20.5 C
Pals
Divendres, Setembre 20, 2019
  • Cultura

Dies que duren anys

El més llegit

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

Turisme, allò que fan els altres.

Un estiu més hem llegit i escoltat com desenfeinats experts en no res, doctorats en la teoria de la conspiració, han pontificat sobre la malignitat de l’activitat turística a la Costa Brava.

Estudiants d’ESO de Sant Feliu inicien una campanya de plantar arbres

Vendran bosses de cotó reciclat per recaptar diners

Segueixen els moviments polítics a l’entorn del servei d’abastament d’aigua potable de la Bisbal

L'Assemblea de la Cup ha ratificat el seu compromís amb la municipalització del servei d'abastament d'aigua potable de La Bisbal i el PSC bisbalenc ha presentat una moció que insta a la resta de grups a decidir sobre el tipus de gestió del servei

Presentació de “Parant Taula” al Terracotta Museu de la Bisbal

La iniciativa uneix 20 ceramistes de la Bisbal amb els restaurants del col·lectiu Cuina de l’Empordanet i és un interessant maridatge entre la ceràmica de la Bisbal i la cuina del Baix Empordà
Pere Maruny
Pere Maruny
Escriptor i periodista

Hi ha dies que duren anys. En la memòria viva que són les converses de la gent i en la memòria oficial, aquella que queda fixada en arxius i hemeroteques. Dies que es converteixen en Història.  I el passat dissabte, La Bisbal en va viure un, de dia d’aquests. Per la part viva de la memòria en quedarà el record emocional, una plaça del castell plena de gent que, en molts casos, es retrobava després de dues o tres dècades. La memòria viva en parlarà durant anys, a bars i cases, d’aquests retrobaments, de les moltes, efusives i sinceres abraçades i petons que semblaven rebotir i reproduir-se entre la majestuosa pedra del castell i l’antiga muralla, que t’han han vist, i parlarà dels brindis amb que es vigoritzaven velles aliances. Parlarà també del concert que va fer retornar junts per primera vegada en el mateix escenari els Komando Moriles, els Miok’s, la Família Manson i Club Moriarty i es lamentarà per l’absència dels Pixess per motius que aniran diferint segons el narrador de cada casa. La memòria viva farà safareig d’aquell ambient, d’aquella olor, d’aquell o aquella que es veia igual que fa trenta anys i de l’altre a qui la vida l’ha atropellat sense pal·liatius, amb venjança. I potser, també, una memòria viva de llarga durada, que és la que atresora el jovent que també hi havia nombrós a plaça, parlarà de com la generació dels seus pares van ser capaços de fer coses  de prou alçada com per a convertir un dissabte qualsevol en un dia que durarà anys, i els servirà per descobrir que, amb organització col·lectiva, poden fer del seu propi món un lloc més agradable.

Per les seus de la memòria oficial el dissabte passat hi va entrar la història d’un local que no havia de formar part de la història oficial perquè mentre era viu els qui aleshores escrivien la història oficial volien carregar-se’l sens que en quedés constància. Perquè La Tabacalera, fa més de trenta anys, va donar veu als qui no havien de tenir-la, va fer ser algú als ningú, a joves obrers, a fills de migrants, a gent de poble, d’un poble de perifèria cridats a no tenir cap protagonisme a la història. Però la Tabacalera els hi va donar. Aquesta va ser la gran victòria política de La Tabacalera. I això és el que el passat dissabte vàrem celebrar tal i com celebràvem les coses fa trenta anys, cantant, ballant, rient, bevent, fent música: vivint. Vam celebrar que vam ser. I que encara som.

Resistència cultural a La Bisbal, porta per títol l’exposició que commemora els 30 anys de La Tabacalera i que des de dissabte i fins el proper 3 d’agost es pot visitar al Castell Palau de La Bisbal. Si voleu saber com des de la resistència es pot arribar a reescriure la història, no deixeu de visitar-la.

També et pot interessar

L’esperit de La Tabacalera ha tornat a la Bisbal aquest dissabte

 

Últimes notícies

audio

What Can I do about it?

Un company advocat anglès amb discapacitat, John Horan, en una presentació seva sobre la participació de les persones amb discapacitat en els procediments judicials, ha descrit la seva lluita pels drets de les persones amb discapacitat com una lluita constant, decebedora a vegades.

Cap de setmana inestable. Dissabte hi ha perill de fortes tempestes

Divendres el temps comença a canviar amb cel variable i més nuvolositat al final del dia. Dissabte serà una jornada plujosa, on les tempestes poden ser intenses, i diumenge el pas d'un front portarà una devallada del termòmetre amb temps insegur.
audio

Ningú no és perfecte – 19 setembre 2019

Aquesta setmana al programa de cinema i sèries d'ha parlat de Stranger Things! Si t'ho has perdut ho pots escoltar al nostre web!

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

L’Ajuntament de Verges denuncia un abocament descontrolat d’amiant a Mas Peixet

L'Ajuntament de Verges ha denunciat, a través de Facebook, l'abocament descontrolat d'amiant al costat d'una pista de terra de la zona del Mas Peixet

Més notícies