16.8 C
Pals
Divendres, 15 octubre 2021
- Publicitat -

L’Ajuntament de Platja d’Aro obre una borsa de voluntaris que vulguin formar part de les meses electorals del 14-F

L'alcalde és conscient "que la legislació vigent no ho contempla" però ho justifica per garantir que es pugui votar

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
Platja d’Aro ha obert una borsa de voluntaris que vulguin formar part de les meses electorals del 14-F. L’alcalde, el socialista Maurici Jiménez, ha signat un decret demanant que tots aquells veïns que hi estiguin disposats, vagin a inscriure’s al consistori. A l’escrit, fet a proposta de secretaria, l’alcalde diu ser conscient “que la legislació vigent” no contempla fer una llista de voluntaris. Però justifica la mesura “per evitar que no hi hagi prou persones per constituir les meses”, en cas que la Junta Electoral de Zona (JEZ) accepti les al·legacions que s’han presentat, i “davant la impossibilitat de fer nous sortejos”. La borsa estarà oberta fins al divendres 12 i ja hi ha veïns que s’han interessat per inscriure-s’hi.
Platja d’Aro pren la iniciativa davant la possibilitat que el 14-F, i arran de la pandèmia, no es puguin constituir totes les meses electorals que hi haurà al municipi. L’Ajuntament ha decidit obrir una borsa de voluntaris, perquè tots aquells qui estiguin disposats a ser-ne membres, s’inscriguin a la llista. Si se’ls necessités, se’ls cridaria per ordre a la mesa de la secció on els correspongui votar.

Al municipi, aquest 14-F hi haurà dotze meses de votació repartides en tres col·legis electorals. Un serà al pavelló de Platja d’Aro, l’altre al de Castell d’Aro i el darrer –en aquest cas, s’ha reubicat arran de la pandèmia- a l’espai social de S’Agaró.

Al decret d’alcaldia que obre la borsa de voluntaris, Maurici Jiménez recorda que l’estat d’alarma arran de la covid-19 provoca que “molts” dels qui han estat escollits per sorteig, hagin presentat al·legacions davant la JEZ “sol·licitant que se’ls eximeixi d’aquesta obligació per tractar-se de persones incloses en els grups de risc, segons especificacions de l’administració sanitària”.

De fet, segons les últimes dades fetes públiques pel TSJC, a les comarques gironines ja hi ha més de 1.600 persones a qui els han tocat ser mesa i que han presentat al·legacions davant les JEZ. De moment, hi ha 375 peticions a la Bisbal d’Empordà, 668 a Girona, 410 a Santa Coloma de Farners i 156 a Puigcerdà.

“Això pot provocar que, si s’accepten aquestes al·legacions, arribat el dia 14 de febrer no hi hagi prou persones per constituir les meses electorals davant la impossibilitat de procedir a nous sortejos”, recull el decret de Platja d’Aro. Per això, i per evitar “que la jornada electoral s’hagués de suspendre al nostre municipi per aquest motiu”, a proposta de secretaria, l’alcalde Maurici Jiménez ordena que s’obri una borsa de voluntaris.

Garantir les eleccions

Jiménez ho fa essent coneixedor “que la legislació del règim electoral vigent no ho contempla”, però ho justifica per poder garantir les eleccions al Parlament del 14-F al municipi. La borsa estarà oberta fins al divendres 12 de febrer, i s’hi poden inscriure tots aquells que, com subratlla l’escrit, “amb caràcter voluntari estiguin disposats a formar part d’una mesa electoral”. I en cas que finalment hagin d’estar en un dels col·legis durant la jornada del 14-F, rebre’n la retribució corresponent (uns 70 euros).

La crida ja ha tingut efecte perquè, com explica Jiménez, ja hi ha hagut tres veïns que s’han inscrit. “Agraïm la seva predisposició per fer de voluntaris”, destaca l’alcalde de Platja d’Aro.

Jiménez explica que des del consistori es va decidir obrir la borsa després d’escoltar unes declaracions de la Junta Electoral –en aquest cas, la de Barcelona- parlant d’aquesta possibilitat. “Cal recordar que la llei electoral diu que, en cas que una mesa no es constitueixi, li tocaria cobrir el vuit a la primera persona que anés a votar”, diu l’alcalde. “Amb la borsa, permetem que sigui aquella gent que tingui voluntat de fer-ho”, hi afegeix.

“In extremis”

Maurici Jiménez explica que la borsa s’activarà en cas de situació “in extremis”, i sempre que la JEZ –en aquest cas, la de la Bisbal d’Empordà- ho permeti. “Allò que no volíem era crear-la d’un dia per l’altre; preferim tenir-la i si no l’hem de fer servir no passarà res”, concreta l’alcalde. “Però si arribat el moment es dona el cas, ja tindrem d’on estirar: òbviament, però, sempre i quan la Junta Electoral deixi fer-ho”, diu.

Poder recórrer a la borsa de voluntaris es demanarà el mateix 14-F, si hi ha meses electorals que no s’han pogut constituir. És a dir, a primera hora del matí abans no obrin els col·legis electorals. “És una eina que aleshores posarem a disposició de la JEZ, que tindrà l’última paraula”, ha dit l’alcalde. “I serà aleshores quan trucarem per ordre de llista”, precisa Jiménez.

L’alcalde de Platja d’Aro admet que, durant aquests darrers dies, l’Ajuntament ha rebut “moltes consultes” de ciutadans a qui els ha tocat ser mesa, i que els demanaven com poder al·legar davant la JEZ. “Nosaltres els hem donat informació sobre com fer-ho, però també és veritat que la JEZ tindrà tant volum d’al·legacions que no sabem si tindrà prou capacitat per resoldre-les”, explica. “I davant aquest risc, per això també creem la borsa de voluntaris”, afirma.

En relació al 14-F, Maurici Jiménez explica que l’Ajuntament ha seguit “tots els protocols” perquè votar sigui segur. I com a exemple, concreta que han “multiplicat per tres els espais disponibles”. Perquè si abans tan sols s’utilitzava un terç dels pavellons per votar, ara les meses electorals ocuparan tot l’espai de les pistes.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

“Hem de manifestar-nos contra la pujada del preu de la llum per fer pressió política”

Parlem amb en Sergi Cot, un dels portaveus de la plataforma Apaguem Endesa, sobre la manifestació de demà a Girona
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -