Les institucions han presentat aquest dimarts la temporada de creuers.

El ports de la Costa Brava preveuen assolir aquest any rècords històrics amb 62 escales i 57.000 passatgers. La previsió és d’un augment d’un 26 per cent del nombre de passatgers i d’un 35 per cent les escales. Per primer cop se superarà el llindar de les 60 escales a la Costa Brava. La temporada de creuers 2018 visitaran els dos ports de la Costa Brava un total de 17 línies de creuers, de les quals un 55 per cent són de luxe. Pel que fa a l’inici de la temporada, Palamós començarà el diumenge, 4 de març, i Roses el diumenge, 6 de maig. Els dos ports donaran el tret de sortida amb la companyia britànica Saga Shipping. Palamós i Roses també compartiran navilieres de creuers com ara Club Med Cruises, Marella Cruises, Oceania Cruises, Saga Shipping i Seadream Yacht Club. Així mateix, els creuers Club Med 2, Riviera, Saga Pearl II i Seadream I faran escala en tots dos ports. La companyia estàndard Marella Cruises preveu portar a la Costa Brava un total de 36.000 passatgers, un 63% del total de passatgers.

S’estima que l’activitat generi un impacte econòmic directe de 3,9 milions d’euros en el territori. Aquest import econòmic s’extreu d’un estudi de l’Associació internacional de línies de creuers (Clia) que estima que cada passatger que desembarca es gastaria una mitjana de 62 euros i cada tripulant que desembarca 25 euros. A més,  s’ha de sumar la despesa vinculada al vaixell en concepte de serveis portuaris que és de 6 euros per passatger.

El Port de Palamós preveu rebre més de 47.000 passatgers, amb un increment de l’11%, i 49 escales, un 17% superior a la temporada passada. Xifres amb què la instal·lació portuària batrà nous rècords històrics en escales i passatgers per segon any consecutiu. Així, Palamós reforçarà el paper de lideratge dins la seva categoria de port petit a la Mediterrània occidental. A Palamós la temporada començarà el 4 de març, amb l’escala del Saga Sapphire, i acabarà el 7 de desembre, amb l’escala de l’Star Breeze. Els mesos de major afluència de creuers seran maig amb onze escales, i l’octubre i el juny amb vuit escales cadascun. L’afluència de major nombre d’escales al maig i l’octubre suposa més desestacionalització de l’activitat i l’arribada de turistes en temporada baixa.

Aquest any Palamós rebrà dues dobles escales. El 21 de maig coincidiran al port els creuers  Seabourn  Encore i l’Star Prid i el 26 de juny faran escala simultàniament els creuers Azamara Quest i Wind Surf.La línia de creuers nord-americana de luxe Viking Ocean Cruises s’estrenarà per primer cop al port palamosí. A més, la companyia Thomson Cruises ara porta per nom Marella Cruises, naviliera que ens visitarà aquest any. Així mateix, el port rebrà les escales inaugurals dels creuers Aidacara, Marella Explorer, Marella Dream, Seabourn Ovation, Viking Orion i Viking Star. Un 51% de les companyies que faran escala a Palamós són de categoria estàndard amb vaixells de capacitat superior a 1.200 passatgers, mentre que el 49% restant són companyies de luxe i “premium”, amb capacitat inferior a 1.000 passatgers. Destaca la diversificació de companyies que rep Palamós.