23.5 C
Pals
Dijous, 30 juny 2022
- Publicitat -

Jorge Ríos: “Hi ha una part fosca de Radio Liberty que mai ha estat explicada”

Radio Liberty va ser en el seu moment la ràdio anti-comunista més potent del món, i emetia des de Pals. Això és el que es sap oficialment, però extra-oficialment hi ha molts detalls que han quedat en la foscor. Avui al Supermatí hem entrevistat al Jorge Ríos, director que està preparant un documental sobre la part fosca i mai explicada de Radio Liberty.

Segons el Jorge Ríos, el costat fosc d’aquesta ràdio es centra sobretot en els seus treballadors i en alguns dels seus perfils. Fins i tot ex membres de l’exèrcit nazi, que tot i no ser de nacionalitat alemanya havien estat reclutats per l’exèrcit nazi. Molts d’aquests ex-combatents, un cop acabada la Segona Guerra Mundial, encara consideraven que la guerra i la propaganda contra la Russia Soviètica era necessària.

Hi ha tot un amalgama de coses mai explicades dins de Radio Liberty i moltes coses que no s’acaben d’entendre. Una d’elles, que entre els perfils dels treballadors hi hagués tant afiliats com al partit nazi com al partit comunista.

Radio Liberty també fou receptora i gran emissora de missatges encriptats dirigits cap a la Unió Soviètica. Aquests missatges, segons el que explica el Jorge Ríos, sortien primer de Múnich, passaven per Estats Units, després Pals, i finalment arribaven a la Unió Soviètica, on hi havia cèdul·les en letargia, esperant ordres per cometre cops terroristes. No tots els treballadors de Radio Liberty, però, eren conscients d’aquest tractament dels missatges, sinó només alguns més propers a la direcció, segons afirma l’autor del documental.

Molts dels testimonis són persones grans que s’han negat a sortir a càmara, per por a represàlies cap a les seves famílies. Això no ha impossibilitat, però, que donéssin tota aquella informació necessària per fonamentar les coses que el reportatge explica. El seu autor en recalca, a més, l’intent de mostrar la part més humana dels treballadors i de mostrar com era Radio Liberty per dins. No les seves instal·lacions, sinó la seva cara més social.

Encara no hi ha una data prevista pel llançament del documental, però la intenció és que estigui disponible a finals d’octubre i que estigui també disponible en les principals plataformes de contingut online.

 

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios