11.7 C
Pals
Dimarts, 30 novembre 2021
- Publicitat -

Km0. La poma de “relleno”

Lola Puig
Xef i propietària del restaurant El Fort d'Ullastret
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
spot_img

Diumenge passat va ser la Fira de l’horta i la poma de relleno a Vilabertran. Una fira preciosa organitzada per les dones del poble per reivindicar un requisit que recorden com a plat especial de festa major de Sant Ferriol.

Es diu que aquesta poma és autòctona d’aquest indret de l’Alt Empordà, sobretot la varietat “capçada” que la cullen a partir del 20 de juliol fins a finals d’agost. L’altre que hi ha i que ve una mica més tard és la “verd donzella”.

Aquestes pomes no es desfan amb la cocció. A Vilabertran la fan farcida de botifarra dolça i galeta i a casa la mare la feia rostida, flamejada amb anís i una picada d’ametlla i galeta, i també en dèiem “pomes de relleno”.
Però de les Pomes de Relleno se n’està perdent la mena i sense tractar amb químics no se’n troben, o sigui, una altra varietat de fruita que estem a punt de perdre i amb ella tot un tresor: un plat ancestral.
Fixeu-vos!, de totes les varietats de fruites que teníem a Catalunya el segle passat se’n conserven només una quarta part i d’aquestes, tres quartes parts estan en perill d’extinció.

Sento que ens toca protegir els aliments tradicionals i als agricultors de petita escala que estimen la terra, la senten i la respecten.

La major part de fruita que es consumeix a l’Empordà ens ve de molt lluny i la que es produeix aquí s’ha de vendre fora. El món al revés!

Per què no fem del km0 una pràctica diària: compro i menjo tot allò que es produeix en el moment, a prop de casa, nèt de químics i de transgènics. Reivindicant les espècies i varietats antigues autòctones.

Els nostres avis i àvies, molts d’ells pagesos, van responsabilitzar-se per a garantir que nosaltres poguéssim conèixer les pomes de relleno. Què els espera als nostres néts? El record d’una hamburguesa feta amb proteïna estranya, pa lluny de ser-ho i salsa sintètica? I els seus fills?

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Jordi Mias: “Hem recuperat dades del 2019, però encara falta recuperar alguns mercats”

Segons Jordi Mias Morell, president de la Costa Brava Verd Hotels, el sector hoteler ha experimentat una gran recuperació en les...
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -