24.1 C
Pals
Diumenge, 29 novembre 2020

La venda en línia i les xarxes socials “salven” els productors locals afectats pel tancament de bars i restaurants

El més llegit

Activat el pla INUNCAT per la previsió de fort onatge a la Costa Brava

S'activa també una prealerta del pla per fortes ventades, a més a la Costa Brava, on les onades podran superar els quatre metres

Onze menors denunciats per organitzar una festa a Platja d’Aro

Els onze menors d'edat, d'entre 14 i 17 anys, van obviar la restricció del confinament perimetral municipal en venir des de Palamós

El TSJC conclou que Torroella de Montgrí va vulnerar la llibertat ideològica denegant el permís per a una carpa a C’s

Confirma la sentència del jutjat contenciós 1 de Girona i imposa 2.000 euros de costes processals a l'ajuntament

A la Bisbal d’Empordà, el 60 % dels residus no es reciclen

Cada bisbalenc/a genera una mitjana de 1,4 Kg de residus al dia i en un any la població total...
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -

El tancament de bars i restaurants ha comportat que la cadena de producció i distribució que hi ha al darrere hagi quedat greument afectada. Productors locals de xai i llet es queixen que han estat els “grans oblidats” i que s’han reinventat per donar sortida als seus productes. A Masia Ferreres (Berguedà), una petita explotació que es dedica a produir carn de xai sostenible, un 70% de la producció va destinada al sector de la restauració. També a la granja de vaques de Mas el Lladré (Ripollès) venen un 80% dels seus productes als restaurants. En tots dos casos, el tancament de l’hostaleria va suposar una frenada en sec de les vendes. Tot i això , gràcies a la venda ‘online’ i a les xarxes socials, han aconseguit col·locar el producte.
“Nosaltres no podem trencar el cicle, no podem dir als animals que no mengin durant tres setmanes perquè hi ha coronavirus i estem en una situació d’incertesa. Aquí estem parlant de vides i la roda continua. Per tant, quan el xai arriba a un pes òptim, l’hem de sacrificar i li hem de treure sortida”. Així ho explica Maria Àngels Capdevila, de la Masia Ferreres. Ella, conjuntament amb el seu home i els seus fills, estan al capdavant d’una petita explotació de 450 ovelles. Gran part de la seva producció la venen als restaurants.

El tancament sobtat de bars i restaurants, la setmana passada, els va enxampar amb xais a l’escorxador, ja sacrificats. “Van començar a arribar les anul·lacions de les comandes. I vam pensar: i ara què fem? És un producte fresc i, en dos o tres dies, com a màxim, els hem de vendre”, explica. Per això, van decidir fer una crida a les xarxes socials i la resposta ha estat un èxit. “Ara tenim llista d’espera fins a mitjans de novembre”, assegura.

Tot aquest panorama els ha fet adaptar-se. “Fem servei a domicili i renovarem la pàgina web per adaptar-nos a la nova situació, però sempre que quan torni la normalitat hem de poder combinar la venda online i el restaurant de tota la vida”, assegura.

En tot cas, lamenta que el sector primari “és el gran oblidat” d’aquesta crisi. “Parlen d’uns ajuts als restaurants que es mereixen, però cal tenir en compte que darrera hi ha tota un subministrament que també ha quedat afectat. El que passa és que només veiem el punt final, però no tot el que comporta al seu darrera. No pots tancar d’avui per demà”, lamenta.

Un centenar de comandes online al Mas el Lladré

A qui també va agafar per sorpresa el tancament de restaurants i la cancel·lació de les comandes va ser als propietaris de Mas el Lladré, a Les Llosses (Ripollès), un negoci familiar dedicat a la producció de làctics i carn. Una de les propietàries, Marina Puigcorbé, recorda que tenien les “càmeres plenes” perquè venien del pont llarg i s’esperava que aquell cap de setmana també hi hagués molta feina als restaurants, per ser l’època de bolets.

“Va ser un gerro d’aigua freda i ens va obligar a tornar-nos a reorganitzar; calia buscar maneres de treure el producte”, assenyala Puigcorbé, que afegeix que “cada dia les vaques produeixen una mitjana de 300 litres de llet al dia i és una activitat que no pot parar. Cal anar venent el producte per poder donar sortida al nou”.

La situació era delicada perquè el mateix divendres es van cancel·lar totes les comandes de restauració, que representen el 80% de la facturació. Aprofitant que des del confinament ja tenien en marxa la botiga en línia, van decidir utilitzar les xarxes socials (on són molt actius) per fer una crida i intentar vendre els estocs acumulats. “I la resposta va ser brutal”, explica Puigcorbé, fins al punt que van haver de tancar la botiga en línia perquè no haurien pogut atendre a tothom. “Les xarxes socials van ser la nostra salvació perquè no hauríem arribat al volum de gent per solucionar el problema”, subratlla. Des de llavors han rebut un centenar de comandes que s’enviaran a diferents punts de Catalunya.

El seu pare, Joan Puigcorbé, explica que des de la irrupció de la pandèmia està essent una situació “molt difícil” per al sector primari. Però subratlla que venent a través d’Internet “se’n poden anar sortint”. Reconeix també que aquestes dificultats s’estan superant gràcies als joves que estan empenyent el negoci. I reivindica el producte de proximitat enfront de les grans superfícies.

Tenen clar que el tancament de restaurants difícilment serà només de 15 dies. Per això seguiran apostant per la venda online, les xarxes socials i sense oblidar la venda a botiga i als restaurants que, un cop tornin a obrir, continuaran essent els seus principals clients.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Així ha quedat l’Estartit després del temporal d’aquest cap de setmana

Les imatges després del temporal a l'Estartit mostren un espai completament inundat

Robatori a la llar d’infants El Tren Petit de la Bisbal d’Empordà

Els lladres han regirat la segona planta i ara la direcció farà inventari per saber què s'han emportat

Onze menors denunciats per organitzar una festa a Platja d’Aro

Els onze menors d'edat, d'entre 14 i 17 anys, van obviar la restricció del confinament perimetral municipal en venir des de Palamós

La velocitat de transmissió del coronavirus evoluciona a la baixa al Baix Empordà

El risc de rebrot de la COVID-19 en el conjunt del Baix Empordà està per sota dels 300 punts. Tot i que no està...

Altres notícies