21.9 C
Pals
Divendres, 22 setembre 2023
- Publicitat -

Martí Sabrià: Més de 40 anys alcapdavant del turisme al Baix Empordà

Martí Sabrià ha estat el gerent del Grup Costa Brava Centre més de quaranta anys, i recentment ha deixat el càrrec. Parlem amb ell sobre la seva trajectòria, l'evolució de l'hostaleria des de 1978, i el seu punt de vista "optimista" respecte al futur del turisme al Baix Empordà

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Martí Sabrià ha estat el gerent del Grup Costa Brava Centre més de quaranta anys. Ara fa un mes, va decidir fer un pas al costat i deixar el càrrec. Assegura que ho va fer “per coherència”. Sabrià ha passat per Ràdio Capital per mirar enrere i fer balanç de la seva trajectòria, però també per parlar del passat, present i futur del turisme al Baix Empordà. 

Passat: 1978 i la dinàmica de sinergies

Martí Sabrià va arribar al món del turisme gairebé de casualitat. Així ho diu ell mateix, quan recorda que amb poc més de vint anys va conèixer l’hoteler Francesc Sabater, “Xiquet”, a través del seu pare. En aquell moment, Sabater estava creant el gremi d’hostaleria del Baix Empordà, i Martí Sabrià hi va començar a treballar amb intenció d’estar-hi només uns mesos. Explica, però, que Xiquet Sabater “era un personatge que el va enamorar”. Per això, va entrar al projecte i, a poc a poc, “el va anar fent seu”.   

Des de 1978, doncs, ha vist com ha evolucionat el turisme a la comarca, com ha canviat. Explica que abans no hi havia cap mena de planificació ni criteri en la construcció d’hotels, i que “tot estava molt per fer i decidir”. Sabrià també recorda que el turisme d’abans se centrava molt en l’atenció al client, però que els hotelers no tenien coneixements en altres temes com gestió empresarial o fiscalitat. En comparació amb l’actualitat, explica que ara hi ha molts més joves amb formació que es dediquen a aquest món. Tot i això, els ha volgut recalcar també la importància d’actuar conjuntament per “fer entendre a les administracions que el turisme ha de ser de qualitat”.

De fet, si hi ha un èxit que Martí Sabrià destaca és precisament aquest, que explica que han aconseguit amb projectes com Costa Brava Verd Hotels o Petits Grans Hotels. En diu “petites revolucions” i assegura que enlloc més s’ha aconseguit que els hotelers d’un mateix territori s’agrupin per “vendre’s junts”, per vendre la destinació. Sabrià diu que això, deixar bon ambient i complicitats entre empresaris d’un mateix sector, el fa estar “especialment satisfet”.

Present: pandèmia

Tot i això, l’hostaleria i la restauració han estat dels sectors més afectats durant el 2020 pel coronavirus. Martí Sabrià explica que des de la seva posició de gerent ha pogut veure de primera mà el patiment de molts empresaris del sector.

Sabrià, però, és optimista pel que fa al futur del turisme al Baix Empordà. Tot i assegurar que “amb el turisme local no n’hi ha prou”, considera que no es pot donar per perduda la temporada del 2021. Explica que el Baix Empordà té un model de turisme “menys dens” i una bona situació geogràfica, i que per això serà una de les comarques més visitades per catalans i francesos quan “aixequin barreres”.

Futur: coherència i nous projectes

Ara, però, Sabrià ha pres la decisió de deixar el seu càrrec de gerent del Grup Costa Brava Centre. De fet, ho va fer el passat 31 de desembre, tot i que era una decisió que planejava des de feia temps. Explica que havia de plegar perquè era el “més coherent” amb el model d’empresa que ell mateix ha impulsat durant anys.

Valorant el seu pas pel Grup i la seva trajectòria, Martí Sabrià assenyala que poder aprendre de la gent amb qui s’ha anat trobant ha estat realment “el seu èxit“.

Tot i fer un pas al costat, Sabrià no es desvincula completament del Grup Costa Brava Centre, ja que hi seguirà com a assessor. A partir d’ara, però, explica que s’agafarà uns mesos “lliures” per valorar diferents propostes que li han arribat i escollir un nou projecte que “l’il·lusioni” i que sigui “diferent” al que ha fet fins ara. 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

‘L’univers femení de Vidal Planellas’ arriba al Museu del Suro amb obres que desprenen elegància i sensualitat

El pintor palafrugellenc, Ferran Planellas Vidal, exposa una quarantena d’obres de diverses sèries coloristes on la dona és la principal protagonista.
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -