24.1 C
Pals
Dijous, 26 novembre 2020

El Ple de Calonge i Sant Antoni reprova la gestió econòmica del govern municipal

La moció ha tirat endavant amb 9 vots a favor i 7 en contra: entre els vots favorables, hi ha el de la CUP, que és el soci extern del Govern d'ERC, Avancem i Republicans; i el PSC ha dit que "si això no millora, potser haurem d'anar a una moció de censura"

El més llegit

Quina presència té el coronavirus a les aigües residuals del Baix Empordà?

Malgrat quan el coronavirus està a l'aigua residual probablement ja no és infecciós, les dades que es recullen poden donar una perspectiva de la situació del virus a la zona.

Tres detinguts al Baix Empordà per apropiar-se de mòbils comprats a través d’un portal de vendes de segona mà

El xofer d'una empresa de paqueteria es quedava els objectes i els altres dos arrestats els tornaven a posar a la venda

Salut es planteja nous cribratges de coronavirus al Baix Empordà”

L'objectiu és detectar asimptomàtics entre la població major de 16 anys

Anna Ribera “fa tres setmanes que els ingressos van baixant”

En l’entrevista del Supermatí d’avui, Anna Ribera, directora assistencial del Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, ens ha...
Avatar
Pedro Ruiz Claveriahttps://contrastirigor.wordpress.com
Sóc de Calonge. Redactor a Ràdio Capital de l'Empordà.
Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha celebrat aquest matí un ple extraordinari on s’ha reprovat la gestió econòmica i financera que fa el Govern format per ERC, Avancem i Republicans. La moció, impulsada pel PSC i Junts per Calonge i Sant Antoni, ha tirat endavant amb nou vots a favor –de Junts (4), PSC (3), la CUP (1) i el PP (1)– i set en contra –d’ERC (5) i Avancem (2)–. El regidor de Republicans, Norbert Botella, no ha assitit al Ple, de manera que es comptabilitzaven 16 vots. És especialment particular el vot de la CUP, que és el soci extern de l’actual Govern, però que avui no ha donat suport a l’Executiu en cap de les votacions que es plantejaven en l’ordre del dia.

Aquesta moció, que reprova la gestió econòmica i financera del municipi, lamentava que “no s’haguessin presentat les Ordenances Fiscals del 2020” (que s’han de presentar a l’octubre de l’any anterior) i també feia al·lusió a les “conseqüències negatives” pel fet que, segons el text, l’actual Govern ha deixat un romanent de crèdit de quasi 4 milions d’euros, pràcticament la cinquena part del pressupost municipal, ja que això “comportarà una limitació en l’aplicació de la Regla de Despesa”.

La CUP, que té un pacte de legislatura amb el tripartit d’ERC, Avancem i Republicans, va introduir alguna esmena al document de la moció per poder donar-hi suport. Inicialment, el redactat presentat pel PSC i Junts reclamava la reprovació directa a l’alcalde per la gestió econòmica, però els cupaires van despersonalitzar aquest punt per evitar reprovar a Bell-lloch.

La moció contemplava tres acords, i el PP ha demanat separar la votació dels acords. Així doncs, el punt 1 i 3 del document s’han votat conjuntament, i feien referència a la “reprovació de la gestió econòmica i financera” i també “informar de la celebració dels Plens a la web del consistori i a les xarxes socials” de la institució. Aquests dos son els punts que han comptat amb el suport de Junts, PSC, CUP i PP.

La segona menció de la moció demanava la creació d’una comissió econòmica amb tots els portaveus dels grups municipals i amb l’interventor de l’Ajuntament per “establir un pla d’acció”. Aquest punt, però, ha estat rebutjat en donar-se un empat a vuit entre vots favorables i en contra. Els partidaris de constituir aquesta comissió han estat Junts (4), el PSC (3) i la CUP (1), mentre que ERC (5), Avancem (2) i el PP (1) s’han mostrat contraris a aquesta proposta. Aquest acord, doncs, no ha prosperat perquè, en cas d’empat, el vot de qualitat de l’alcalde decanta la votació.

El PSC s’ha mostrat “molt satisfet” per haver aconseguit guanyar la moció. Els socialistes lamenten que “no s’hagi aprovat constituir la Comissió Econòmica perquè la gestió és molt deficient” i reitera que aquest és un “gest propositiu”, de manera que esperen que “l’equip de govern vegi que és el moment d’acceptar l’ajuda de l’oposició i que aquesta moció pot ser una oportunitat per avançar plegats”. Tot i que no es creï, Arturo Prades demana que “govern i oposició puguin treballar conjuntament”. De fet, ha defensat que “si això no millora, el que haurem de fer és anar a una moció de censura”.

Altres punts tractats al Ple

Els altres dos punts de l’ordre del dia eren relatius a la dimissió d’Ester Bonaventura, ex segona tinenta d’alcaldia. L’oposició creu que darrere d’aquesta renúncia “s’amaga una crisi de govern”, però l’alcalde ha explicat al Ple que “Bonaventura va deixar l’acta per qüestions estrictament personals”. En el seu lloc, el dijous passat ja va prendre possessió la número 6 de la llista d’ERC, Elena Serra.

Finalment, el segon punt discorria sobre una moció de control dels processos de contractació i, en específic, de la que es fa pel Congrés d’Emprenedoria. Aquest acord també ha estat rebutjat amb un nou empat a 8 vots: a favor (Junts, PSC i CUP) i en contra (ERC, Avancem i PP).

Reaccions després del ple

L’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Miquel Bell-lloch, ha declarat a Ràdio Capital que aquests plens son de “desgast” i que “l’aprovació de la moció” els ha “sobtat”. Assegura que “entendria que aquesta moció s’hagués fet una vegada ja haguessim executat els Pressupostos del 2020, però només portem vuit mesos al govern”:

Per part de l’oposició, el seu líder, Jordi Soler, de Junts per Calonge i Sant Antoni, considera que “la situació és molt greu” i que no els ha agradat “arribar fins aquí”. L’exalcalde del municipi calongí, però, creu que “s’ha evidenciat que la gestió econòmica i financera no és la correcta”:

Arturo Prades, cap de llista del PSC, s’ha mostrat satisfet per “haver tirat endavant la moció”, però ha lamentat que no hagi prosperat la creació de la Comissió Econòmica. De totes formes, afirma que confia que “govern i oposició poguem treballar conjuntament per revertir la mala gestió duta a terme fins ara”:

Una de les sorpreses ha estat la decisió de la CUP. El seu regidor, Lluís Casas, creu que “era una bona oportunitat per aconseguir refer ponts entre el govern i tota l’oposició” i coincideix que la situació és “delicada”. En tot cas, en referència al pacte de legislatura i estabilitat firmat amb l’actual Executiu, manté que “no canvia res” i que “tot continua igual”:

Finalment, el Partit Popular també s’ha sumat a la reprovació de la gestió econòmica del municipi, però en canvi ha votat en contra de crear una Comissió Econòmica amb tots els grups municipals. El número 1 dels populars calongins, Alberto Mas, assevera que “l’oposició ja té els suficients instruments per fiscalitzar l’acció del Govern sense necessitat de crear comissions que generen més volum de treball als funcionaris”:

Si la “tendència no canvia”, el PSC ja ha explicat al Ple que no descarta optar per impulsar una moció de censura, tot i que detallen que “no és una prioritat” ni és el que desitgen.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

El robots submarins són clau per a la descoberta i protecció d’espècies d’organismes de grans profunditats

Un estudi indica que l'ús dels aparells aquàtics combinat amb estacions marines faciliten les investigacions

Paula Valls crea ‘És Nadal’, la primera nadala de Barcelona

Paula Valls ha estrenat aquest dijous ‘És Nadal‘ una nadala molt especial que parla de les situacions que es viuen cada dia, de Barcelona i d’aquests últims mesos en aquests temps de pandèmia. La cantant de Manlleu ha explicat a betevé que el Nadal el necessitem sempre, però aquest any, encara més. També afegeix que…

Palamós dona llum verda a la construcció d’un habitatge social cooperatiu

L'Ajuntament de Palamós i la cooperativa d'habitatge Sostre Cívic ja havien aprovat el febrer del 2019 un protocol per a la viabilitat d'una promoció...

28.475 habitants del Baix Empordà només hi passen una temporada

Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el 2019 la població estacional del Baix Empordà va ser de 28.475 habitants, la qual cosa representa un...

Santa Cristina tanca la campanya d’excavacions a la necròpolis de Romanyà

OMNIA MORS AEQUAT. Gestualitat Funerària a la necròpolis de Romanyà. Història, població i territori. Acabant la temporada d’excavacions de la necròpolis de Romanyà que formen part del projecte de recerca quadriennal Omnia mors adequat. Gestualitat funerària a la necròpolis de Romanyà. Història, població i territori Tres setmanes d’excavacions a la necròpolis de Sant Martí de…

Altres notícies