25.4 C
Pals
Dilluns, 27 setembre 2021
- Publicitat -

Diada nacional majoritàriament assolellada

Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Darrers dies de la setmana amb un divendres que encara arrossega inestabilitat de la jornada anterior. Els models meteorològics no es posen gens d’acord i de fet a cada actualització mostren franges de precipitació a indrets i moments del dia diferents, dijous per exemple vam anunciar els avisos de perill del Servei Meteorològic de Catalunya al matí quan realment no va ploure al Baix Empordà, i per altra banda a la tarda van descarregar fortes tempestes a altres punts del prelitoral i litoral català.

El cert és que tenim una baixa formada sobre la mediterrània que aquest divendres s’anirà dissipant, i també hi ha aire relativament fred en alçada que ,juntament amb el flux càlid i humit dels dies anteriors, aporten els ingredients necessaris perquè es puguin formar les tempestes localment fortes que s’han repetit a diversos punts de la geografia catalana. Aquestes tempestes s’espera que avui es repeteixin en punts de l’interior sense arribar al Baix Empordà, però a causa de la incertesa dels darrers dies dels mapes meteorològics, no es pot descartar l’arribada de les escorrialles de tempestes en fase dissipativa.

Pel que fa a temperatura aquesta és més baixa amb màximes de 26ºC i mínimes al voltant dels 18-20ºC encara amb xafogor tot i que aquesta anirà a menys.  El vent bufarà avui amb força entre feble i moderada de component nord, nord-est.

Pel cap de setmana  la temperatura torna a pujar i el vent passarà a component sud amb un dissabte en general amb més predomini del sol per la Diada i algunes nuvolades cap al migdia. Diumenge a la tarda la inestabilitat augmenta amb nuvolades que localment poden deixar algun ruixat a la tarda.

Ensemble del model GFS (americà) pels propers dies a la Bisbal d’Empordà. Temperatura a 850hPa i pluja pronosticada per cada un dels 30 membres. Font: wetterzentrale.de

La incertesa en el prònstic es mantindrà de cara a la setmana que ve amb una atmosfera inestable característica de finals d’estiu.

En la imatge del pronòstic per conjunts (ensemble del GFS) podem observar com cada un del membres (línies de colors) mostra una quantitat de pluja pronosticada diferent, i com hi ha una gran dispersió en la pluja que aquest model pot pronosticar per la setmana vinent.

Meteograma ensemble del ECMWF centrat a la Bisbal d’Empordà. Font: www.ecmwf.int

El mateix podem apreciar al model europeu (ECMWF), on podem veure que aquet model pronostica una menor cobertura de núvols entre divendres i dissabte però les barres d’incertesa són força grans els dies següents. Ambdós models coincideixen en indicar menor probabilitat de pluja dilluns vinent però ràpidament apareix molta incertesa en el temps de la setmana vinent.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Nova jornada de donació de sang a Begur

El pròxim dimarts 5 d’octubre, de 17 a 21 hores, el Casal de la Gent Gran acollirà la campanya de donació de sang a Begur
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -