10.5 C
Pals
Dimecres, 13 Novembre 2019

La Generalitat alerta a Palamós: “Un nou sector industrial comportarà una transformació irreversible”

El Departament de Territori veu que la nova zona industrial de Palamós té efectes "significatius" sobre el medi ambient

El més llegit

Què han votat els teus veïns a les eleccions generals del 10N?

Tens curiositat per saber si a la teva població la formació política que has votat té molt pes? I a la zona per on vius? Comprova-ho en aquest mapa interactiu de Ràdio Capital de l'Empordà

Un camió s’ensorra al carrer Fàtima de Torroella de Montgrí

Un camió ha quedat atrapat després que la calçada del carrer Fàtima de Torroella de Montgrí cedís al seu pas

El concurs de Gossos d’Atura de Torroella retrà homenatge a Jordi Muxach

Els dies 30 de novembre i 1 de desembre tindrà lloc la Fira de Sant Andreu, en la qual se celebra el concurs de Gossos d'Atura de Torroella de Montgrí

Aprovada la reforma de la Plaça Murada de Palamós

Les obres començaran el 2020 i seran enllestides per Setmana Santa

Gemma Garcia, llibretera de Vitel·la: “L’espai de la Mediterrània ens ofereix la possibilitat de fer molts actes”

L'editora de la Vitel·la, Gemma Garcia, ha explicat al Supermatí de Ràdio Capital de l'Empordà la història darrera la reobertura de la llibreria Mediterrània i quin és el pla de negoci que tenen de cara al nou espai
Avatar
David Parreño Mont
Productor i redactor de Ràdio Capital de l’Empordà.

El Departament de Territori veu que la nova zona industrial de Palamós té efectes “significatius” sobre el medi ambient i demana una avaluació ambiental. És una informació va avançar Ràdio Capital i que aquest dijous s’ha fet pública al DOGC. El director dels serveis territorials a Girona, Pere Saló, ha signat una resolució que alerta de la “transformació irreversible de terrenys” perquè el projecte pot afectar negativament els connectors ecològics de les Gavarres i del litoral del Baix Empordà.

Tot plegat parteix d’una sentència del TSJC que va obligar el municipi a replantejar-se les previsions industrials. L’alt tribunal català va anul·lar els tràmits previstos al POUM de l’any 2008, que contemplava desenvolupar sòl industrial al sector de la Pietat, a l’entorn de la fàbrica Hutchinson de Palamós. El govern palamosí (ERC i CiU) insisteix en la zona, però amb una proposta que redueix l’àmbit a 25 hectàrees, la meitat de l’anterior projecte. Tot i aquest canvi, el nou informe de la Generalitat creu que no hi ha gaire diferència amb la idea inicial perquè al cap i a la fi contempla indústria en la mateixa zona.

L’impacte de la C-31

L’espai preocupa al govern català perquè creu que és una “àrea crítica per a la connectivitat” biològica. Els terrenys “mostren actualment un nivell de permeabilitat baix a causa de l’estat ambiental del medi, que ha assolit un alt grau de transformació per la presència de la carretera desdoblada C-31 i una notable dispersió d’assentaments, activitats i urbanitzacions”. La carretera per si sola ja fa un efecte barrera pel medi ambient, un efecte que “es pot veure consolidat i reforçat per la transformació urbanística dels terrenys adjacents”.

Alternatives a altres municipis

Per aquests dubtes, la Generalitat demana una avaluació ambiental. Vol assegurar-se que realment és necessari a Palamós i si la demanda dels empresaris es podria cobrir a altres municipis que ja tenen sòl disponible. Menciona específicament els pobles veïns de Calonge, Palafrugell, Vall-llobrega, Begur i Mont-ras.

L’informe reconeix que s’han desclassificat els terrenys a l’oest del camí de Bell-lloc, però explica que en veritat “ja es troben ocupats i transformats per activitats implantades en la major part del seu àmbit des dels anys noranta del segle passat, tot i tractar-se de sòl no urbanitzable”.

Restaurar els danys

En tot cas, la Generalitat demana que es prenguin mesures per “garantir la no transformació d’aquests terrenys” i “propiciar la seva restauració ambiental”. El Departament de Cultura, per la seva banda, demana crear una barrera vegetal d’arbrat si s’arriba a desenvolupar la indústria perquè no creïn impacte visual sobre alguns elements patrimonials propers.

En un sentit similar, aquest mateix mes la Comissió d’Urbanisme també ha dictaminat que el nou sòl industrial respongui a una “necessitat manifesta” a la zona, i que en cap cas afecti els connectors biològics.

Últimes notícies

Supermatí – 13-11-2019

Ja pots tornar a escoltar el Supermatí d'avui

Els regals, presents, dons, ofrenes,…

A aquestes altures de l’any, ja fa alguns dies que hi ha les llums de Nadal penjades a més d’un poble, apunt per a...

Matí de cel més tapat i clarianes de tarda amb ambient de tardor freda

Jornada amb més nuvolositat sobretot entre migmatí i migdia. Continuarà l'ambient de tardor freda i el descens del termòmetre s'accentuarà els propers dies.

Jake Bugg estrena ‘Kiss like the sun’

Dos anys després de publicar “Hearts that strain” el britànic Jake Bugg ha compartit una nova cançó ‘Kiss like the sun‘, que sembla que formarà part del seu nou disc d’estudi, del qual de moment se’n coneixen molts pocs detalls. El músic té previst una sèrie de concerts durant la setmana vinent, aixó sí, tots…

Negra Nit – 12 novembre 2019

Nova edició de Negra Nit amb Xavi Puig.

Més notícies