16.9 C
Pals
Diumenge, 10 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

La Generalitat activa la moratòria urbanística a la Costa Brava

S'aturen tots els projectes més propers a la costa per estudiar-los

Anna Pujol
Anna Pujol
Redactora de Ràdio Capital
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
La Generalitat activa la moratòria urbanística a la Costa Brava
Loading
/

El govern de la Generalitat ha anunciat que dijous 17 de gener la comissió d’urbanisme de Girona endegarà una moratòria de tots els projectes en tota la franja de 500 metres de litoral de la Costa Brava, entre Portbou i Blanes amb sòls urbans consolidats amb pendents del 20%.

Ho ha explicat el Secretari d’Hàbitat Urbà  i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat, Agustí Serra, aquest dimarts al vespre.

Això no vol dir que es suspenguin els projectes més polèmiques, però s’aturen temporalment per sotmetre’ls a estudi. Es tracta del primer pas en ferm abans de l’elaboració del nou Pla Director Urbanístic, que preveurà desclassificar alguns entorns del territori, tot i que encara no se sap quins en concret. El que fa el govern a partir d’ara és aturar-los tots els que es troben més a prop de la línia de litoral i començar l’estudi.

S’ha sabut en una conferència d’SOS Costa Brava a Barcelona, on han participat a més d’Agustí Serra, Lydia Chaparro, portaveu del grup ecologista; l’advocat de l’organització Eduard de Ribot i l’escriptor i representant d’Alerta Sant Feliu de Guíxols, Toni Sala. 

Serra ha apostat per “revertir el model territorial del país, i per descomptat de la Costa Brava” i que la Generalitat vol que el nou pla director que estan elaborant serveixi per “afrontar situacions com les que estem abordant”.  El secretari d’Hàbitat i Territori s’ha compromès a tirar endavant el procés legislatiu per tractar “l’excés d’ocupació al territori català” i preveu que el pròxim febrer es faci un avenç del pla director.

De la seva banda, l’advocat de de l’entitat ecologista SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, ha avançat l’estatègia activa que presentaran: “Seguirem l’estel•la dels que van fer possible . Si lluites pots perdre, però si no lluites estàs perdut”, ha dit, en una intervenció seguida d’aplaudiments de tota la sala. L’advocat ha demanat mobilització ciutadana per tirar endavant el programa ecologista.

De Ribot també ha fet crides a diversos ajuntaments del Baix Empordà. Al de Palafrugell, li ha reclamat que “aturi les llicències de Sant Sebastià que no s’han començat a construïr”. A això, l’alcalde del municipi, Josep Piferrer ha respost a través de les xarxes socials de Ràdio Capital que això ja ha passat:

A l’Ajuntament de Begur, li ha reclamat que “quan es tanca una pedrera, el que es fa és reforestar. A Begur se’ls ha premiat deixant-los construïr cases a 1a línia”, ha dit en referència al projecte ubranístic en una zona propera a Sa Riera. També des de SOS Costa Brava, Lydia Chaparro ha parlat de la importància de la conscienciació i denuncia que s’està superant el “creixement moderat” de zones urbanitzades a Begur.

En definitiva, de Ribot ha definit un “tsunami urbanístic” a la Costa Brava i ha apuntat que “no hi ha prou paisatge per continuar destrossant-lo de forma progressiva”.

Finalment, en l’última intervenció del torn dels grups ecologistes, l’escriptor Toni Sala ha assenyalat les recents modificacions del terreny urbanístic a Sant Feliu de Guíxols i al paisatge costaner com una autodestrucció.

Sala insisteix en que s’ha banalitzat el paisatge i la seva importància cultural, i ha mostrat el seu rebuig cap al “turisme de selfie” que, assegura, es vol implantar a la zona.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Lluita i força

La lluita i la força són dos dels valors més valuosos que l’ésser humà té per aconseguir les seves...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -