La indústria càrnia viu un moment complicat pel que fa a l’assegurança de les seves naus. Les empreses del sector s’enfronten a un augment notable del cost de les pòlisses i a unes exigències cada cop més estrictes per part de les asseguradores. Segons Ignasi Pons, secretari general de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies, “totes les empreses estan assegurades, però cada cop és més car”.
Les cambres frigorífiques, un risc afegit
Els últims incendis en cambres frigorífiques han fet sonar les alarmes. Aquestes instal·lacions, imprescindibles per conservar els aliments, estan construïdes amb panells de tipus sandvitx que propaguen amb facilitat el foc. Aquesta realitat ha fet pujar el risc d’incendi i ha provocat que moltes companyies asseguradores es mostrin reticents a cobrir empreses alimentàries. El vicepresident del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona, Joan Nogué, explica que “és contraproduent, però canviar-les no és una opció viable”.
Auditories i grans inversions
Els canvis que demanen les asseguradores abans de firmar una pòlissa passen per auditories tècniques i modificacions importants als sistemes de prevenció d’incendis. Això inclou ampliar obertures o instal·lar ruixadors, inversions que poden resultar molt costoses per a les empreses. Ignasi Pons remarca que “la indústria té un munt de cambres i canviar-les suposa una inversió molt important”.
Franquícies elevades per reduir riscos
El vicepresident del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona confirma que les millores es fan, però adaptar una nau de gran mida pot sortir més car que la pròpia assegurança. Per aquest motiu, moltes asseguradores opten per protegir-se amb franquícies elevades. “Abans, aquestes franquícies podien ser de 500 euros; ara, poden superar els 100.000 euros”, apunta Nogué. “El que volen les companyies és que el client s’autoasseguri el risc”, afegeix.