14.4 C
Pals
Dijous, 8 maig 2025
- Publicitat -

Martí Sabrià: “Sense turisme, no tindríem l’oferta cultural ni gastronòmica que tenim”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Martí Sabrià: “Sense turisme, no tindríem l’oferta cultural ni gastronòmica que tenim”
Loading
/

L’Auditori dels Jardins de Cap Roig acollirà dijous vinent una nova edició de les jornades Turisme, Territori i Societat, impulsades per la Fundació Jordi Comas Matamala. Aquesta novena edició vol obrir una reflexió sobre els nous reptes que afronta el turisme, des de la sostenibilitat fins a les tecnologies emergents, passant per la cultura i la gastronomia com a actius essencials. N’hem parlat al Supermatí amb el director de la Fundació Jordi Comas Matamala, Martí Sabrià.

Una de les taules centrals abordarà l’impacte creixent de la intel·ligència artificial en el sector turístic. El director de la Fundació, Martí Sabrià, reconeix que aquests sistemes ja tenen un paper destacat en la gestió d’allotjaments i serveis, però recorda que el turisme no pot prescindir del factor humà. Especialistes com Genís Roca i Karina Gibert aportaran la seva visió sobre com la tecnologia pot conviure amb l’experiència personalitzada del visitant.

Les jornades també posaran el focus en la crisi hídrica i els seus efectes sobre el turisme. S’hi debatrà sobre l’augment del nivell del mar i la pèrdua de platges, així com sobre la gestió de l’aigua de boca en temps de sequera. El periodista Xavier Graset moderarà aquesta taula, que comptarà amb la participació d’experts en oceans i recursos hídrics.

Una de les novetats d’aquest any serà la presentació de tres propostes turístiques innovadores amb segell empordanès. El festival Brots, impulsat per Joventuts Musicals de Torroella, aposta per portar la cultura als micropobles fora de temporada. També es parlarà del campus esportiu de Vilablareix vinculat al Girona Futbol Club i del projecte arquitectònic de Peralada. Segons Sabrià, són iniciatives que poden transformar el model turístic del territori i reforçar-ne l’atractiu durant tot l’any.

Pel que fa a la gastronomia, la Fundació planteja una reflexió sobre l’equilibri entre la cuina creativa i la tradicional. Amb figures com Joan Roca i Nando Juvany, es discutirà si els restaurants han deixat de banda plats com l’escudella o el suquet de peix, tot i ser part fonamental de la identitat culinària catalana.

L’oferta cultural també serà un dels temes destacats. La jornada clourà amb un debat sobre com dotar les destinacions turístiques de programació cultural més enllà dels mesos d’estiu. Segons Martí Sabrià, cal oferir continguts culturals de qualitat també durant la tardor i la primavera, per tal de fer front al repte de la desestacionalització.

Finalment, el director de la Fundació ha defensat l’increment de la taxa turística aprovat recentment al Parlament. Segons ell, aquests ingressos han de servir per garantir serveis essencials com la neteja o la seguretat i no per finançar polítiques d’habitatge. Sabrià creu que el visitant entén i accepta aquesta contribució, sempre que es noti una millora real en l’experiència.

Les jornades són obertes al públic i ja es poden fer les inscripcions al web de la Fundació Jordi Comas Matamala. El preu és de 35 euros i inclou el dinar col·loqui, un espai pensat per compartir reflexions amb els ponents.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios