Aquest dissabte 8 de juny el nou Centre d’Interpretació del Vi de Calonge obrirà les seves portes amb regularitat. La inauguració d’aquest espai es va fer el passat 1 de juny. Actualment, aquest Centre d’Interpretació del Vi de Calonge compta amb una exposició divulgativa que posa en valor la producció vitivinícola al municipi, una activitat productiva que ha perdurat fins als nostres dies adquirint diferents modalitats: des dels pagesos que mantenen una manera de viure i treballar amb una llarga tradició, fins als cellers que elaboren vins amb preceptes moderns adherits a la Denominació d’Origen Empordà.
L’exposició vol donar a conèixer la diversitat, la significació i el valor cultural de l’activitat vitivinícola a Calonge, les qualitats que atorguen al municipi la seva singularitat. A més, es posa èmfasi en com la voluntat de continuïtat de l’activitat pagesa a Calonge ha garantit la conservació d’un reservori únic de varietats viníferes, així com la preservació de tècniques i coneixements tradicionals que situen el municipi com a referent d’interès en vitivinicultura i agricultura tradicional. S’enfoca des de diversos punts de vista temàtics. En són alguns exemples la història, el paisatge, les maneres diferents de fer vi, la biodiversitat al camp, l’època de la verema, o la feina dels cellers.
El Centre es troba al carrer Major, 5, i es podrà visitar els caps de setmana del 8 i el 9 de juny i del 15 i el 16 de juny, els dissabtes a la tarda de 18 a 20 hores i els diumenges al matí d’11 a 13 hores; els caps de setmana del 22 i el 23 de juny i el 29 i el 30 de juny, els dissabtes d’11 a 13.30 hores i de 17 a 19.30 hores i els diumenges d’11 a 13.30 hores. A partir del juliol, estarà obert cada dia de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores.
Una solució temporal
Aquest emplaçament, però, no és definitiu. L’edifici pel Centre d’Interpretació del Vi de Calonge s’està construint a l’antiga casa de les Monges, també al carrer Major. Aquest futur centre operarà com a centre de difusió del vi a Calonge i també com a promotor de productes agroalimentaris locals. Al mateix temps, comptarà amb diverses aules per a la implementació de programes de formació en gastronomia, enologia i turisme cultural.
En aquest equipament dinamitzador d’uns 1.100 metres quadrats, a més d’un pati posterior que farà alhora de plaça pública, es duran a terme jornades, exposicions i esdeveniments per impulsar els productes locals i, especialment, per donar a conèixer les particularitats del vi de Calonge. És un dels grans projectes que té entre mans l’Ajuntament per tal de dinamitzar el centre històric de Calonge i s’hi destinaran més de 2 MEUR. Està previst que l’edifici estigui pràcticament acabat un cop finalitzat l’estiu.