12.2 C
Pals
Dilluns, 4 desembre 2023
- Publicitat -

Gaspar Segués: “No hem de patir pels incendis, ens hem de preparar”

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Gaspar Segués: "No hem de patir pels incendis, ens hem de preparar"
/

Les pluges dels últims dies han ajudat a calmar la sequera que ens ha acompanyat al llarg de tot l’hivern al Baix Empordà. Però ara caldrà veure què ens depara l’estiu. Per entendre en quin moment ens trobem i com ens pot afectar el clima, ens ha visitat al Supermatí el coordinador de l’ADF de Gavarres Marítima, Gaspar Segués.

Actualment, els boscos han recuperat part de l’humitat. Tot i això, Gaspar Segués afirma que encara no hem recuperat totalment les reserves hídriques. Primer cal que plogui sobre el terra per hidratar el terreny, i llavors aquesta aigua ja pot hidratar el sòl. Per això, Segués explica que cal que plogui a poc a poc perquè l’aigua es pugui filtrar.

Els incendis i la prevenció

Gaspar Segués explica que quan hi ha un foc, la llenya necessita estar seca perquè es produeixi una combustió. Un cop seca la llenya és llavors quan comença a cremar. Si els arbres estan hidratats és més complicat que l’incendi es propagui. En canvi, si els arbres estan secs és més fàcil que cremin.

L’any passat, però, el Baix Empordà va patir diversos incendis. Gaspar Segués afirma que no hem de patir sino que ens hem de preparar per l’estiu que ve. El Baix Empordà és una zona on és més senzill que es produeixin incendis.

La preparació per prevenir incendis la duen a terme des de l’ADF Gavarres Marítima, tot i que la majoria de les finques a la comarca siguin privades. L’ADF se centra més en les parts forestals que no en les parts urbanes. Estableixen les zones on s’han de fer manteniments i altres operacions per evitar incendis.

La propietat privada i la gestió forestal

Segués afirma que tenen un problema de gestió davant les actuacions en arbres caiguts o zones privades que puguin ser risc d’incendi. El cas és que els propietaris haurien de gestionar les seves finques forestals i tenir-les a punt en cas de que hi hagués risc d’incendi. El problema, apunta Segués, és que no tothom s’ho pot permetre.

L’ADF Gavarres Marítima

Els ADF són unes entitats que s’adapten al territori. En el cas de l’ADF Gavarres Marítima col·labora amb ajuntaments molt potents i, per tant, poden permetre’s tenir a personal contractat per treballar en la prevenció d’incendis forestals. En cas d’incendi, els diferents ADF de la zona es coordinen per treballar de manera conjunta. Però una ADF és una organització destinada a l’assistència de Bombers.

Des de l’ADF Gavarres Marítima estan intentant promoure una brigada forestal. La iniciativa vol intentar admetre personal de mesures penals, que fan treballs comunitaris per evitar penes, per treballar en la prevenció d’incendis durant l’hivern. A més, també hi ha voluntaris que poden treballar entre setmana o universitats que realitzen pràctiques d’estudi amb l’ADF.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

La fira Indilletres tanca la 6a edició amb bona afluència de públic però menys vendes

L’organització fa una gran valoració dels debats organitzats, que van tenir molt bona rebuda i seguiment.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -