9 C
Pals
Dilluns, 9 Desembre 2019

De Stettin a Trieste: un teló d’acer

El més llegit

Petit incendi en un restaurant de Palafrugell provoca intoxicació de fums a una empleada

L'incendi ha començat a l'armari sota la pica de la barra del restaurant, ha cremat una canonada i ha provocat l'inundació del local

Nova edició de l’Aplec de Santa Llúcia de l’Arboç

Els Amics de Santa Llúcia han recordat l’Arcadi Piferrer un dels principals artífexs de la recuperació de l’Aplec recentment traspassat

La Bisbal encén els llums de Nadal amb el grup bisbalenc Yes! The Music

La Bisbal d'Empordà ja ha encés els llums de Nadal. Aquest cap de setmana s'ha donat el tret de sortida a les festes nadalenques amb la Gran Encesa de Llums de Nadal

Malestar per les inundacions al carrer Marquès de Cruïlles

Veïns i veïnes de la zona afirmen portar "13 anys en aquesta situació" i demanen explicacions al consistori que, segons avança el Diari de Girona, les donarà demà

1.351 atletes de 9 nacionalitats diferents participen en la X Trail Ardenya de Santa Cristina

Un total de 1.351 atletes de 9 nacionalitats diferents han participat avui en les quatre distàncies (50Km, 32Km, 15Km i marxa10Km) de la Trail Ardenya de Santa Cristina d’Aro, que organitza l’Associació Esportiva Matxacuca. Aquesta és la segona vegada, de les 10 edicions de la prova atlètica, en què s’ha superat el miler de participants
Daniel Cortés Morés
Daniel Cortés Moréshttp://danicortes.cat
Coordinador de redacció i responsable de projectes de Ràdio Capital

La Guerra Freda va ser un període del segle XX  que va dividir el món en dos bàndols i va estar a punt d’acabar amb la humanitat.  Tot, per la rivalitat de dos sistemes completament antagònics: el comunisme de la Unió Soviètica i el capitalisme dels Estats Units. Era impossible que un Estat escapés de la influència d’una d’aquestes dues superpotències, i un cop controlats els territoris, esdevenien camps de batalla per intentar debilitar el rival.

Semblarà una contradicció, però al final de la Segona Guerra Mundial a l’any 1945, la Unió Soviètica i els Estats Units tenien un enemic comú: Hitler. Però un cop els aliats van vèncer als nazis, les diferències van ser massa evidents, tant en l’aspecte polític com en l’econòmic.

IMG_2678

El primer ministre britànic Winston Churchill, l’any 1946, al discurs “Els Pilars de la Pau” va pronunciar per primera vegada una expressió que faria fortuna: “el teló d’acer”. Denunciava la ràpida expansió del poder rus i reclamava als Estats Units una coalició occidental que pogués aturar-los.

En realitat, de polítiques expansionistes en van dur a terme els dos bàndols, i tots dos criticaven al rival per dur-les a terme. Els soviètics es consideraven legitimats per envair altres territoris. Havien estat els més perjudicats en la lluita contra els nazi i es veien necessitats de protecció. I, evidentment, als territoris que ocupaven hi instauraven el seu sistema comunista.

La situació americana era ben diferent. Els Estats Units havien patit molt poques pèrdues materials i humanes, i la guerra no havia entrat dins les seves fronteres. Produïen molt, però necessitaven vendre aquests productes. L’expansionisme americà va ser eminentment econòmic. Van invertir enormes quantitats de diners en reconstruir Europa i per poder-hi vendre els seus productes. Els països que reclamaven l’ajuda quedaven sota la influència capitalista americana.

Els motius de disputa entre la Unió Soviètica i els Estats Units eren polítics i econòmics. Els seus sistemes eren incompatibles. Liberalisme econòmic contra intervencionisme, propietat privada contra col·lectivitzacions, democràcia representativa contra partit únic. En definitiva: capitalisme contra socialisme.

En aquesta escalada de tensió contínua, totes dues superpotències van iniciar una cursa d’armaments nuclear, amb l’objectiu d’atemorir al rival i de protegir-se, davant la por d’un atac.

Les dues potències van assolir tal quantitat d’armes nuclears que, si s’activaven, podien destruir la terra vàries vegades. El perill va ser imminent en diverses ocasions, com durant la crisi dels míssils de Cuba de 1962.

Precisament, després d’aquesta crisi, nord-americans i soviètics van entendre que la situació no podia continuar d’aquella manera i es va iniciar un període de distensió. Van obrir algunes línies comercials entre els dos blocs i es va crear el Telèfon Vermell: una línia telefònica directa entre Jrushev i Kennedy.

Però aquesta època de relaxament de les relacions entre els dos països no va acabar en una pau definitiva. Per què es va tornar a una situació similar a abans de 1962?

IMG_2681

El president dels Estats Units, Jimmy Carter, l’any 1979 va denunciar que la Unió Soviètica havia intervingut a la guerra civil d’Afganistan. A partir d’aquell moment, les relacions entre les dues potències es trenquen.

Comença una nova escalada de tensió durant la qual la Unió Soviètica dóna mostres clares de debilitat, endarreriment econòmic i inestabilitat política. És llavors quan arriba al poder Mijail Gorbatxov, un líder jove i renovador que inicia un procés d’obertura i apropament al rival nord-americà.

L’objectiu és la supervivència del sistema comunista, a través d’una certa flexibilització. Però el camí acaba duent el país a la derrota a finals dels anys 80 i principis dels 90.

Els fets es precipiten: la URSS deixa d’intervenir als Estats satèl·lits, cau el Mur de Berlin, Gorbatxov perd el control del Partit Comunista i les Repúbliques Bàltiques proclamen la seva independència.

Després de tot això, el 25 de desembre de 1991 Gorbatxov pronuncia un discurs que suposarà la dissolució de la Unió Soviètica, la fi d’un llarg conflicte i la supremacia dels Estats Units a l’escena internacional.

Per força de la situació creada per la creació de la Comunitat d’Estats Independents, cesso en el meu càrrec de President de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Prenc aquesta decisió per qüestions de principis. He defensat la independència dels pobles, la sobirania de les repúbliques. Però alhora, la preservació de la Unió i la integritat del país. Els fets han seguit un altre camí.

 

Imatge destacada: By BigSteveOwn work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25580510 

Últimes notícies

Petit incendi en un restaurant de Palafrugell provoca intoxicació de fums a una empleada

L'incendi ha començat a l'armari sota la pica de la barra del restaurant, ha cremat una canonada i ha provocat l'inundació del local

Supermatí 09 desembre 2019

Escolta aquí l'informatiu d'aquest dilluns

Parlem del monarca de la Bisbal?

Al seu comentari d'avui, l'Adrià Pujol explica com el conegut com a Monarca de la Bisbal deu viure tranquil a la capital, mentre celebra que les proves d'ADN certifiquin el 99,9% de coincidència amb el rei emèrit.

Matí força assolellat i tarda amb Tramuntana i nuvolades

Matí força assolellat amb tempeartura mínima al voltant dels 4ºC i màximes de fins a 17ºC. A la tarda els núvols guanyaran terreny juntament amb l'increment de la Tramuntana.

A les Portes de Troia – 8 desembre 2019

Nova edició del programa d'història de Ràdio Capital.

Més notícies