24.4 C
Pals
Diumenge, 23 juny 2024
- Publicitat -

Girona encapçala la creació d’ocupació a Catalunya aquest juny i la demarcació guanya fins a 9.200 llocs de treball

L'atur es redueix un 3,34%, un miler de persones troben feina i la xifra de desocupats baixa per sota dels 30.000

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El mercat laboral gironí tanca el juny amb bons registres, perquè no només redueix atur sinó que també incrementa -i molt- la creació d’ocupació. Sobretot, per l’arribada del pic de la temporada turística. Aquest juny, les comarques gironines han guanyat fins a 9.200 llocs de treball. És la xifra més alta de tota Catalunya. Traslladada en percentatges, tan sols durant l’últim més l’afiliació a la Seguretat Social ha pujat un 2,55%. En paral·lel, l’atur continua reduint-se. Al juny, ho ha fet un 3,34%. Un miler de persones han sortit de les llistes i, d’aquests, vuit de cada deu han trobat feina al sector serveis. Això, de retruc, ha fet tornar a baixar el nombre de desocupats, que ara ja se situen per sota dels 30.000 (en concret, 29.020).

Les dades d’atur del juny a les comarques gironines reflecteixen de ple l’arribada del pic de la temporada turística. I recullen, també, l’impacte que la bona ocupació hotelera del cap de setmana de Sant Joan ha tingut damunt el mercat laboral de la demarcació. Al juny, la desocupació ha baixat un 3,34% a les comarques gironines, un descens que s’afegeix al que ja s’havia registrat durant els mesos anteriors (a l’abril, del 4,6%; i al maig, de l’1,69%).

Percentualment, el descens d’aquest juny és el segon més gran que s’ha registrat arreu de Catalunya (on de mitjana, la desocupació ha baixat un 1,89%). En concret, durant l’últim mes hi ha hagut 1.002 gironins que han trobat feina i han sortit de les llistes. I gairebé la pràctica totalitat -de fet, 813- ho han fet al sector serveis (dins el qual hi ha l’hostaleria, el comerç i el turisme).

En paral·lel, si bé no amb la mateixa intensitat, la resta de sectors de l’economia gironina també redueixen desocupats. La indústria ho ha fet en 78 persones; l’agricultura, en 34, i la construcció en set. Per últim, la xifra de tots aquells que no tenien cap feina anteriorment i que estaven apuntats a llistes també ha anat a la baixa (en concret, amb 70 persones).

Tot i l’impacte de la inflació, el sector turístic gironí afronta l’estiu amb bones perspectives. I de moment, la demarcació també encara el juliol havent reduint la xifra de desocupats per sota la barrera dels 30.000. En concret, aquest juny s’ha tancat amb 29.020 aturats. En comparació amb el mateix mes de l’any passat, són 1.628 menys; i traslladat en percentatges, això suposa un descens del 5,31%.

De tots els desocupats -aquí, la fotografia es repeteix- la majoria es concentren al sector serveis (20.066). Al terciari, el segueix la indústria (amb 3.381 desocupats), la construcció (2.636) i l’agricultura (677). Per últim, a comarques gironines hi ha 2.260 aturats a qui no els consten feines anteriors.

L’afiliació s’impulsa

Aquest mes de juny, però, a la demarcació la dada destacable és la que fa referència a la creació de llocs de treball. De fet, les comarques gironines són el territori que lidera l’augment d’afiliats a la Seguretat Social arreu de Catalunya. La demarcació tanca el mes amb 9.198 afiliats més, cosa que suposa un increment del 2,55% al llarg del juny.

Ara, a comarques gironines hi ha 369.341 afiliats a la Seguretat Social (un 2,86% més si es comparen amb els que hi havia al juny del 2022; en concret, 10.270).

De retruc, també s’han signat més contractes. Durant el juny, a la demarcació se n’han rubricat 29.067. En comparació amb el maig, són un 25,71% més; en concret, 5.944. Ara bé, en comparació amb l’any passat, són menys. Perquè si es contraposen amb els del maig del 2022, aleshores se’n van signar un 15,05% més.

De tot aquest global, novament, el sector que concentra més contractes durant el juny és del de serveis (23.130). I per tipologies, gairebé sis de cada deu han estat indefinits (17.184). Això sí, en comparació amb l’any passat -quan la xifra va enfilar-se arran de l’impacte de la reforma laboral- els indefinits d’aquest juny són un 15,47% menys.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Les estafes per internet es dupliquen a les comarques gironines els últims cinc anys arribant a produir-se’n 23 al dia

Les estafes a través d’internet a la Regió Policial de Girona s’han duplicat els darrers cinc anys. En concret i segons el registre dels Mossos d’Esquadra, s’ha passat de 4.248 delictes d’aquest tipus el 2018 a un total de 8.479 l’any passat.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -