24.1 C
Pals
Dimarts, 20 octubre 2020

Una embarcació ecològica de Palamós recorre la Costa Brava per recollir microplàstics

Les mostres s'analitzaran a la Universitat de Barcelona i permetran saber-ne la procedència després d'haver remat durant dos dies i mig més de 200 kilòmetres per la Costa Brava des del Portbou fins a Blanes

El més llegit

Una empresa empordanesa dissenya una web gratuïta per a bars i restaurants perquè venguin en línia menjar per emportar

Creativa Online ja va fer aquest servei desinteressat al comerç en la primera onada de la pandèmia

Ecologistes i pagesos s’oposen a la variant de Torroella

Sostenen que el futur pont sobre el Ter trinxarà la plana agrícola i tan sols traurà un 10% del trànsit cap a l'Estartit

La Policia Local de Palamós i els Mossos d’Esquadra posen prop de 50 denúncies a grups de joves per fer ‘botellón’

Els agents van localitzar grups de cinquanta persones consumint alcohol i sense mantenir distàncies a la Platja Gran

Toni Bachiller: “Creiem que no tocava que la Generalitat prengués aquesta decisió”

Segons ens ha explicat, els restauradors s’han adaptat amb molta rapidesa ja que la majoria, més de 25,  han obert per assegurar el servei a domicili. Tot i així, afirma que aquesta solució no és viable a llarg termini.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -

Després de recórrer 214 km per la Costa Brava en dos dies i mig, aquest diumenge al migdia l’embarcació a rem d’OceanCats ha arribat al port de Blanes. Es tracta de la primera expedició de les quatre previstes que preveu fer aquesta associació de Palamós que vol conscienciar a la societat del nivell de contaminació dels oceans a través de la pràctica esportiva. L’associació OceanCats està format per cinc persones que provenen del món del rem, tot i que en l’embarcació tan sols n’hi van quatre.

Ells quatre s’han anat repartint en torns de dues hores i sense parar per tal de poder creuar tota la Costa Brava de punta a punta en un cap de setmana. Mentre dues persones remaven, les altres dues, descansaven. Així ho van començar a fer el divendres a les set de la tarda, quan van sortir de Portbou, fins aquest diumenge a Blanes.

L’embarcació amb la que han fet aquesta travessia és “única en tot l’estat espanyol” ja que només s’impulsa a través del rem, però compta amb tots els sistemes de navegació i radars necessaris per seguir en alta mar durant la nit. Aquesta tecnologia funciona a partir de l’energia que capten les plaques solars que hi ha a la mateixa embarcació.

L’associació OceanCats ha decidit fer aquesta travessia per un motiu: conscienciar a la ciutadania del mal estat dels oceans i de la presència de microplàstics a l’aigua. Han decidit fer-ho a través de la pràctica esportiva perquè és la faceta que més dominen. Per això durant la travessia han recollit mostres d’aigua que posteriorment s’analitzaran a la Universitat de Barcelona per analitzar el tipus de partícules de plàstic que hi ha i la seva concentració.

El líder d’OceanCats, Joaquim Planells, ha explicat que habitualment la UB feia aquests mostrejos però utilitzant una embarcació de motor, fet que contaminava l’aigua. Per això van arribar a un acord amb la universitat i cada quinze dies, mentre entrenaven amb l’embarcació ecològica, recollien mostres de l’aigua perquè els científics les analitzessin al laboratori.

Vuit mostres d’aigua de la Costa Brava

Ara, amb aquesta travessia han recollit “vuit mostrejos” de l’aigua en els punts per on passaven de la Costa Brava. Segons Planells, mai abans s’havia recollit aigua de tants punts de la Costa Brava en dos dies, fet que permetrà saber en quina zona hi ha més presència d’aquestes partícules o cap a on les estira les corrents marines.

Les mostres s’han recollit a través d’una “malla amb un metratge específic” que han anat tirant “durant una milla” mentre navegaven. Amb això, s’arrastrava l’aigua i tots els seus components a l’interior de la malla i els microplàstics quedaven recollits en ella. Posteriorment, s’abocava el mostreig en una ampolla de vidre i ara s’enviaran totes als laboratoris de la UB.

L’Anna Sanchez-Vidal és una professora agregada d’aquesta universitat i s’encarregarà d’estudiar les mostres que l’expedició ha recollit. Segons ha explicat la professora, aquestes ampolles d’aigua permetran descobrir de quina composició és cada microplàstic que hi ha a l’aigua. Això és últil perquè es podrà saber si prové d’un tap d’ampolla, d’un envàs per a menjar o de qualsevol altre tipus de producte. Per això es podrà investigar sobre quin tipus de plàstic acaben tenint més incidència al mar.

Futurs reptes des de la Costa Brava

Ara, l’equip d’OceansCat es planteja fer tres nous reptes entre l’any vinent i el 2023. El primer d’ells serà el proper estiu i volen anar de Palamós a Mallorca i tornar en una setmana. En el trajecte també faran recollida d’aigües del mar per analitzar-les posteriorment.

L’estiu del 2022, el repte serà anar de València a Eivissa i tornar en tan sols cinc dies. Tot plegat serà la preparació per la seva participació a l’Atlantic Challenge el desembre de 2023. Es tracta d’una travessia que surt de la Gomera (Illes Canàries) i va fins a Antigua i Barbuda. Habitualment els participants completen el recorregut en uns 40 dies, però l’equip gironí volen fer-lo en menys de 30 dies.

Durant aquest recorregut es mouran tan sols amb la força que facin remant i hauran de navegar durant 5.000 km sense cap tipus d’assistència a motor. Durant aquesta travessia volen ajudar a conscienciar a la població de la presència dels microplàstics a l’oceà.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

S’habiliten noves places d’aparcament a Palamós

Al carrer de Conrad Pallí i Batet de Palamós, davant la Policia Local, hi haurà noves places d'aparcament. De moment aquest és un solar...

Miki Núñez torna amb ‘Viento y Vida’ al costat de Despistaos

Aquest divendres 23 d’octubre sembla que serà mogut pel que fa a les novetats, d’una banda amb el retorn d’Ariana Grande amb ‘Positions‘, el possible nou senzill d’Adele, la nova cançó dels Buhos ‘Mil batalles’, el nou disc de Bruce Springsteen i ara també amb un nou senzill del terrassenc Miki Núñez. El cantant català…

Pals donarà subvencions a families i empreses

Les sol·licituds es podran començar a presentar a partir del dia 26 d’octubre de 2020

Un dels 36 animals de nom “Covid” de Catalunya, al Baix Empordà

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) va presentar la setmana passada el Segon Estudi d'Animals de Companyia de Catalunya.

Altres notícies