Guíxols Arena
Guíxols Arena | Imatge d'arxiu

La Marató de donants de sang de Sant Feliu arriba un any més. La marató, bianual, ha de permetre remuntar les reserves per abans de les Festes de Nadal, un període en què tradicionalment baixen les donacions al voltant d’un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania. Actualment hi ha sang a Catalunya per a les necessitats dels propers 6-7 dies, quan l’òptim són 10.

L’experiència de la donació serà l’eix de la Marató de donants de Sang de Sant Feliu de Guíxols, que se celebrarà el 22 de desembre. Els horaris establerts seran des de les 10 del matí fins a les nou del vespre. Per fer-ho, caldrà desplaçar-se fins al Guíxols Arena. Des de principis d’aquest any, els donants reben un SMS que els informarà quan la seva sang s’hagi utilitzat, seguint la iniciativa d’altres països com Suècia.

Cartell de la Marató de donants de sang de Sant Feliu
Cartell de la Marató de donants de sang de Sant Feliu

El servei té com a objectiu millorar l’experiència de la donació, de manera que el donant tingui més informació del camí de la seva sang després de la donació.

Cal tenir en compte que, un cop feta la donació, la bossa de sang arriba al laboratori central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona. Allà s’inicia el procés de fraccionament, que consisteix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Un cop fetes les analítiques corresponents, els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura durant un màxim de 42 dies. Quan un hospital demana la sang, aquesta s’envia amb un clar destinatari, el pacient.