13.1 C
Pals
Dimarts, 27 setembre 2022
- Publicitat -

El Castell Gala Dalí de Púbol, l’habitació pròpia de Gala

Als anys 60, Gala ja era plenament conscient que es crearia una llegenda entorn seu i de Dalí. Buscava un espai de solitud on pogués refugiar-se. Aquest lloc va ser el Castell de Púbol

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Entrar al Castell de Púbol és endinsar-se a l’escenari, congelat, d’alguns instants de les vides de Gala Dalí i Salvador Dalí. Durant la visita, te’ls pots imaginar a les sales d’estar, a la cuina o a passejant pels jardins. Sobretot a Gala, ja que el Castell era “la seva habitació pròpia”, el seu espai de solitud i reflexió. Així és com el defineix Montse Aguer, directora dels Museus Dalí.

Dalí va regalar el castell a Gala als anys 60. És un castell que ja tenia molta història: la seva torre data del segle XI, i la resta es va construir entre els segles XIV i XV. En aquella època, la parella estava buscant un lloc exclusiu per a Gala, un espai on ella es pogués refugiar de la fama i la popularitat del seu marit. Montse Aguer assegura que “Gala era molt conscient que es crearia una llegenda entorn seu” i de la parella”. Per això, mentre que cada vegada més gent visitava a Dalí a la seva casa de Port-Lligat, Gala trobava la solitud i la distància a Púbol.

“em faltava oferir a gala un estoig més solemnement digne del nostre amor. Per això li vaig regalar una mansió edificada sobre les restes d’un castell del segle Xii, a la bisbal, l’antic castell de púbol, on ella regnava com a sobirana absoluta”

Salvador Dalí

Així doncs, el Castell era només de Gala. De fet, Dalí només hi podia anar si rebia una invitació escrita per part de la seva dona. Tot i això, Montse Aguer assegura que l’espai tampoc s’entén sense la presència de Dalí. El que era, inicialment, un espai per a una, va acabar essent un espai de dos.

Durant una vintena d’anys, Gala anava a passar algunes temporades al Castell, on seguien aquesta dinàmica típica de l’amor cortès. Després de la mort de Gala, el 1982, Salvador Dalí s’hi va instal·lar completament, i vivia allà sol per estar més a prop de la seva musa, que està enterrada allà. Al Castell de Púbol Dalí hi va pintar els seus últims olis. En un racó del menjador, encara s’hi conserva el que va ser “el seu últim taller”.

L’últim taller de Dalí, en un racó del menjador

Montse Aguer també ens ha explicat l’episodi que va fer que Dalí deixés Púbol finalment. Explica que un dia, a les cinc del matí segons aquest article de El País de l’any 1984, Dalí va tocar un timbre que tenia a l’habitació “compulsivament”, fins arribar a provocar un curtcircuit. Això va fer que hi hagués un incendi que va cremar la seva habitació i que li va fer cremades lleus a l’artista. Després d’aquest episodi, Dalí va ser traslladat a una clínica i, finalment, es va instal·lar a Figueres.

El Castell, ara museu

El museu del Castell vol recrear com eren les sales quan Gala i Dalí hi vivien. Segons Montse Aguer, són espais molt acollidors, pensats per ser habitats “però també per jugar, hi ha molta idea de joc”. Et trobes, per exemple, una porta que no porta enlloc perquè està pintada a la paret.

“van formar un triangle geogràfic entre port-lligat, figueres i púbol. Púbol potser és el menys conegut, però és el més especial pel seu misteri, enigma, joc…”

Montse Aguer, directora dels Museus Dalí

La part de dalt, que abans eren una mena de golfes, s’ha convertit en una sala d’exposicions temporals. Aquest 2022 s’hi pot veure “Púbol de Gala. Il·lusió i realitat”. Com indica el seu nom, és un contrast entre les representacions més reals de Gala i alguns dibuixos surrealistes de Dalí.

La visita segueix fora del Castell, en arribar als jardins amb influències franceses i italianes. Allà s’hi troben una de les creacions més icòniques de Dalí, els elefants amb potes d’insectes. Uns animals que, pràcticament levitant, es troben en un punt mig entre el cel i la Terra.

Tornada a la normalitat

El Castell Gala Dalí de Púbol va obrir les seves portes l’any 1996. Acostumat a rebre tot de visitants cridats misteri que envolta el castell i de la parella, l’edifici va haver de tancar completament el 2020, amb la pandèmia.

Ara, dos anys després, encara no s’ha recuperat l’afluència de visitants del 2019. Tot i això, Montse Aguer afirma que van per bon camí.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Fi de temporada

Als darrers dies de setembre, quan ja s’està més bé al sol que a l’ombra, podem donar per acabada...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -