4 C
Pals
Dissabte, 22 gener 2022
- Publicitat -

Els municipis del Baix Empordà tenen de deute 2,1 milions d’euros de mitjana

El municipi baixempordanès amb més deute és Castell-Platja d'Aro, seguit de Palafrugell i Torroella de Montgrí

Pedro Ruiz Claveriahttps://contrastirigor.wordpress.com
Sóc de Calonge. Redactor a Ràdio Capital de l'Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
spot_img

Font: Ministeri d’Hisenda i Institut d’Estadística de Catalunya

*En alguns municipis, la xifra d’endeutament és 0, tot i que poden tenir un deute entre els 0 i els 1.000 euros. Les xifres proporcionades pel ministeri arrodoneixen als milers i per això pot existir aquesta variació.

El Ministeri d’Hisenda del govern espanyol ha donat a conèixer el deute de les entitats locals al tancament de l’exercici anterior, corresponent a l’any 2017. La clausura dels comptes sempre es produeix el 31 de desembre.

En aquesta ocasió, els municipis del Baix Empordà presenten de mitjana un deute de 2.096.945 euros, una rebaixa del 5% en comparació a l’exercici 2016, que ascendia als 2,2 milions d’euros. En conjunt, entre els 36 municipis, s’arriba a la quantia de 75.490.000 euros. Aquesta xifra es correspon a aquells diners que els consistoris contrauen en forma de deute amb bancs, caixes, cooperatives de crèdit o emissions de deute públic.

Les dades també reflecteixen que el municipi més endeutat, com l’any 2016, és Castell-Platja d’Aro, que arriba als 20.723.000 euros. Tot i això, el consistori platjarenc ha aconseguit reduir en un 9,1% el deute del 2016.

Palafrugell i Torroella de Montgrí segueixen a Castell-Platja d’Aro

La segona localitat més endeutada el 2017 és Palafrugell, amb 13.484.000 euros. El deute del cas palafrugellenc, però, és perquè també s’hi adhereixen els patronats i això engrandeix la xifra. Respecte el 2016, s’ha reduït el deute en uns 400.000 euros. En específic, el deute que s’atribueix únicament al consistori palafrugellenc és la suma de 6,9 milions d’euros. L’únic municipi, però, on ha ascendit els diners a retornar és la Bisbal d’Empordà, que ha passat de 4,6 milions a 6,45.

Seguidament, es troba Torroella de Montgrí, que té un deute d’uns 10,2 milions d’euros. Torroella, juntament amb Castell-Platja d’Aro i Palafrugell, són les úniques poblacions que superen la franja dels 10 milions de deute. Dels que superen els 5 milions, cal incloure a Palamós (7,57 milions), Sant Feliu de Guíxols (6,98 milions) i la Bisbal.

14 municipis baixempordanesos no presenten cap deute

Una dada especialment rellevant és que s’ha doblat el nombre de municipis que no té cap deute o que és una quantitat inferior a mil euros, passant de set a catorze. La llista la formen Bellcaire d’Empordà, Colomers, Foixà, Fontanilles, Forallac, Garrigoles, Gualta, Mont-ras, Palau-sator, La Pera, Serra de Daró, Torrent, Ullastret i Ultramort. La rebaixa més substancial la presenta Forallac, que ha liquidat els 387.000 euros de deute que tenia el 2016 en un any.

Paral·lelament, dels 36 municipis de la comarca, 27 tenen un deute inferior al milió d’euros.

Calonge i Sant Antoni, el poble que més liquida deute

La vila de Calonge i Sant Antoni ha estat la població que ha destinat més diners a reduir el deute: 3.164.000 euros, el que suposa una baixada del 39 per cent. Més enllà dels set municipis que han liquidat tot el deute, també és important l’esforç de Regencós (un 91% menys) o la Tallada (-88%).

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -