Personalitza les Preferències de Consentiment

Utilitzem cookies per ajudar-te a navegar eficientment i realitzar certes funcions. Trobaràs informació detallada sobre totes les cookies en cada categoria de consentiment a continuació.

Les cookies que es classifiquen com a "Necessàries" s'emmagatzemen al teu navegador ja que són essencials per habilitar les funcionalitats bàsiques del lloc.

També utilitzem cookies de tercers que ens ajuden a analitzar com utilitzes aquest lloc web, emmagatzemar les teves preferències i proporcionar el contingut i els anuncis rellevants per a tu. Aquestes cookies només s'emmagatzemaran al teu navegador amb el teu consentiment previ.

Pots triar activar o desactivar algunes o totes aquestes cookies, però desactivar algunes d'elles pot afectar la teva experiència de navegació.

Sempre actiu

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No hi ha cookies per mostrar

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No hi ha cookies per mostrar

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No hi ha cookies per mostrar

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No hi ha cookies per mostrar

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No hi ha cookies per mostrar

18.7 C
Pals
Diumenge, 1 juny 2025
- Publicitat -

La Cuina de l’Empordanet

Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
La Cuina de l’Empordanet
Loading
/
Reproductor d'àudio

Avui he esmorzat en una barraca arran de mar, una edificació del segle XIX on els amos i els treballadors de les fabriques de suro de Palafrugell, es trobaven els dilluns per celebrar la vida.
Uns indrets on gastronòmicament parlant, comença una gran part del relat que ha fet de l’Empordà un dels epicentres de la cuina universal.
Potser per això els integrants del col·lectiu de professionals dels fogons “la Cuina de l’Empordanet” l’ha escollit per fer la presentació de la seva guia 2019-2020 i ho ha fet a la manera més tradicional amb un esmorzar de pa amb tomata, embotits, anxoves, amanida de tomata, ceba al cop de puny i una fregida de julivies i serrans. Un esmorzar, segurament molt semblant, al que van fer quan varen inaugurar la barraca el 1872, fa prop de 150 anys.
La cuina de l’Empordanet té en la tradició culinària del mon taper i en la visió local com a base de l’universitalitat de Josep Pla, els seus fonaments.
Fou el 1983 quan un petit grup de cuiners manlleva el diminutiu Empordanet,  que Josep Pla fa servir per explicar el país pla que s’estén de la riba del Ter al port de Palamós, per aplicar-lo a tota la comarca de l’Empordà Petit i donar cognom a la cuina d’aquest territori amb l’organització de diverses mostres gastronòmiques entre el 1983 i el 1991.
Des del primer moment varen fer seva l’afirmació de Josep Pla, molt anterior al moviments slow food i Km.0, que diu que els millors productes gastronòmics son els poc viatjats i han treballat incansablement  per confirmar l’idea que els productes d’un territori son l’essènica de la seva cuina.
Han estat els creadors i impulsors de les campanyes gastronòmiques com la garoinada iniciada el 1992 i tot seguit la del peix blau ganxo, la gamba de Palamós, l’arròs de Pals, el peix de Roca de Begur o l’aviram de Peratallada.
Els darrers anys han estat també el protagonistes dels Sopars maridats, acció que ha generat un estret vincle entre el pagesos viticultors i elaboradors de vins de la DO Empordà i els seus restaurants, on avui hom pot trobar una amplíssima gamma de vins locals.
Son uns dels millors valedors de la gent del sector primari: pagesos i pescadors tan importants perquè l’Empordanet sigui l’Empordanet
Salut i llarga vida a la Cuina de l’Empordanet.
3 de juliol 2019

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios