10.3 C
Pals
Dimecres, 24 abril 2024
- Publicitat -

La “R” de recuperar

Quan sento aquesta paraula em ve al cap la filosofía a l’Institut Frederic Martí Carreras que  tot i que m’encanta, alguna vegada havia hagut d’anar a recuperar més d’un examen de “filo”.

En l’àmbit de l’ecología i la sostenibilitat “Recuperar” vol dir tornar a posar en servei algun aparell, objecte o instrument avariat o no actualitzant-lo, arreglan-lo o ajustant-lo per a recuperar el seu servei.

A vegades no cal cremar, llençar o portar a la deixalleria.

-Si parlem de roba podem pensar en: recuperar peces que tenim de fa temps cosint la part esparracada o canviant alguna part com tallar mànigues a una samarreta, convertir uns pantalons llargs vells en pantalons curts, un vestit de nena en una samarreta d’adolescent o

podem recuperar aquella gabardina que portava l’avi canviant els botons i convertir-la en un impermeable preciòs,…

Això s’havia fet molt amb les peces de roba gran: llençols i tovalloles velles que es tallaven, es feien vores per a convertir-los en draps per netejar vidres o eixugar copes.

-Recuperar una bicicleta vella pintant-la i fent-li una posada a punt de les parts més importants.

-Recuperar peces de jocs i joguines  quan els petits creixen i fer donació a escoles o centres que en necessitin.

-Recuperar taules, cadires i mobles en general fent-lis un manteniment de fusta i pintura.

-Actualitzar aquell ordinador vell que va lent i donar-li ús enlloc de comprar l’últim model.

-Recuperar espais morts per a espais útils.

I amb aquesta “r” també recuperem els grans oficis recuperadors: cosidores, sabaters, fusters, ferrers, cistellers, matalassers, boters,… ceramistes, vidriers,…

I si l’aparell o l’objecte ja ha acabat la seva vida útil, es poden recuperar els materials.

-Recuperar als amics que fa anys que no et veus

I a mi m’agrada sempre parlar de recuperar receptes de cuina, aquell plat que ens feia la mare, la tia o l’àvia i que ens porta records d’infància. O aquells plats que es feien al nostra Empordà i que s’han substituït per plats italians, orientals o americans. Recordeu la sopa de menta o de farigola, pota i tripa de xai, el niu, les mongetes del ganxet amb caluixos de bleda o el pa vi em sucre ???

Una bona manera de recuperar és fer intercanvi de coses que no et serveixen amb altra gent que potser els serveixi. Hi ha una plataforma d’intercanvi virtual a nivell de tots els pobles de l’Empordà per whatsApp que es diu: TheBigFamily-(el nom del poble) on tu ofereixes alguna cosa que vulguis donar i la primera persona que s’interessa ho va a buscar a casa de la persona que ho dona i és una bona manera d’anar recuperant mobles, aparells, eines i instruments varis i allargar-li la vida.

I posats a recuperar recuperem la sobirania i la dignitat com a humans amb dret en aquest planeta i no permetem que ens trepitgin més.

Que tingueu una molt bona diada, empordaneses i empordanesos !!!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios