13.4 C
Pals
Dijous, 23 maig 2024
- Publicitat -

Constituïda la Taula del Ter per retornar els cabals del riu

La Taula del Ter s'ha constituït oficialment per vetllar pel compliment dels compromisos en relació al riu Ter i al cabal mínim

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Constituïda la Taula del Ter per retornar els cabals del riu
Loading
/

La Generalitat de Catalunya ha constituït de manera formal la Taula del Ter. L’objectiu d’aquest òrgan serà vetllar pel retorn, de manera correcte, als cabals del riu naturals. La idea és que els compromisos que s’han aprovat, es portin a terme abans de l’any objectiu 2027.

Aquell any, segons s’ha estipulat, s’hauria d’assolir la xifra de derivar només 90 hectòmetres cúbics anuals cap a l’àrea Metropolitana de Barcelona. Una xifra que és gairebé la meitat de la quantitat d’aigua que es derivava l’any passat, uns 166 hm3.

En una roda de premsa, el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat quins són els compromisos de la Taula del Ter. Aquestes dades també les ha acompanyat de les xifres exactes de la quantitat d’aigua que es deriva a l’AMB fins ara.

La revisió dels compromisos havia de començar fa temps. De fet, la taula ja s’havia reunit abans però no s’havia consolidat de manera oficial fins ara. El motiu va ser l’aplicació de l’article 155 i també la paràlisi institucional per falta de Govern Català.

Durant aquest temps però s’han fet diferents activitats per controlar que es complien els compromisos previstos. De fet l’Agència Catalana de l’Aigua ha aplicat el full de ruta que s’havia pactat amb el territori. Mantenint, de manera assegurada, els tres metres cúbics per segon al pas del riu Ter per Girona.

A diferència d’abans, ara ja hi ha un govern en marxa. I a la propera reunió per avaluar el compliment dels pactes també hi haurà un representant governamental. Allà s’haurà de comprovar que tot segueix el bon funcionament i quin és el camí a seguir a partir d’aleshores. Segons s’ha informat, hi haurà tres fases.

La Taula del Ter ha dividit el full de ruta en tres fases

La primera serà constituir un trinomi estalvi-regeneració-dessalinització. Aquí és on es farà servir aigua del riu Llobregat i s’ampliarà la potabilitzadora d’Arbrera. Durant aquest període s’haurà de reduir fins als 140 hectòmetres cúbics d’aigua cap a la ciutat comtal. La segona fase s¡allargarà des del 2023 fins al 2027 i s’haurà de reduir la derivació fins als 90 hm3 anuals.

Per fer-ho s’haurà d’ampliar la dessaladora de la Tordera, que passarà de 20 hm3 a 80 hectòmetres cúbics anuals. I l’aigua es desviarà a la ciutat de Barcelona mitjançant la xarxa de la Selva i l’Alt Maresme. Finalment, a partir del 2028, segons està aprovat, la derivació cap a la ciutat barcelonina no podrà superar el 30% del cabal del riu Ter.

Aquest és el full de ruta que haurà de comprovar la Taula del Ter. Una taula que està formada per diferents entitats ecologistes però també per ajuntaments i representants de la Generalitat. De fet, serà l’Ajuntament de Girona, el Consorci de la Costa Brava, el Consorci del Ter i un membre de l’Àrea Metropolitana de Barcelona els que representaran cada interès durant la Taula del Ter.

A les reunions de l’òrgan però també s’hi apuntaran els ecologistes i part del món acadèmic, com la Universitat de Vic, mitjançant el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

La 44a edició del Festival de Torroella de Montgrí programa 18 concerts

L'edició d'enguany del festival se celebrarà del 2 al 22 d'agost amb una inauguració a càrrec de l'Orquestra Simfònica de Barcelona.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -