10 C
Pals
Dijous, 14 Novembre 2019

El Tribunal Suprem dicta sentència definitiva contra la subestació elèctrica de Forallac

Victòria sense pal·liatius de veïns i entitats ecologistes que aconsegueix que la justícia aturi definitivament un projecte d'Endesa beneït en el seu moment per l'ajuntament de Forallac i la Generalitat de Catalunya

El més llegit

Què han votat els teus veïns a les eleccions generals del 10N?

Tens curiositat per saber si a la teva població la formació política que has votat té molt pes? I a la zona per on vius? Comprova-ho en aquest mapa interactiu de Ràdio Capital de l'Empordà

Òscar Aparicio, cap del PSC Bisbal: “Decidim si s’ha de municipalitzar el servei de l’aigua o no, però s’ha de solucionar”

El líder del PSC Bisbal, Òscar Aparicio, ha valorat la situació del PSC a les comarques gironines després de les eleccions generals però també ha tingut temps per aprofundir en l'actualitat bisbalenca

Lluís Puig, alcalde de Palamós: “Estem preparats per convertir el Port de Palamós en port Schengen; però hi ha falta de voluntat”

En una entrevista a Ràdio Capital de l'Empordà, Lluís Puig, ha analitzat la situació urbanística a Palamós, els resultats de les eleccions generals del 10N i ha contestat al candidat del PSC Girona, Marc Lamuà, sobre el port de Palamós

El concurs de Gossos d’Atura de Torroella retrà homenatge a Jordi Muxach

Els dies 30 de novembre i 1 de desembre tindrà lloc la Fira de Sant Andreu, en la qual se celebra el concurs de Gossos d'Atura de Torroella de Montgrí

Demanen anul·lar la sentència a Bassa per l’error de la conselleria d’Ensenyament

"No es tracta aquest d'un mer error material, sinó determinant per establir la responsabilitat de Bassa, ja que la seva condemna s'ha basat en fets d'altre, de la titular real del Departament d'Ensenyament"

Tot va començar l’any 2005 quan la totpoderosa Endesa Distribución Eléctrica, S.L es disposava a bastir una subestació elèctrica de distribució al nucli de Fonteta amb l’excusa de «donar servei a la demanda creixent als nuclis de la Bisbal i de Forallac, així com a la necessitat de millorar la qualitat del subministrament»

El projecte va esdevenir polèmic des de bon començament ja que els veïns de Forallac van mostrar la seva disconformitat amb la instal·lació al·legant maniobres especulatives al voltant del terreny on s’havia d’instal·lar la subestació i les conseqüències que podia tenir per l’entorn. Es queixaven també de que el projecte no recollia la potència real de la línia elèctrica assegurant que la normativa obligava a ser feta de forma subterrània i de manca d’informació doncs deien que quan en van tenir coneixement ja s’havia el termini d’exposició pública per presentar al·legacions, i es trobava pendent d’aprovació per la Comissió d’Urbanisme de Girona.

Ignorant les queixes dels veïns, l’Ajuntament de Forallac va donar a Endesa llicència d’obres i el projecte va tirar endavant, però un dels propietaris afectats, recolzat per entitats ecologistes de la comarca i representat pel lletrat Eduard de Ribot, va recórrer als tribunals al·legant bàsicament que la subestació s’havia construït en sòl no urbanitzable i sense que s’aprovés un pla especial urbanístic de la zona. Es va interposar recurs contenciós administratiu contra la resolució de l’alcalde concedint la llicència d’obres i un jutjat va decretar l’enderroc de l’obra.

L’elèctrica Endesa però, va promoure un Pla Especial que va ser aprovat per la Generalitat i el 31 d’agost de 2011 i a través d’ell l’Ajuntament de Forallac li va concedir una nova llicència d’obres. Les resolucions van ser recorregudes per les entitats ecologistes i l’any una sentència del TSJC va declarar il·legal la llicència d’obres, sentència que va ser recorreguda per Endesa.

Tot i així i en compliment de la sentència judicial, Endesa va començar a tramitar la llicència d’enderroc i l’ajuntament de Forallac li va atorgar el corresponent permís però supeditat pel Departament d’Empresa i Ocupació a que prèviament a la desconnexió es disposes, en condicions d’entrar en funcionament, d’una subestació de característiques equivalents i ubicada el més a prop possible de l’actual. Segons Endesa la subestació canalitzava el flux elèctric dels municipis de la Bisbal d’Empordà i el seu entorn immediat –a més de Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura i Corçà i era vital per garantir les puntes de demanda de Palafrugell i la Costa Brava centre durant els mesos d’estiu.

Li hem preguntat al lletrat Eduard de Ribot pel comportament que han tingut les administracions en el afer

 

Tot i que actualment la subestació construïda el 2005 està pràcticament desmantellada, excepte part de la base i de l’estructura de formigó i fonamentació, l’alcalde de Forallac Josep Sala, ha recordat sovint que Endesa es propietària dels terrenys que envolten la subestació i podria aixecar-ne una nova subestació amprant-se en el pla especial urbanístic.

Aquest argument però ha quedat definitivament obsolet després de la sentència en la que el Tribunal Suprem, desestima els recursos de cassació interposats per Endesa i la Generalitat i declara irregular la llicència d’obres que va expedir l’Ajuntament de Forallac, i il·legals tant el Pla Especial aprovat per la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat depenent de Territori, com l’autorització del Departament d’Energia del Govern de torn.

Sobre com el llarg procés ha pogut afectar el territori aquesta era la resposta d’Eduard de Ribot

 

La subestació elèctrica de Fonteta ha deixat de ser doncs un malson pels veïns de la zona, i un cop més aquesta extraordinària conquesta de la democràcia liberal que és el Dret Administratiu ha tornat a assenyalar els límits del poder polític enfront els drets del ciutadà.

Des de Ràdio Capital ens hem posat en contacte amb representants de l’ajuntament de Forallac per tal de conèixer la seva valoració sobre aquesta sentència però a l’hora de tancar aquesta crònica aquesta no ens ha arribat.

Últimes notícies

Temps rúfol amb ruixats i l’arribada de fred més propi de l’hivern

Fred, Tramuntana, cel tapat i ruixats en general de caràcter feble que també faran acte de presència al Baix Empordà. Els propers dies es mantindrà un ambient més propi de l'hivern.

Billie Eilish estrena ‘Everything I Wanted’

A la una de la matinada de Catalunya, Billie Eilish ha compartit la seva nova cançó ‘Everything I Wanted‘, la primera que arriba després del seu gran debut amb “WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?” del qual han triomfat un bon grapat de temes com ‘wish you were gay’, ‘when the party’s…

Billie Eilish estrena ‘Everything I Wanted’

A la una de la matinada de Catalunya, Billie Eilish ha compartit la seva nova cançó ‘Everything I Wanted‘, la primera que arriba després del seu gran debut amb “WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?” del qual han triomfat un bon grapat de temes com ‘wish you were gay’, ‘when the party’s…

El projecte Palamós Peix oferirà visites guiades i activitats divulgatives per acostar la pesca a tothom

El pla estratègic Palamós Peix s'ha posat en marxa amb accions de divulgació i recerca aplicades a la pesca

Demanen anul·lar la sentència a Bassa per l’error de la conselleria d’Ensenyament

"No es tracta aquest d'un mer error material, sinó determinant per establir la responsabilitat de Bassa, ja que la seva condemna s'ha basat en fets d'altre, de la titular real del Departament d'Ensenyament"

Més notícies