8.7 C
Pals
Diumenge, 9 novembre 2025
- Publicitat -

Colmado Singular exporta productes gourmet d’elit des de Sant Joan les Fonts a restaurants d’arreu del món

Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Colmado Singular exporta productes gourmet d’elit des de Sant Joan les Fonts a restaurants d’arreu del món
Loading
/

En una entrevista al programa De cap a cap, l’olotí Francesc Collell ha explicat com va néixer Colmado Singular, l’empresa que lidera des de Sant Joan les Fonts i que s’ha convertit en un referent de la distribució de productes gastronòmics excepcionals per a restaurants d’alta cuina.

Una idea que va néixer a l’Índia

La llavor del projecte es va plantar durant un viatge a l’Índia, quan estudiava un màster de comerç internacional a Londres. Una família emprenedora el va acollir i el va inspirar a buscar el seu propi camí. Allà va descobrir el safrà de gran qualitat i les històries que hi havia darrere de cada producte. “Va ser el primer cop que vaig entendre que un aliment podia tenir una història tan potent al darrere”, recorda.

Un magatzem amb ànima de colmado

Colmado Singular està ubicat en una antiga fàbrica tèxtil de Sant Joan les Fonts, que ha estat reconvertida en un espai amb ànima: una recreació d’un colmado tradicional, amb bàscula, molinet de cafè i caixa registradora inclosos. L’espai no és només decoratiu: des d’allà es distribueixen els productes a tot l’Estat i es fan demostracions professionals per cuiners i clients.

Productes d’alta gamma i històries úniques

Collell selecciona cada producte amb cura extrema. Alguns exemples:

  • Sal galesa de Halen Môn, inspirada en tècniques japoneses, reconeguda com una joia gastronòmica.
  • Arròs Aquarello, considerat el millor arròs del món, estudiat per Harvard com a cas d’èxit empresarial.
  • Snacks japonesos, com algues nori amb tempura o galetes d’arròs glutinós, que explora per incorporar a la cuina local.

“Tasteu tot el que venem. No em serveix només que sigui bo: cal conèixer qui l’ha fet, com i per què”, afirma. Per això, fa viatges regulars per visitar els productors. El proper, al Japó, li permetrà ampliar la seva gamma de productes asiàtics.

Distribució per a professionals, però també per a particulars

Tot i que la nau de Sant Joan les Fonts està orientada a la distribució professional, els consumidors poden adquirir els productes a través del web de Colmado Singular. A més, s’organitzen trobades amb productors, showcookings i demostracions per donar a conèixer els productes i fomentar l’intercanvi entre creadors i restauradors.

Una aposta per la qualitat, no per les masses

Collell defensa una manera de fer pausada, artesana i rigorosa. “Ens especialitzem en allò que sabem fer bé. Volem oferir productes que marquin la diferència en el plat, tot i ser invisibles com la sal.”

La seva filosofia gira entorn a l’excel·lència, però també al respecte per la tradició, per l’origen i per aquelles històries que fan únic cada producte.

Supermatí – 6 novembre 2025

Supermatí - programa sencer
Supermatí - programa sencer
Supermatí - 6 novembre 2025
Loading
/

Un dofí de 80 quilos apareix mort a la platja de Pals

privat:-apareix-un-dofi-mort-a-la-platja-de-pals
Privat: Apareix un dofí mort a la platja de Pals

Un dofí de prop de 80 quilos va aparèixer mort a la platja de Pals el 2 de novembre. Els Agents Rurals van localitzar l’animal i van avisar l’equip de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins, que es va desplaçar fins al municipi.

El dofí va ser traslladat a la Universitat Autònoma de Barcelona, on se li farà la necròpsia per determinar les causes de la mort. La Fundació, que opera 365 dies a l’any per encàrrec de la Generalitat, actua en casos d’assistència a fauna marina amenaçada.

Només dues setmanes abans, el 18 d’octubre, es va trobar un catxalot mort a la mateixa platja de Pals. L’animal presentava tres talls al llom, que segons els tècnics podrien ser lesions provocades per l’hèlix d’un vaixell.

Degut a l’avançat estat de descomposició, no es va fer l’autòpsia al catxalot, però es van recollir mostres com un queixal i teixit. L’extracció de l’animal va requerir una retroexcavadora i un camió, i les restes es van preparar per a la incineració.

Palamós celebra 25 anys de la Càtedra d’Estudis Marítims com a referent en recerca sobre el mar

privat:-es-commemora-a-palamos-el-25e-aniversari-de-la-catedra-d’estudis-maritims
Privat: Es commemora a Palamós el 25è aniversari de la Càtedra d’Estudis Marítims

Palamós ha commemorat els 25 anys de la Càtedra d’Estudis Marítims, un projecte acadèmic que ha esdevingut referent en recerca i divulgació del coneixement vinculat al mar. Aquesta càtedra, impulsada per la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Palamós, es va crear l’any 2000 com una extensió universitària al territori, amb seu al municipi.

L’acte de commemoració es va fer el dimecres 5 de novembre a l’Espai del Peix, situat al port de Palamós. Hi van assistir prop de 60 persones, entre elles el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, i l’alcaldessa de Palamós, Maria Puig, així com exalcaldes, institucions i empreses del territori.

Durant l’acte, el professor Joan-Lluís Alegret, que va dirigir la càtedra durant més de dues dècades, va fer un repàs a la seva trajectòria. Va destacar la col·laboració estreta amb el sector marítim i pesquer, i la capacitat d’haver creat un teixit de relacions humanes i coneixement compartit. El director actual, Francesc Fusté, va assenyalar els reptes de futur: una recerca interdisciplinària, la formació i transferència de coneixement, la sostenibilitat i la participació ciutadana.

En aquests 25 anys, la Càtedra ha impulsat múltiples iniciatives com el Cicle Pesca i Ciència i la col·lecció editorial Quaderns Blaus, enfocades a fer arribar la recerca al públic. També ha col·laborat amb el Museu de la Pesca i forma part de diversos espais de gestió i assessorament en l’àmbit marítim del Baix Empordà.

El projecte s’ha consolidat com un espai acadèmic de referència al Mediterrani, combinant àmbits com la biologia, economia, història, gastronomia o tecnologia. Ha estat reconegut amb distincions com la Gamba d’Or i el Confrare d’Honor de la Confraria de Pescadors.

Calonge reviu la història del vi amb el Cap de Setmana del Vi de Pagès 2025

Calonge acollirà del 14 al 16 de novembre una nova edició del Cap de Setmana del Vi de Pagès, una proposta que combina història, patrimoni i cultura vinícola. L’esdeveniment s’organitza per posar en valor el passat agrícola del municipi i la seva relació mil·lenària amb la vinya i el vi.

El programa d’aquest any inclou conferències, tastos de vins i vermuts d’estil antic, jocs enoturístics i una excursió guiada. La temàtica central serà el llegat de la vil·la romana del Collet de Sant Antoni, amb la participació d’experts de la Universitat de Girona i membres de la Fundació Remença XXI, entitat organitzadora de l’esdeveniment.

El divendres 14 de novembre, a la Sala Major del Castell, s’inaugurarà el cap de setmana amb una conferència sobre les troballes arqueològiques del Collet, seguida d’un tast de vi de pagès. L’endemà, Mas Molla acollirà la presentació del llibre “Origen de la vinya i el vi a Catalunya”, acompanyada d’un tast guiat de vins romans i vermuts antics.

Un dels plats forts serà l’excursió “Del dolium al bocoi”, que sortirà el dissabte al matí des del Collet. Durant el recorregut es visitaran diversos espais naturals i patrimonials, com Puig Ses Forques o la Font del Mas Ribot, on s’explicaran llegendes locals i l’evolució de la producció del vi.

També el dissabte a la tarda, el Mas Ponsjoan acollirà el joc de taula “La sala del bon vi”, una activitat lúdica dirigida pel sommelier Lluís Sala i oberta a parelles amb inscripció prèvia.

Aquesta iniciativa busca recuperar la memòria vinícola de Calonge i promoure una vinculació activa entre el patrimoni local i la ciutadania. Des de la Fundació Remença XXI s’ha expressat la voluntat de continuar col·laborant amb l’Ajuntament i la Universitat per crear una vinya experimental amb les varietats de raïm pròpies del municipi.

Sant Feliu de Guíxols analitzarà el contenidor de rebuig per conscienciar sobre el consum i el reciclatge

privat:-sant-feliu-de-guixols-no-apujara-l’ibi-ni-la-taxa-de-residus-el-2026
Privat: Sant Feliu de Guíxols no apujarà l’IBI ni la taxa de residus el 2026

Sant Feliu de Guíxols analitzarà el contenidor de rebuig el dijous 13 de novembre amb una activitat participativa que vol fomentar hàbits de consum més sostenibles. Aquesta iniciativa forma part del projecte “Autòpsies de residus”, impulsat per la Diputació de Girona i dinamitzat per Rezero, amb la col·laboració del Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques Gironines.

Durant l’activitat, es classificarà el contingut real de bosses del contenidor de rebuig per veure quins residus es podrien haver reciclat o evitat. Aquest exercici vol ajudar la ciutadania a visualitzar l’impacte dels hàbits de consum i dels productes que es llencen habitualment.

L’actuació s’emmarca en la Setmana Europea per la Prevenció de Residus, que se celebra a finals de novembre. A banda de Sant Feliu de Guíxols, també es farà a Sant Joan de les Abadesses, Santa Coloma de Farners, la Vall d’en Bas, Figueres, Girona, Llívia i Cornellà del Terri.

En experiències anteriors, s’ha comprovat que fins al 80% dels residus del contenidor podrien reciclar-se o evitar-se. La major part són envasos d’un sol ús, aliments malbaratats i productes difícils de reciclar o amb poca durabilitat.

A més, cada sessió inclourà el Joc de l’Autòpsia de Residus, una activitat educativa per a tota la família. Els participants aprendran a comprar a granel, fer servir envasos reutilitzables, reduir el malbaratament alimentari i triar productes reparables.

Amb aquesta proposta, la Diputació de Girona vol promoure una nova cultura de consum i reduir els residus des de l’arrel. El diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot, destaca que la prevenció i el reciclatge són responsabilitats compartides i que cada gest compta per construir un territori més sostenible.