Jordi Colomí: “Les relacions amb l’EMD de l’Estartit no s’haurien d’haver trencat mai”

- Publicitat -

Jordi Colomí va retornar a l’alcaldia de Torroella de Montgrí i l’Estartit després de les eleccions municipals d’enguany. Ara, però, ho ha fet amb un pacte amb el seu antic soci de govern Esquerra Republicana de Catalunya i d’Objectiu Torroella i l’Estartit. Per parlar-nos de les primeres accions impulsades pel govern municipal ens ha visitat l’actual alcalde del municipi, Jordi Colomí.

Un dels temes que va quedar pendent de l’anterior mandat van ser les relacions amb l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l’Estartit, que havien acabat amb diversos contenciosos per les dues parts. Tot i això, al capdavant de l’EMD de l’Estartit hi ha hagut un canvi: ara és Genís Dalmau, de la formació l’Estartit Som Tots – Tots per l’Empordà, el president de l’EMD. Jordi Colomí explica que les relacions entre ajuntament i EMD han millorat des de les eleccions municipals. “S’han reconduït les relacions”, apunta Colomí.

Jordi Colomí apunta, a més, que s’han suspès els contenciosos entre ambdues administracions i les problemàtiques amb les associacions de l’Estartit s’han resolt. “Aquest camí entre l’ajuntament i l’EMD no s’hauria d’haver trencat mai”, reconeix l’alcalde.

A més, explica que en els pròxims mesos caldrà veure els comptes de l’EMD de l’Estartit i les problemàtiques que puguin sorgir de l’auditoria. Jordi Colomí és conscient que durant la campanya electoral es van donar moltes xifres, tot i això, l’alcalde prefereix ser “optimista”.

Una mirada sostenible

Torroella de Montgrí també és un municipi que aposta per la transició cap a energies més verdes amb diverses iniciatives. Jordi Colomí explica que el compromís se centralitza en una regidoria d’energia. Des d’aquest espai s’han impulsat iniciatives com les comunitats locals d’energia, un projecte que beneficia diversos actors del municipi.

L’alcalde apunta que es pot diversificar la creació d’energia sostenible a través de propostes relacionades amb l’energia fotovoltaica, hidràulica o eòlica. Jordi Colomí, però, explica que hi ha d’haver un equilibri entre aquesta producció d’energies renovables i la preservació del medi natural, tenint en compte les diverses opinions dels agents del territori.

Una de les darreres propostes que vol impulsar una producció d’energia més sostenible és el Macro Parc Eòlic Tramuntana. Tot i això, Jordi Colomí és conscient de l’impacte visual i mediambiental que provocaria aquesta infraestructura en una zona com és el parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Entre les diverses accions que impulsen des del segon mandat hi ha la instal·lació de la Fundació Phillippe Cousteau a l’Estartit. Jordi Colomí explica que tot i ser una fundació privada, l’entitat ja ha començat a treballar al municipi. “La Fundació Cousteau podrà generar noves oportunitats pel municipi”, reconeix Jordi Colomí.

La gestió dels residus

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar l’augment de la taxa d’escombraries pels Habitatges d’Ús Trístic (HUT) dels anys 2020 i 2021. Jordi Colomí explica que no tenen previst recórrer la sentència, després de parlar amb la presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA). Afegeix, a més, que la plica és de l’any 2014 i “té unes característiques tècniques que difícilment es poden basar en el que diu la sentència”, reconeix el batlle.

Jordi Colomí, però, explica que la discussió futura que haurà de valorar l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, i d’altres ajuntaments, serà veure si els apartaments turístics són activitats econòmiques o habitatges. Des del consistori, tot i que no comparteixen la visió de l’ATA, creuen que aquests apartaments turístics són activitats econòmiques.

El batlle explica que s’ha de tenir en compte que cal fer un canvi en el control de la generació de residus i el percentatge de reciclatge. Cal destacar que la plica caduca en dos anys i mig i, per això, caldrà revisar-la.

Cal recordar, a més, que Torroella de Montgrí és un dels altres consistoris afectats pel tancament de l’abocador de Solius. Jordi Colomí explica que caldria adaptar un espai on poder tractar els residus, com, per exemple, una estació de transferència. I és que un dels efectes d’aquest tancament és l’augment de la taxa d’escombraries al municipi. Tot i això, Jordi Colomí és conscient que el canvi cap a un model més sostenible de reciclatge fa anys que s’hauria d’haver fet.

El nucli antic de Torroella de Montgrí ja treballa amb la recollida porta a porta, tot i que Jordi Colomí és conscient que no es recicla prou. A més, demana la col·laboració a les empreses turístiques com els càmpings o restaurants a l’hora de reciclar. “Des de l’ajuntament hem de posar les màximes facilitats i millorar la pedagogia. Si això no funciona, s’haurà de passar a les sancions”, reconeix Colomí.

Un problema de país, l’habitatge

Tal com passa en altres municipis del litoral del Baix Empordà, Torroella de Montgrí també presenta una manca d’habitatge. “És un problema de país”, apunta Jordi Colomí, “nosaltres fa quatre anys que hi treballem”. L’alcalde explica que el que cal primer de tot és impulsar una llei de l’habitatge per assegurar un accés digne a la vivenda. “D’habitatge n’hi ha, però el tenen els grans tenidors”, apunta Jordi Colomí. Per això, el batlle destaca que cal que aquests pisos es posin en mans dels ajuntaments per facilitar l’accés a l’habitatge.

Una de les iniciatives, i que “són part de la solució”, és el cohabitatge. Jordi Colomí destaca que aquests projectes complementaris poden aportar part de la solució, però no tota. Per això, remarca que cal una col·laboració amb l’ajuntament perquè aquest converteixi els habitatges en espais accessibles i dignes perquè col·lectius vulnerables hi puguin accedir.

Mobilitat i l’accés a Torroella

Durant l’època estival una de les zones més congestionades en termes de mobilitat és el pont que dona accés a Torroella. El batlle reconeix que s’han fet moltes propostes, tot i això, cal tenir en compte que el municipi es troba ubicat en una zona de parc natural on passa un riu. Per això, hi ha solucions que no tenen efectes tan degradants com el què suposaria la construcció d’una autovia.

La voluntat des del consistori és treballar també per la promoció del transport públic al municipi, que ja estan estudiant diverses propostes. Jordi Colomí, però, és conscient de la precarietat de connexions quan es parla de transport públic fora del municipi. Per això, des del consistori “hem de fer passos en àmbit comarcal per millorar el transport entre els diversos municipis”. Totes aquestes accions hauran d’anar acompanyades de pedagogia, ja que al Baix Empordà “estem molt acostumats a fer servir el cotxe”.

La sequera i els conreus

Torroella de Montgrí és una zona on predominen els conreus de fruites com la poma. I tot i que el municipi es trobi sobre l’aqüífer del Baix Ter, la gestió de l’aigua per mantenir aquests conreus és bàsica. Jordi Colomí explica que la zona del Baix Ter té una gran manca d’aigua i, una de les raons, és que part de l’aigua de Susqueda i Sau marxa cap a l’àrea metropolitana. Aquesta situació de sequera es pot veure accentuada amb el canvi climàtic. Per això, remarca que “cal ser solidaris entre municipis”.

Des del consistori ja han defensat davant les institucions per mirar de compensar les pèrdues per la sequera. Tot i això, també han intentat sensibilitzar a la població per reduir el consum d’aigua al municipi. “L’aqüífer també pateix amb la sequera i és inevitable que la sequera del riu no afecti a l’aqüífer”, explica Colomí.

El futur de la base Loran

La Generalitat, finalment, va recomprar la base Loran per 468.000 euros al ciutadà francès que va comprar aquesta antiga base de 351.000 metres quadrats. Tot i això, el futur de la base encara no està del tot definit, ja que la base es troba enmig del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

- Publicitat -