16.1 C
Pals
Dijous, 28 març 2024
- Publicitat -

El laboratori de l’Hospital de Palamós ha analitzat 22.000 PCR des de l’inici de la pandèmia

La mitjana de proves diàries és de 220, però aquesta xifra podria augmentar als 700 diagnòstics diaris si fos necessari ampliar l'equip destinat a analitzar les proves PCR realitzades a les instal·lacions del SSIBE al Baix Empordà

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
El laboratori de l'Hospital de Palamós ha analitzat 22.000 PCR des de l'inici de la pandèmia
Loading
/

El laboratori de l’Hospital de Palamós, gestionat pels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, ha realitzat 22.000 proves de detecció del coronavirus COVID-19 des de l’inici de la pandèmia al març.

En només el mes d’octubre s’han analitzat 7.700 proves PCR des del laboratori baix-empordanès, una xifra que situa la mitjana diària en 220 PCR analitzades. Aquesta facilitat “suposa una millora en la rapidesa del diagnòstic i de la detecció de la COVID” com han assegurat des del SSIBE aquest dimecres. Argumenten que “en la majoria de casos” es pot disposar del resultat en menys de 48 hores des de la presa de la mostra. D’aquesta manera permet detectar positius abans i actuar-hi més ràpidament.

A més a més, amb la possibilitat de poder realitzar aquestes proves internament, es pot ser “autònom i autosuficient” sempre que es tracta de proves PCR realitzades als centres sanitaris de la xarxa SSIBE, com són l’Hospital de Palamós, els diferents CAP o Palamós Gent Gran.

Així ho ha explciat la cap de servei de Laboratori de l’hospital de Palamós, Natàlia, Claver, aquest dimecres en una roda de premsa.

La resta de proves per detectar el coronavirus també s’analitzen des del laboratori de l’Hospital de Palamós completant el “triplet de proves” per diagnosticar el coronavirus. Aquestes proves són les d’antigen ràpid, que detecten les proteïnes del virus, com també els testos serològics o test Elisa, que detecten la presència d’anticossos.

1.300 PCR positius a l’octubre

De les 7.700 proves de diagnòstic que s’han fet aquest octubre, el 17% dels testos, uns 1.300, han sigut positius, segons les dades facilitades des dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà.

Actualment el laboratori té capacitat per fer 300 proves diàries, però amb la futura i recent incorporació d’un segon equip, s’augmentarà el topall diari a 400. Fins i tot, si fos necessari, es podria implantar un torn de nit per tal d’arribar a les 700 en 24 hores.

Les primeres proves PCR a Palamós ja es van realitzar durant la primera onada de COVID, però no d’una forma constant a causa de la falta de reactiu a escala mundial. Al maig, però, sí que es van poder fer les primeres PCR urgent que ajudava a millorar la rotació i derivació de pacients sospitosos que acudien a urgències o aquells pacients pendents d’una intervenció quirúrgica.

Laboratori de l'Hospital de Palamós amb proves PCR del coronavirus COVID-19 | Imatge del SSIBE
Laboratori de l’Hospital de Palamós amb proves PCR del coronavirus COVID-19 | Imatge del SSIBE

A partir d’agost, s’ha completat la formació del personal tècnic i el processament de mostres. Actualment, el laboratori compta amb 8 professionals tècnics formats que realitzen el procés diàriament, incloent-hi els dies festius i un facultatiu que es dedica de manera exclusiva a gestionar aquesta secció.

Nova secció de biologia molecular a l’Hospital de Palamós

La incorporació d’aquestes proves a la cartera de serveis del laboratori suposa la inauguració d’una secció de biologia molecular. Es tracta, segons han comunicat des de l’Hospital “d’un avenç molt important per al diagnòstic més precís”. D’aquesta manera es poden analitzar les mostres en múltiples malalties i “aportant un impacte considerable” en la salut dels ciutadans del Baix Empordà. Natàlia Claver en una roda de premsa aquest dimecres.

Aquesta secció a més ens permetrà en un futur pròxim anar implementat tècniques per millorar el diagnòstic de diverses malalties infeccioses (malalties de transmissió sexual, malalties respiratòries infeccioses, quadres de meningoencefalitis) i també en malalties d’origen genètic (alteracions genètiques associades a determinats tipus de càncer, a trombofília, a fibrosi quística i també a algunes alteracions del desenvolupament).

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Palafrugell celebrarà el tradicional Vot de la Vila el dilluns de Pasqua

Fotografia del far de Sant Sebastià | Ajuntament de Palafrugell El proper Dilluns de Pasqua, 1 d’abril, se celebrarà la...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -