25.9 C
Pals
Dimecres, 17 agost 2022
- Publicitat -

[EmporDATA] Quan costa el lloguer als municipis del Baix Empordà?

En aquest EmporDATA, analitzem quins municipis tenen una mitjana de preu de lloguer més elevada i quins menys, així com l'evolució d'aquesta xifra al llarg dels anys

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’augment dels preus dels lloguers és una de les grans preocupacions dels últims anys i una de les principals queixes dels sindicats d’habitatge de cada municipi. En aquest EmporDATA, analitzem quins municipis tenen una mitjana de preu de lloguer més elevada i quins menys, així com l’evolució d’aquesta xifra al llarg dels anys.

Per fer-ho, hem analitzat unes dades publicades a Dades Obertes de Catalunya, durant el període entre gener i març de 2022. Aquestes es basen en el recompte de tots els contractes de lloguer que van dispositar la fiança a Incasòl en un període concret. Només es calcula la renda mitjana exacta dels municipis on es van fer més de 6 contractes. És per això que molts municipis del Baix Empordà no apareixen a les gràfiques.

Actualment, segons les dades, el preu de lloguer més elevat del Baix Empordà és el de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, amb una mitjana de 1.130 euros al mes. És una gran diferència respecte a tots els anys anteriors. Al 2021, per exemple, el preu mitjà era de 618 €. Així doncs, tot fa pensar que es tracta d’algun contracte excepcionalment alt que ha fet disparar la mitjana.

Els següents municipis amb el preu del lloguer més elevat són Pals, Santa Cristina d’Aro i Calonge i Sant Antoni. Pel que fa als preus més baixos, pertanyen a Ullà, La Bisbal d’Empordà, Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell.

 

A mode d’apunt, la mitjana del lloguer a Barcelona durant el mateix període és de 965,38 euros al mes.

Augment en els últims deu anys

Comparant les xifres dels lloguers dels municipis anteriors amb les dades de fa deu anys (en el període gener-desembre 2012), veiem com a pràcticament tots els preus de lloguer han augmentat. L’augment més fort és a Santa Cristina d’Aro, que en aquest 2022 gairebé dobla la xifra del 2012. No hi ha dades del 2012 de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura ni de Forallac.

És rellevant analitzar l’evolució de la mitjana del preu de lloguer dels dos municipis on més ha augmentat en els darrers 10 anys: Pals i Santa Cristina d’Aro. A Santa Cristina d’Aro, el preu mitjà del lloguer ha augmentat un 81% entre 2012 i el primer trimestre del 2022. A Pals, un 56%. Tot i això, és cert que aquest últim ha tingut una evolució més irregular al llarg dels anys, mentre que Santa Cristina d’Aro ha mantingut una evolució més lineal:

Ajudes per fer front al lloguer

En aquest context, hi ha diferents ajuts que es poden sol·licitar per pagar el lloguer. L’Agència d’Habitatge de Catalunya ha obert el termini per sol·licitar les ajudes destinades a persones majors de 36 anys que tinguin lloguers de, com a molt, 650 euros mensuals (900€ per a les famílies numeroses).

És un ajut que es pot demanar a les Oficines d’Habitatge de Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell, al Consell Comarcal del Baix Empordà o a través del web.

Durant el passat mes de juny també es va obrir el termini per a demanar el “Bo Lloguer Jove”, l’ajut de 250 euros mensuals per a persones menors de 35 anys. En aquest cas, les peticions van superar les expectatives i es va arribar ràpidament al nombre màxim de peticions.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Begur es prepara per a viure la dissetena edició de la Fira d’Indians

Els dies 2, 3 i 4 de setembre, el municipi s’engalanarà per a celebrar novament el vincle entre Begur i Cuba a ritme de música, tastos, sessions teatralitzades i visites culturals
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -