27.9 C
Pals
Divendres, 18 juliol 2025
- Publicitat -

La campanya gastronòmica “Es Niu” de Palafrugell celebrarà 25 anys d’història

privat:-la-campanya-gastronomica-es-niu-segueix-creixent

Enguany s’allargarà la campanya que començarà el 14 d’octubre i finalitzarà l’11 de desembre, amb un total de 8 restaurants de Palafrugell que ofereixen aquest plat emblemàtic de la cuina local.

Aquest 2022 els establiment participants són: els restaurants L’Arc, La Xicra, Pa i Raïm, Xadó i Xup Xup de Palafrugell; els restaurants Hotel Casamar i Hostal Sa Teula a Llafranc; i finalment el Restaurant Es Portió (Hotel Hostalillo), de Tamariu. El menú que ofereixen consta d’un vermut amb tres tapetes com a entrant, Es Niu, postres de recuit, vi, aigua i cafè, a partir de 40 euros, segons l’establiment.

Tothom que degusti el menú obtindrà un tiquet per visitar les exposicions de la Fundació Josep Pla, la Fundació Vila Casas i del Museu del Suro, així com el Dipòsit Modernista de Can Mario, vàlid fins el 31 de gener de l’any vinent.

Novament es manté l’aposta per fer que “Es Niu” arribi a totes les cases de Palafrugell i rodalies que vulguin recuperar, o simplement provar, el sabor d’un dels nostres plats més tradicionals. Amb aquest objectiu, els restaurants que participen de la campanya enguany també ofereixen la possibilitat que la gent s’endugui a casa racions preparades d’aquest plat exquisit.

Es Niu, un dels plats més emblemàtics de la cuina local

“Es Niu” és un plat molt antic, d’origen palafrugellenc. Antigament, es tractava d’un plat de quaresma i es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. En els seus inicis no s’hi posava carn. Amb el temps es va anar enriquint; els pescadors van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i fins i tot salsitxes.

Aquest és un plat d’hivern, que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a la barraca.
La preparació d’aquest plat és molt llarga; és per aquesta raó que, habitualment, no es troba a la majoria de cartes dels restaurants, i en tot cas cal encarregar-lo. Per aquest motiu és important remarcar la col·laboració dels restaurants que ens ofereixen, un any més, la possibilitat de gaudir d’aquest plat excepcional.

campanya gastronòmica Es Niu, IPEP, Ajuntament de Palafrugell

 

Dimarts amb predomini del cel ennuvolat

La jornada de cel cobert que oferirà la meteorologia d’aquest dimarts no tindrà repercussió a la pluviometria de la comarca. Estem davant d’un dimarts ennuvolat: seran núvols d’evolució diürna que deixaran el cel molt cobert amb molt poques oportunitats de veure sol.

L’ambient no serà excessivament fred i el termòmetre anirà dels 16 graus mínims als 21 màxims. Poca amplitud tèrmica, a causa també de la nuvolositat que tindrem durant tot el dia.

Poca definició per un dia poc o gens plujós, i poc fred, amb ambient entre agregalat i allevantat amb vent que serà fluix. El que es confirma clarament serà l’ascens de les temperatures pel final de la setmana.

40 anys de Quadern del País amb mirada empordanesa

La Carme Fenoll és bibliotecària.
Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
40 anys de Quadern del País amb mirada empordanesa
Loading
/

Diumenge passat, 9 d’octubre, els lectors del Quadern d’El País ens despertàvem amb molta teca per llegir: ni més ni menys que una Breu Enciclopèdia de la cultura catalana (1982-2022). De les 40 entrades que hi trobem, en destaco mitja dotzena als oients de Ràdio Capital: l’entrada de Biblioteques públiques (en tenim un grapat de fantàstiques a les nostres terres), Llibreries (d’una mala salut de ferro i amb iniciatives esperançadores com Calonge, poble de llibres), Temporada Alta (en tenim un tastet aquí, gràcies a l’acord amb la Fundació Vila-Casas), la novel·la Els jugadors de whist, del nostre malaurat escriptor de Torroella, Vicens Pagès-Jordà. També tenen entrada els Festivals, dels que en aquestes terres ens prodiguem i que proliferen a un ritme estratosfèric. I El Bulli, espai esferificat per el que l’Empordà s’ha posat al pòdium gastronòmic internacional.Un tastet de talent i d’història contemporània que també s’escola per l’Empordà i que irradia a tot el territori. Si aquestes 40 entrades fossin vinculades al paisatge i al territori, no tindríem dubte d’ocupar-ne 40 de 40. Per molts anys al Quadern d’El País i a iniciatives optimistes!

El tinent d’alcalde de JxCat a Santa Cristina d’Aro, Jaume Quintana, suspès de sou i feina quatre mesos per fitxar i no anar a treballar

Jaume Quintana Santa Cristina d'Aro
Jaume Quintana Santa Cristina d'Aro

El tinent d’alcalde de JxCat a Santa Cristina d’Aro, Jaume Quintana, ha estat suspès de sou i feina durant quatre mesos per fitxar i no anar a treballar. Qui li ha imposat la sanció és l’Ajuntament de Calonge, també al Baix Empordà, on Quintana és funcionari de l’àrea d’Esports. El consistori li va obrir un expedient aquest estiu, després de detectar que, malgrat haver fitxat, s’absentava del lloc de feina i no feia la jornada que li corresponia. Tot i que no s’ha pogut precisar el temps que Quintana portava a terme aquesta pràctica, se l’ha decidit suspendre de sou i feina durant quatre mesos. El partit, que fa poc que havia confirmat Quintana com a cap de llista de JxCat a Santa Cristina per a les municipals, ha obert una investigació.

Jaume Quintana és tinent d’alcaldia de Santa Cristina d’Aro (on des del 2019 ERC governa amb JxCat). Porta les àrees d’Hisenda, Recursos Humans, Participació Ciutadana, Obra Pública i Urbanitzacions. Vinculat a l’atletisme i al món associatiu, Quintana va ser fundador del Club Atlètic del municipi. Té 43 anys i en fa 21 que és funcionari de l’àrea d’Esports de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, també a la comarca del Baix Empordà.

Ara, però, el consistori on treballa l’ha suspès durant quatre mesos de sou i feina. El motiu: haver descobert que després de fitxar s’absentava de la feina i no feia la seva jornada laboral. Segons expliquen fonts de l’Ajuntament de Calonge, el consistori li va obrir un expedient aquest estiu, ara fa entre tres i quatre mesos.

Tot i que no s’ha pogut comprovar si havia portat a terme aquesta pràctica de manera recurrent, sí que s’ha confirmat que Jaume Quintana marxava del lloc de treball sense motiu. Per això, després d’estudiar el cas, l’Ajuntament de Calonge ha decidit imposar-li la sanció, i suspendre’l tant de sou com de lloc de feina durant quatre mesos.

L’ACN s’ha intentat posar en contacte amb Jaume Quintana, però de moment no ha estat possible. L’alcaldessa de Santa Cristina d’Aro, la republicana Lourdes Fuentes, ha declinat valorar l’afer perquè ho emmarca en un tema personal del seu soci de govern.

Precisament, però, JxCat fa pocs mesos que ha confirmat Quintana com a alcaldable al municipi per a les municipals del 2023. El va nomenar aquest juny passat. Fonts de la vegueria de JxCat a Girona indiquen que no tenien coneixement dels suposats fets, i que obren una investigació per aclarir-los. “Cal confirmar-ne la veracitat i, si es confirmen, prendre les mesures oportunes”, expliquen des de Junts.

Mireia Ruiz: “Aquest projecte vol impulsar l’activitat agroalimentaria a la comarca en clau femenina”

Una de les sessions de grup del projecte 'Baix Emporda, Dones i Terra' sobre l'empoderament femení en el sector agroalimentari Data de publicació: dimecres 05 d’octubre del 2022, 10:49 Localització: Cruïlles Autor: Imatge cedida a l'ACN pel Consell Comarcal del Baix Empordà
Una de les sessions de grup del projecte 'Baix Emporda, Dones i Terra' sobre l'empoderament femení en el sector agroalimentari Data de publicació: dimecres 05 d’octubre del 2022, 10:49 Localització: Cruïlles Autor: Imatge cedida a l'ACN pel Consell Comarcal del Baix Empordà
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Mireia Ruiz: "Aquest projecte vol impulsar l'activitat agroalimentaria a la comarca en clau femenina"
Loading
/

Ja fa temps que les dones s’estan endinsant en el món agoralimentari, sobretot en una zona com el Baix Empordà. Tot i això, molts cops és complicat iniciar projectes encarats cap aquest sector. Però des del Consell Comarcal i la Diputació de Girona estan oferint sessions de coaching per al desenvolupament del potencial professional. Per explicar-nos una mica més en què consisteixen aquestes sessions ens ha visitat al Supermatí la Mireia Ruiz, tècnica superior d’empresa al Consell Comarcal del Baix Empordà.

Aquestes sessions estan destinades a dones que es dediquen o es volen dedicar al sector agroalimentari: dones empresaries que volen consolidar el seu negoci, emprenedores i, fins i tot, dones desocupades que volen començar a treballar en aquest sector. La Mireia Ruiz destaca que aquesta iniciativa va començar al mes de maig i que ha derivat en altres formacions que es faran properament.

Les sessions, tal com destaca Mireia Ruiz, els grups s’han anat engrandint perquè s’hi han anat apuntant més persones. La intenció és seguir organitzant jornades i cursos d’aquestes característiques en zones com el Baix Empordà, impulsades també amb l’ajuda del Consell Comarcal. La intenció d’aquest projecte és potenciar l’activitat agroalimentaria de la comarca, tal com explica Mireia Ruiz.

Les dones en el món agroalimentari

Mireia Ruiz destaca que la indústria agroalimentaria ha estat una de les més resistents i resilients durant la crisis del coronavirus. El Baix Empordà presenta llocs de treballs molt estacionals i relacionats amb el sector turístic. Això, explica Ruiz, repercutia en l’atur femení, sobretot en els perfils més joves. Però arrel de la crisis del coronavirus, aquesta tendència ha canviat.

Cada cop els projectes agroalimentaris al Baix Empordà són més comuns. La Mireia Ruiz destaca que hi ha persones que venen a treballar les terres de familiars i canvien radicalment la seva feina. Hi ha propostes originals i que tenen molt d’èxit. A més, durant les sessions es poden compartir experiències i vivències.

El Consell Comarcal organitza una jornada sobre les oportunitats d’implementació d’energies renovables en els polígons de la Bisbal, Corçà i Forallac

consell comarcal renovables
consell comarcal renovables

El divendres es va celebrar la jornada, organitzada per la xarxa Polígons Baix Empordà amb el suport de l’Oficina de Transició Energètica, s’ha iniciat a través d’una introducció d’antecedents del municipi de Forallac per part del seu alcalde, Josep Sala, i seguidament el vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé, ha transmès la voluntat i la capacitat de l’Oficina Tècnica de Suport els Polígons en dinamitzar i optimitzar de recursos els polígons industrial de tota la comarca. També ha destacat la necessitat que els empresaris dels polígons estiguin associats per tenir interlocució clara amb les administracions i empreses subministradores.

A continuació, des de l’Oficina de Transició Energètica s’ha presentat un estudi potencial de generació d’energies renovables, finançat per la Diputació de Girona. Té com a objectiu afavorir la transició energètica en les àrees d’activitat econòmica, on la majoria del teixit empresarial compti amb una visió comuna en la generació de renovables i comunitats energètiques.

Seguidament, des del viver d’empreses i centre de negocis NEXES de Forallac, s’ha explicat detalladament com NEXES és un cas d’èxit en la transició energètica, mitjançant una instal·lació fotovoltaica d’autoconsum. A partir d’aquest cas, s’ha generat un debat entorn a la modalitat d’instal·lació per generar energia verda, beneficis de les comunitats energètiques, xarxes de col·laboració entre empreses per incentivar les compres agregades d’energies, entre altres.

Per acabar, s’ha fet una síntesis de les subvencions disponibles per empreses i associacions d’empresaris vinculades a la generació d’energia verda. Paral·lelament vàries empreses  han recordat les dificultats en què estan sotmeses des de la pedregada del passat 30 d’agost.

La jornada ha conclòs amb la necessitat de crear una agrupació d’empresaris en el territori de La Bisbal d’Empordà, Forallac i Corçà per obtenir més poder de negociació davant les empreses subministradores d’energies, per activar la co·laboració publico privada de qualitat i, en general, per millorar la gestió de les àrees industrials de les municipis amb sostre o sòl industrial.