Guia per observar les llàgrimes de Sant Llorenç

Fotografia d'astroempordà. Perseides 2017

Quan arriba el dia 10 d’Agost, Sant Llorenç, ens fa recordar la tradicional cita astronòmica amb la pluja de meteors més popular de l’any: les llàgrimes de Sant Llorenç. Tot i rebre el nom del Sant, aquests estels fugaços són visibles a partir el 17 de Juliol  i fins el 24 d’Agost.

Enguany podem dir que serà una ocasió especial ja que gaudirem de molt bones condicions astronòmiques per a la seva observació des de l’Empordà.

  • Què són les llàgrimes de Sant Llorenç o persèides?

Són restes de pols i petits fragments de roca i gel que ha deixat al llarg de la seva òrbita el comenta109P/Swift-Tuttle.

Quan la Terra creua aquesta zona de l’espai, els meteors es desintegren a l’entrar en contacte amb l’atmosfera terrestre produint la pluja de meteors.

  • Per què aquest any és especialment bó veure-les?

Enguany el pic màxim d’observació d’estels fugaços es produirà entre la nit i matinada del 12 al 13 d’Agost. S’esperen fins a 100 meteors per hora i, sempre i quan el cel estigui serè, a  Catalunya això coincideix amb la foscor de la nit i també amb l’absència de la lluna, ja aquests dies gaudirem de Lluna nova.

American Meteor Socity. Constel·lació de Perseus.
  • Consells per l’observació

Les pluges d’estels fugaços es poden veure a simple vista sense la necessitat d’utilitzar telescòpics o binocles, però és necessari fer-ho en zones fosques, allunyades de nuclis urbans per evitar la contaminació lumínica, com poden ser les platges o cales.

Cal esperar mitja hora per aconseguir que els ulls s’adaptin totalment a la foscor, i tot i que es poden observar en bona part del cel, la zona propera a la constel·lació de Perseus és la direcció més probable d’on poden sorgir aquests estels,  és per això que també se les coneix com a persèides.

El grup d’aficionats a l’astronomia astroempordà convida a qui vulgui gaudir d’aquest esdevinment a la platja de Castell de Palamós durant els dies 11, 12 i 13 d’Agost cap a les 21h.