24.1 C
Pals
Dimarts, 24 novembre 2020

El Far de Sant Sebastià: un tresor climàtic

El més llegit

Desapareix un quilo de cocaïna de la comissaria dels Mossos de Sant Feliu de Guíxols

La droga estava dipositada en una caixa forta tancada amb clau i hi tenen accés policies de la comissaria

Alerten que el confinament genera més habitatges turístics al Baix Empordà i menys pels joves

El consell comarcal alerta que la proliferació d'habitatges turístics al Baix Empordà es tracta d'un problema "important" i reconeix que cal parlar amb els propietaris

Què pots fer en el primer tram de desescalada?

Torna la cultura, les activitats extraescolars i podem tornar a seure a les taules dels restaurants.

La Policia redueix a Palafrugell un home que s’havia atrinxerat amb armes

Fins al lloc dels fets s’hi ha acostat dues patrulles de Policia Local, una ambulància medicalitzada del SEM i posteriorment dues dotacions de Mossos d'Esquadra
Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

Els fars han estat llocs històricament molt importants en la navegació i comunicació amb les embarcacions. La figura del faroner, la persona que vivia tot l’any (alguns fins i tot amb la família sencera), ocupava moltes tasques, entre les que hi trobem la d’observar el temps que feia.

Un exemple el trobem al Far de Sant Sebastià de Palafrugell, ubicat al Cap del mateix nom. La primera ressenya meteorològica data de l’1 d’octubre de 1857, coincidint amb la inauguració del Far.

Durant els primers anys les observacions es realitzaven sense instruments, i prenia molta importància informar sobre les tempestes que es produïen, la visibilitat, l’estat de la mar i dels vents.

A partir de l’1 de gener de 1891 trobem registres de les primeres observacions amb aparells meteorològics que permetien quantificar amb mesures precises el temps de cada dia. De fet en un mateix dia es realitzaven entre 2 i 4 observacions diàries.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Les dades més importants eren la precipitació i la temperatura de l’aire, però també es disposaven de registres de pressió atmosfèrica, velocitat i direcció del vent. A més a més es continuaven fent les observacions de l’estat del cel, aportant gran detall de fenòmens violents com tempestes, nevades o temporals de tramuntana i llevant.

El fons documental del Far de Sant Sebastià és climatològicament molt ric i atractiu doncs s’estén de forma pràcticament ininterrompuda fins la segona meitat dels anys 60.  El deteriorament ( i la manca de manteniment) dels aparells que no són reparats ni substituïts per d’altres de nous, obliga als faroners a seguir fins la dècada dels anys 90 amb mesures no instrumentals sobre l’estat del cel i els vents.

A diferència d’altres sèries d’observacions, aquesta conta amb la meticulositat i la constància que s’atribueix als faroners encarregats de cada època, i la recuperació d’aquests 74 anys de dades instrumentals gairebé 100 anys d’observacions de meteors, aporta una gran riquesa no sols per la cultura climàtica de la zona, sinó també per comprendre com ha canviat ( i canvia) el clima a l’Empordà.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Palamós organitza la ja coneguda campanya “Al Mercat, Zero plàstic!, et sumes al repte?”

Palamós impulsa un any més la campanya “Al Mercat, Zero plàstic!, et sumes al repte?", organitzada per les àrees...

Llegir, cuinar i menjar

La Neus Colomer recomanava aquesta setmana un llibre, doncs jo també us en vull recomanar un altre. Atesa la dificultat de fer moltes de les...

La baixada de temperatures perjudica els bars i restaurants amb terrassa

Els establiments del Baix Empordà viuen la reobertura amb situacions molt diferents segons les seves dimensions i la seva l’organització. A més, la baixada de temperatures d'aquests últims dies i la previsió de pluja a finals de setmana perjudiquen els establiments que més depenen de la terrassa.

Matí fred i alguns núvols alts a l’espera d’un canvi de temps

Tot i que la temperatura mínima va pujant respecte els dies anteriors, el matí és fred amb un cel que avui tindrà alguns núvols alts. Màximes de fins a 18ºC a l'espera de pluja a finals de setmana.

Palafrugell proposa un nou pressupost centrat en minimitzar la crisi provocada per la pandèmia

S’ha confeccionat un pressupost amb un marcat caràcter social destinat a lluitar contra la Covid-19.

Altres notícies