21.8 C
Pals
Dijous, 13 juny 2024
- Publicitat -

El Life Pletera reforça la recuperació d’una au amenaçada a Catalunya

Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els tècnics del Parc Natural de Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter han realitzat uns censos que determinen que la restauració dels sistemes litorals de la Pletera i la limitació d’accés a determinades zones de la duna litoral i de l’interior de les llacunes està contribuint a millorar la població d’una au amenaçada a Catalunya, el corriol comanegre. Aquesta au nidifica directament al terra, sober la sorra de la platja o maresmes amb poca vegetació. El projecte, que s’anomena “Life Pletera”, millora els diferents hàbits naturals i actualment a la Pletera hi ha unes 6 femelles reproductores i en tota la badia se’n tenen identificades 12. D’aquesta manera, la població pràcticament s’ha triplicat, perquè el 2012 es varen censar entre dues i tres femelles reproductores. Les diverses actuacions de millora han estat coordinades des del Parc Natural, en col·laboració amb els Ajuntaments de Torroella de Montgrí i Pals. Ara, el Baix Ter es consolida com el tercer punt de cria a Catalunya darrere del Delta de l’Ebre (centenars de parelles) i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, (35-40).

El projecte Life Pletera és un projecte subvencionat pel programa Life, l’instrument financer de la Comissió Europea per a la prevenció del medi ambient a Europa. La resta de pressupost l’aporten l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, com a beneficiari del projecte; el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona (UdG) i l’empresa pública Tragsa, com a socis. També compta amb el suport, com a cofinançadors, de la Diputació de Girona, i del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

L’onada de calor del 2022 causa una mortalitat “sense precedents” en la gorgònia vermella del Montgrí i les Illes Medes

Un estudi de la Universitat de Barcelona revela que l'onada de calor extrema de 2022 va incrementar la mortalitat de la gorgònia vermella al parc natural del Montgrí, illes Medes i Baix Ter, afectant el 70% de les colònies. Els investigadors adverteixen que aquests resultats amenaçen la viabilitat de l'espècie i podrien alterar la biodiversitat dels ecosistemes bentònics.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -