21.7 C
Pals
Dijous, 29 juliol 2021
- Publicitat -

La fi de la incapacitació judicial

El passat 16 de març de 2021 la comissió de justícia del congrés dels diputats va aprovar el projecte de llei per la reforma civil i processal pel suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica. Un cop el projecte de llei passi al senat, s’haurà produït un canvi de paradigma en el tractament als drets de les persones amb discapacitat.

El sistema actual preveu, com a mesura de protecció a les persones amb discapacitat, un sistema de substitució en la presa de decisions. És a dir, un cop existeix un pronunciament judicial sobre la manca de capacitat de la persona per governar-se a si mateix o administrar els seus béns, se li nombra un tutor que pren les decisions per ella. Quan entri en vigor la nova llei, entrarà en funcionament un nou sistema de suports, per tal que siguin les persones amb discapacitat en igualtat de drets a la resta de persones les que prenguin les seves pròpies decisions. Es tracta d’eliminar un sistema de substitució per un de suports o ajuda en la presa de decisions. De comunicar, informar i atendre les preferències de la persona interessada enlloc de designar algú que decideixi per un altre. Tan sols quan el suport no es pugui prestar de cap altra manera podrà acudir-se a la substitució.

D’aquesta manera la tutela desapareix per les persones majors d’edat i es manté tan sols pels menors que no estan subjectes a la pàtria potestat. La pàtria potestat prorrogada o rehabilitada també desapareix, al interpretar que aquestes figuren no promouen l’autonomia de la voluntat de les persones amb discapacitat quan esdevenen majors d’edat.

Es tracta d’una reforma legislativa que s’ha fet esperar, però que es farà notar i tindrà incidència en la vida de moltes persones. Centrar els drets de les persones amb discapacitat en el respecte a la seva voluntat i autonomia, defugint de paternalismes, és una fita que moltes persones porten temps lluitant i reivindicant. Falta poc per tal que aquesta nova manera d’entendre i comprendre el fenomen de la discapacitat tingui una translació en el dret.

 

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios