Mentre ahir centenars de milers de persones desfilaven per Barcelona per manifestar-se per la llibertat dels presos polítics, em venia al cap una altra manifestació de les que no surt als mitjans (bé, al nostre sí). D’aquelles que passen més desapercebudes o en el millor dels casos, queden en una anècdota o en una foto a les xarxes socials.

És la manifestació que els Amics de les Illes Formigues van organitzar l’any passat per reclamar que es tingui més cura del sistema marí que les envolta i que aquest any es torna a repetir, tal i com van avançar en aquest mateix programa.

En aquest mateix programa hem explicat alguna vegada que l’actualitat més propera ens passa per sobre i no ens deixa veure coses que passen més enllà de les nostres fronteres. Canvis que es produeixen en paral·lel a una revolució digital que per ràpida i intensa ens queda falsament llunyana i no la parem l’atenció necessària.

Doncs bé, el cas que ens ocupa és gairebé tot el contrari i em temo que molt estès. La reivindicació d’allò local. Els Amics de les Illes Formigues reclamen que es tingui cura d’aquest ecosistema, igual com passa amb les Medes i en general amb el nostre entorn, sotmès a una important pressió urbanística, de mobilitat, etc… i rares vegades tenim en compte que també el país i el paisatge, des del punt de vista físic, s’ha de cuidar i que quan això no passa, cal denunciar-ho.

I això és el que fan els Amics de les Illes Formigues submergint-se sota l’aigua amb una pancarta, sabedors que la fotografia correrà per les xarxes. Però cal que no sigui una flor d’un sol estiu i que no ens acostumem a veure aquestes altres manis com una cosa anecdòtica o de friquis.