15.6 C
Pals
Dijous, 23 maig 2024
- Publicitat -

Quants grans supermercats necessita un poble?

Miquel Curanta
Miquel Curanta
Em dic Miquel Curanta i sóc de Pals. Gestor cultural i de mitjans, he treballat a diverses emissores de Ràdio (Ràdio Begur, Ràdio Costa Brava, 40 Principals, M80 ràdio, Cadena SER, Flaix, Flaixbac, Ona Catalana, Catalunya ràdio). He estat director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (2018 - 2022) i del Club TRESC (2008 - 2018). També he fundat una productora de televisió (Creativa Audiovisual) i el 2001 vaig fundar Ràdio Capital de l'Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Quants grans supermercats necessita un poble?
Loading
/

Des que el passat dissabte vam publicar la notícia que s’instal·larà un nou supermercat Lidl a la rotonda de la plaça Europa de Palafrugell, que aquesta notícia és, encara avui dimarts la més llegida al nostre web i una de les més comentades en els últims temps a la nostra pàgina de Facebook.

Vagin per davant algunes premisses abans d’abordar aquest tema:

  1. A Ràdio Capital no estem en contra de ningú, però estem molt a favor del comerç de proximitat.
  2. Aquesta portada no versa específicament sobre aquest equipament o la seva idoneïtat.

Ara bé, sí que ens agrada preguntar-nos coses i en aquesta ocasió ens hem preguntat sobre la conveniència de permetre la instal·lació de grans superfícies comercials en pobles petits on el petit comerç ha tingut sempre un paper fonamental.

No sóc tècnic en la matèria i per tant és fàcil incórrer en certa demagògia. El cas de Palafrugell, que és el que ens ocupa. Palafrugell té uns 23.000 habitants i probablement es tripliqui en temporada alta. Sense tenir el cens exacte de supermercats dels “grans”, em vénen al cap l’Esclat de la zona de la Fanga, el Lidl o l’Aldi que són molt propers, el dia que hi ha al carrer Torres Jonama, el Caprabo, el Mercadona, el súper 888 que substitueix l’anterior Esclat o el Carrefour Express que hi ha a la mateixa zona de la Plaça Europa, on ara s’hi vol fer un Lidl. És a dir 8 supermercats (i probablement me n’he deixat algun) per a 23.000 habitants o el que és el mateix a supermercat per cada 28.000 habitants.

Aquesta mateixa comparativa es podria fer a la Bisbal, on a la zona de l’Aigüeta s’hi concentren unes quantes superfícies, més les que hi ha a la rets del poble.

Com ja he dit, desconec el criteri tècnic que regeix quantes i quines marques s’han de permetre en cada cas, però vull esmentar alguns aspectes. El retallat centre comercial que s’havia de construir a la zona de la Fanga de Palafrugell, finalment va quedar en un gran hipermercat Esclat, un gran magatzem asiàtic i uns quants espais buits. Hi han almenys 2 zones del poble, on s’hi concentren entre 2 i quatre supermercats a cada zona i en el cas concret de la plaça Europa de Palafrugell, el regidor d’Urbanisme de la vila, explicava a aquesta emissora que l’espai restant estarà destinat a equipaments públics, però sense concretar quins. Va dir que, a mesura que apareguin les necessitats “s’anirà veient”.

Mentre això passa, la mateixa ciutat de Palafrugell intenta refer el seu teixit comercial local, que (com a tants d’altres llocs) lluita per sobreviure a l’era d’Internet, mentre hi ha qui recorda que abans que Internet, el primer torpede que va rebre el petit comerç va ser l’aparició de centres comercials i grans superfícies.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

La 44a edició del Festival de Torroella de Montgrí programa 18 concerts

L'edició d'enguany del festival se celebrarà del 2 al 22 d'agost amb una inauguració a càrrec de l'Orquestra Simfònica de Barcelona.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -