6.2 C
Pals
Diumenge, 3 març 2024
- Publicitat -

[REPORTATGE] De Roseto a Xarai: més nits de festa al Baix Empordà

Entre 1960 i el 2000, els joves del Baix Empordà omplien les discoteques cada cap de setmana. A la tercera part d'aquest reportatge, recordem més discoteques de Palamós, Palafrugell i Platja d'Aro i descobrim què se n'ha fet d'aquests locals mítics

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Entre 1960 i els 2000, al Baix Empordà hi va haver un boom de discoteques que es va convertir en un dels grans atractius de la comarca. En les dues primeres parts d’aquest reportatge, vam parlar d’alguns dels locals més famosos de Platja d’Aro, Palafrugell, Begur, La Bisbal… Tot i això, ens en van quedar molts pendents. És per aquesta raó que, amb aquesta tercera part del reportatge, volem conèixer més locals i respondre a la mateixa pregunta: què se n’ha fet d’aquestes sales?

Palamós: Savoy, Roseto i Marinada

A Palamós, com passava a tot arreu, hi havia moltes discoteques, però totes eren diferents i tenien els seus trets característics. Josep Maria Garcia és membre del Club de Fans dels 60, 70 i 80s de Palamós, club que fa uns anys va organitzar un acte d’homenatge a tres de les antigues discoteques del municipi: Savoy, Marinada i Roseto. Garcia explica que són les “més mítiques i mediàtiques”. Com dèiem, però, eren molt diferents entre elles. La discoteca Savoy obria durant tot l’any i era una referència del flamenc, del món de la guitarra i el ball.

Després de Savoy va obrir la discoteca Roseto, que segons explica Josep Maria Garcia, va arribar a Palamós amb “aires de modernitat”. A més, s’hi feia una cosa inèdita a la Costa Brava: una discoteca de migdia per fer el vermut. El Roseto també va acollir moltes activitats innovadores i diferents, com ara el concurs Miss Roseto (desfilada de models per escollir la miss de la discoteca, un concurs que es feia sobretot als locals de Platja d’Aro) o el carnaval de discoteques. A més, com es pot veure en una de les imatges, també hi va tenir lloc el Primer Campionat Mundial de Llançadors d’Ous.

 

I per acabar, a Palamós va obrir també Marinada. Josep Maria Garcia recorda que era una discoteca “menys juvenil” que Savoy. Tot i això, assegura que tenia molta clientela ja que va ser el primer local de Catalunya en oferir espectacles de striptease, cosa que va ser una revolució en el context de llavors. Garcia explica que la gent no estava acostumada a veure aquest tipus de performance, i que fins i tot atreia gent de fora que venia expressament.

Ajuntament de Girona. CRDI (Salvador Crescenti Miró)

Avui en dia, en el lloc del Savoy hi ha una botiga i un local abandonat. Igual que el Roseto (situat sobre els cinemes Arinco), que ha quedat inutilitzat perquè el seu sostre no reunia les condicions de seguretat. El lloc de Marinada, finalment, està ocupat per dos negocis, un per cada banda del carrer.

Xarai, a Palafrugell: de discoteca a scape room

La discoteca Xarai de Palafrugell també va ser un dels locals de l’època d’or de la festa al municipi. Era una discoteca que funcionava tot l’any. A l’hivern, amb festes d’estudiants. A l’estiu, s’omplia amb una barreja de turistes que estaven instal·lats als càmpings de Pals que hi arribaven amb bus i gent de tots els punts de la comarca. Així ho recorda Jordi Hereu, un dels propietaris de la discoteca en el seu moment.

Jordi Hereu explica que, a finals dels 90, quan faltava poc perquè la discoteca complís els 25 anys, la van traspassar i ell va obrir un altre local. Tot i això, el destí del local de Xarai és ben curiós: actualment hi ha un scape room, gestionat per familiars de Jordi Hereu, que està ambientat en la discoteca. Jordi Hereu assegura que “és ben igual que al Xarai”, ja que van intentar fer-ho “en petit”.

Més Platja d’Aro: BB i Malibú

Discoteca BB de Platja d’Aro. // Ajuntament de Girona. CRDI (Fons El Punt – Autor desconegut)

Josep Maria Garcia deia a Ràdio Capital que el final de les discoteques de Palamós el va causar “la centralització de Platja d’Aro”. Aquest èxit va ser possible gràcies a les grans discoteques del municipi com ara Tiffany’s o Pacha, que van triomfar a partir dels anys 60. A part d’aquestes, però, encara n’hi havia moltíssimes més, com la BB. Oberta el 1963, es va convertir en un local pioner en la recuperació del carnaval al municipi, tal com explica Xavier Castillón al seu llibre Nit d’Aro. També va acollir festes temàtiques de tota mena: festes orientals, balls de carnaval, festes espanyoles…

El que és curiós d’aquesta història és que, avui en dia, en el seu lloc hi ha una braseria anomenada “The Grill BB” i la discoteca Inox, de manera que tant el nom com la festa segueixen vius en aquest local.

Exterior de l’actual restaurant The Gril BB i la discoteca Inox

Uns anys més tard, el 1980, s’inaugura una nova discoteca a Platja d’Aro: Malibú. Aquest local aviat es va donar a conèixer per les seves festes temàtiques, i podem considerar-lo gairebé una excepció. És de les poques discoteques mítiques de l’època que segueixen en peu més de quaranta anys després. A més, Malibú segueix funcionant amb la mateixa direcció i en el mateix local. De fet, avui en dia encara se segueix fent una de les seves festes més conegudes, la Nit Blanca, que se celebra cada estiu.

Durant aquesta època hi va haver tantes discoteques i tantes nits de festa al Baix Empordà que no hi ha prou reportatges que puguem fer per parlar de totes. Tot i això, amb aquestes tres parts del reportatge, ja hem pogut recordar i redescobrir molts dels locals més característics, que van marcar la història de la comarca.

 

Recupera les dues primeres parts del reportatge, en què parlem de les discoteques de Platja d’Aro, la Bisbal d’Empordà, l’Estartit, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols, aquí:

[REPORTATGE] Del Long John a Pacha: mil i una nits de festa al Baix Empordà

[REPORTATGE] De Palm Beach a Xquè: mil i una nits de festa al Baix Empordà

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Sant Feliu de Guíxols aprova un paquet de mesures per fer front a l’augment del preu del lloguer al municipi

Està previst estudiar possibles modificacions del planejament urbà, així com detectar habitatges de grans tenidors buits.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -