calonge i segrestar i violar una dona

El jutjat d'instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols ha ordenat presó provisional comunicada i sense fiança per al detingut diumenge per matar un home d'un tret a Calonge i segrestar i violar una dona

Gairebé tota l’oposició de Calonge presenta una moció de censura

Tot i que el comunicat no ho explicita, cal assumir que liderarà el nou govern l'exalcalde Jordi Soler. Els grups que presenten la moció sumen majoria
Dani Cortés Morés
Dani Cortés Moréshttps://www.linkedin.com/in/danicortesmores/
Coordinador de Ràdio Capital de l'Empordà

Els pagesos que han participat al projecte-aliança per evitar que el conreu del fesol de l’ull ros desaparegui de l’Empordà tenen bones expectatives de cara a la collita d’aquesta varietat aquest any.

A principis d’any, cinc productors de la zona es van aliar amb les administracions per potenciar el conreu i el consum d’aquesta varietat tradicional de fesol. Amb aquest finalitat, van crear el grup de recuperació del fesol de l’ull gros.

Segons Francesc Galí, tècnic de la Xarxa Tràmec del Consell Comarcal del Baix Empordà, a pagès “fa de mal dir esperar un resultat concret, però les expectatives són bones”.

La varietat del fesol de l’ull ros és una varietat que va començar un procés de desaparició per la mecanització de l’agricultura. Concretament, segons Galí, perquè “és difícil de cultivar i collir”. No es pot collir a màquina perquè no venen tots de cop, sinó per setmanes. “No es pot collir a màquina perquè té la pell molt fina i es trencaria”, diu Galí

S’ha fet actuacions concretes per impulsar el fesol de l’ull gros, com fer un informe amb les característiques concretes per tal que no “ens donin gat per llebre”, segons Galí. També s’han publicat les característiques nutritives de la varietat i es celebrarà una fira del fesol de l’ull ros a Palau-Sator.

Aquestes accions, entre altres, han fet que el cultiu d’aquesta varietat s’hagi doblat. Haurem d’esperar a la collita per saber si la història té un final feliç.

- Publicitat -
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

The Smashing Pumpkins donen nous detalls del disc “Cyr”

The Smashing Pumpkins han explicat que el seu nou disc es dirà “Cyr” i que es publicarà el 27 de novembre. Serà un disc doble format per 20 cançons amb temes com ‘The colour of love’ o la cançó que dóna nom al disc i que vam poder escoltar fa alguns dies. El disc s’editarà…

La Bisbal d’Empordà presenta Mirell, un festival de documental musical

La programació de la nova proposta cultural, que pren el nom del joc popular empordanès, inclourà un total de sis documentals, una pel·lícula, un concert i 10 convidats

Cut Copy actuaran el març a Barcelona

Després de l’èxit d’anteriors edicions, la iniciativa Vida On The Road porta a Cut Copy en concert el 27 de març a la Sala Apolo de Barcelona. La banda d’indie dance originària de Melbourne (Austràlia) ens fa viatjar en el temps a través dels setanta i els vuitanta gràcies a una interessant combinació d’elements vintage…

Supermatí – 18 setembre 2020

Recupera l'informatiu d'aquest divendres

La Setmana Internacional dels Mercats arriba per promoure els aliments de proximitat

La Setmana Internacional dels Mercats aterra aquest divendres a la demarcació de Girona amb l'objectiu de promoure el consum d'aliments de proximitat per mantenir un model sostenible.

Altres notícies