Museu del suro

Divendres s’inaugura al Museu del Suro de Palafrugell l’exposició «El cooperativisme de consum en territori surer». La mostra posa en rellevància la importància de les cooperatives de consum durant els segles XIX i XX en el territori surer. Es podrà conèixer com es van organitzar davant uns problemes de transformació social i com varen influir en la societat.

L’historiador Jordi Turró ha estat l’encarregat d’elaborar el guio de la mostra. Ha comptat amb el fons propi del museu i amb la col·laboració de diversos arxius que han cedit imatges, documents i monedes. L’exposició no només mostra el cooperativisme a Palafrugell, també inclou el conjunt dels territoris surers catalans.

A l’Empordà i rodalies el procés de la industrialització del suro va ser molt important, i va transformar viles i pobles. A Palafrugell es va fundar La Económica Palafrugellense, primera cooperativa de consum creada a les comarques sureres i tercera d’Espanya. A l’exposició es posa una atenció especial a aquesta cooperativa, però fa un repàs a les primeres cooperatives de consum catalanes de la dècada de 1860, passant per l’època de clandestinitat o la transformació durant el franquisme. També es fa una especial atenció al seu paper social com a impulsores d’una moneda pròpia o d’un nou estil d’escola basada en uns valors diferents.

La mostra es podrà visitar fins el 3 de març del 2019