10.1 C
Pals
Dimecres, 8 Abril 2020

L’Empordà dels Maragall

El més llegit

Obliguen una família a marxar de la segona residència a Torroella de Montgrí

També s'han fet indagacions presencials a les urbanitzacions demanant informació als residents habituals per saber si havien detectat persones de segones residències

Municipis del Baix Empordà no detecten una important presència de veïns de segones residències

L'increment de la ciruclació ha estat nul, o molt petit. L'hospital i els CAPs tampoc atenen un nombre significatiu de veïns de segones residències

Dos nois de la Bisbal atrapats a Cusco (Perú)

Tindrien vol de tornada des de Lima pel dia 9 però el fet que les autoritats peruanes no permetin la sortida de ningu de Cusco genere dubtes sobre si el podran agafar finalment

Dues detencions en els controls que la policia de la Bisbal ha intensificat durant el confinament

Els controls es mantindran durant tota la Setmana Santa i l’operatiu s’ha desplegat a diversos punts de la població, durant les identificacions els agents comproven els certificats de desplaçament i ho contrasten amb les dades del padró municipal
Temps de lectura: 2 minuts

La mort de la riallera i enèrgica amiga Diana Garrigosa m’ha retornat records empordanesos. Tardes a Rupià, passejades prop la mar, converses de matinada. L’he plorada amb llàgrimes agraïdes pel seu exemple de vitalitat, intuïció i caràcter.
L’atzar ha volgut que aquesta mort prematura hagi coincidit amb una publicació de la Fundació Catalunya Europa que gestiona el llegat de qui fou alcalde de Barcelona i president de Catalunya, Pasqual Maragall; qui més trobarà a faltar la Diana, la seva companya de vida i projectes.

La publicació es titula Pasqual Maragall: Una mirada europea, catalana i municipal i la part que s’ha publicat aquests darrers dies parla, precisament de “Les comarques de Girona com a exemple”

Les referències a l’Empordà son constants, fins i tot a Rupià com a pàtria:  “Des de la Talaia es veu l’Empordà que van trobar els grecs quan van arribar fa més de dos mil anys: únic, verd, suau, més gran i obert cap el nord”, és un fragment d’un escrit de Pasqual Maragall parlant de les comarques en contraposició a l’oportunisme polític que van representar les lleis d’ordenació territorial de 1987 del govern Pujol.

El treball fa un repàs a la teoria de l’Empordà del gran poeta Joan Maragall que afirmava que l’Empordà era una part petita del tot català i en concentrava la seva millor essència, arribant a afirmar que Catalunya podria renéixer des d’aquesta plana però no podria ser sense aquesta plana.

“Si un dia a Catalunya li faltés l’Empordà, Catalunya no fora ella mateixa; però si un dia, en canvi, de Catalunya només retés l’Empordà, Catalunya podria tornar a ser: perquè la veritat rau no en l’espiga sinó en el gra”

Aquestes paraules de l’avi van ser actualitzades per Pasqual Maragall en la seva defensa de Catalunya com un sistema de ciutats eficients i fortes. De ciutats i també de territoris, com l’Empordà i tantes altres comarques que va recórrer fins apamar-les, fins amarar-se’n.
“I en l’estima del pròxim i petit, va escriure l’alcalde de la Barcelona Olimpica, s’expressa suficientment la nostra estima pel major i envoltant. La veritat no sempre està en el tot sinó en la part, i el principi actiu de la vida està en allò més essencial, en el nucli més reduït, si se li dóna llibertat per desenvolupar-se”

Permeteu-me la llicència, impregnada de sentiment de pena, de dir-vos que aquesta setmana no aconsegueixo treure’m aquestes paraules quan contemplo la plana ondulada que m’acull en la meva activitat laboral cada dia.
Pasqual i Diana formaven un tàndem. Hi ha poques parelles exposades a l’activitat i a l’escrutini públic permanent que ho aconsegueixin com ho van aconseguir ells. Que l’Empordà s’impregni de la seva mirada ampla, integradora, respectuosa i universal.
Montserrat Tura

Últimes notícies

La directora del SSIBE diu que no fer bé el desconfinament pot augmentar els contagis per coronavirus

Anna Ribera directora assistencial del SSIBE, parlava amb nosaltres al Supermatí d’avui sobre la situació de la COVID-19 al Baix...

33 empreses agroalimentàries de la comarca ofereixen els seus serveis durant el confinament

Gran part d'aquests establiments han adaptat aquests dies els seus serveis per fer-los arribar a domicili

El MIC no tornarà fins l’any que ve

S'havia estudiat fer-lo al setembre, però l'inici de la nova temporada i la incertesa sanitària va fer que es descartés ràpidament

La Diputació de Girona injectarà més d’un milió d’euros a municipis del Baix Empordà aquest abril

La Diputació de Girona ha aprovat avançar la meitat dels diners del Fons de Cooperació Econòmica previst per aquest any. Són 11 MEUR a diversos ajuntaments i consells comarcals.

La Policia de Palamós deté dues persones que se saltaven el confinament pel coronavirus

Durant la Setmana Santa, la Policia Local de Palamós farà nous controls per detectar les persones que durant aquests dies vulguin accedir a la seva segona residència

Altres notícies