Bon dia avui m’agradaria parlar-vos de la gran familia de les cols. La coliflor, el brócoli, el romanescu i la coliflor morada, aquesta última més nova als nostres mercats, tot i que és una espècie molt antiga. La familia de les cols és una familia numerosa, tot i que avui em centraré en aquestes 4, també hi ha la col arrissada, la kale, la lombarda, les de brusel.les…

Potser la més consumida i coneguda es la coliflor blanca, que tan podem menjar cuita com encurtida o laminada molt fina crua sobre qualsevol amanida. Si us molesta la olor de la coliflor quan la bullim, li podeu posar un raig de vinagre o un tall de llimona.

El brócoli, es la més verda, y de gust més suau, de fet crec que és la que més agrada a la canalla perquè dons joc al plat siulant Petits arbrets etc.

El romanescu, és una barreja entre una coliflor i un brócoli, és d’un color verd clar i la seva florma de flors còniques i hexagonals el fan molt atractiu. És la més dolça de les 4 i la que a mí personalment més m’agrada

I per últim tenim la coliflor morada o inclús taronja també les he vist, no és que les hagin tenyit, doncs la coliflor morada existeix des d’antic, però aquí ens arriba una mica tard. És nutricionalment més rica en antioxidants i betacarotens, tot i que de gust s’assembla molt a la coliflor blanca o al bróquil.

Tanmateix he decidit parlar-vos d’aquesta verdura de temporada perquè li treieu profit medicinal també, doncs és una verdura sense gairebé caloríes, amb molta aigua, molt versátil a la cuina, que aguanta bé a la nevera i molt rica en ferro, calci, minerals, vitamines A i C i Magnesi. Considerada una de les verdures anti tumorals per excelencia.

I si les teniu plantades al vostre hort deixeu-ne alguna sense collir i espereu al març que floreixin, els espigalls florits són una autèntica delicia, de fet trobem moltes flors silvestres als camps, de la familia de les crucíferes, amb el gust semblant al de la coliflor.