24.1 C
Pals
Dissabte, 19 setembre 2020

Consulta què es pot fer a la fase 1 al Baix Empordà a partir de dilluns en la desescalada pel coronavirus

Llistat de les mesures permeses i les que no ho estan a un territori que passa a la fase 1 de la desescalada. El més destacat: ens podrem moure per tota la demarcació de Girona per anar a veure familiars i amics. Els comerços poden obrir sense cita prèvia i també les terrasses de bars i restaurants

El més llegit

Alumnes Palafrugell i Palamós falten a classe a les tardes per demanar la jornada contínua

A l'Escola Josep Barceló i Matas de Palafrugell i a l'Institut-escola Vila-Romà de Palamós part dels alumnes han faltat a classe a les tardes per a protestar contra la negativa d'Educació de permetre la jornada contínua a les escoles de Catalunya.

Jordi Soler compartirà l’alcaldia de Calonge però no aclareix amb qui

El líder de Junts per Catalunya, Jordi Soler, no acabarà el mandat com a alcalde si prospera la moció de censura que ha presentat

Gairebé tota l’oposició de Calonge presenta una moció de censura

Tot i que el comunicat no ho explicita, cal assumir que liderarà el nou govern l'exalcalde Jordi Soler. Els grups que presenten la moció sumen majoria

Les Illes Medes protagonistes en un dels canals de notícies més vistos d’Europa

Les colònies de corall necessitaran centenars d’anys per restablir-se a la reserva natural de les Illes Medes segons han explicat els experts al canal de notícies internacional Euronews
Dani Cortés Morés
Dani Cortés Moréshttps://www.linkedin.com/in/danicortesmores/
Coordinador de Ràdio Capital de l'Empordà

La regió sanitària de Girona, i per extensió la comarca del Baix Empordà, passarà aquest dilluns 18 de maig a la fase 1 del desconfinament pel coronavirus, segons ha explicat el ministre de Sanitat del govern espanyol, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest divendres a la tarda.

Repassem quines activitats es podran fer, i quines seguiran prohibides.

 • Es permeten les reunions d’un màxim de 10 persones sense necessitat que aquestes convisquin juntes. Es poden trobar a qualsevol lloc: a un domicili, a la terrassa d’un bar, o al carrer. Sempre, però, caldrà respectar les mesures de prevenció: higiene i distanciament social. I si no es poden complir aquestes recomanacions, cal dur mascaretes. Es podran reunir principalment persones que no siguin població de risc. En el cas de les vulnerables, cal que “la seva condició clínica estigui controlada i ho permeti, i mantenir rigoroses mesures de protecció”, segons el BOE.
 • Es pot anar a visitar amics i familiars a casa seva, si es troben dins de la demarcació de Girona. NO es pot anar a veure persones amb símptomes o que estiguin aïllats per recomanació mèdica.
 • Ens podem moure a qualsevol lloc de la regió sanitària de Girona. Per sortir de la regió, cal una justificació sanitària, laboral, professional, o empresarial, de retorn a la residència habitual, o per assistir o tenir cura de persones grans, dependents o amb discapacitat, o per causa de força major degudament justificada.
 • Es pot anar a segones residències, si estan dins la regió sanitària de Girona. NO es pot sortir de la regió sanitària de Girona per anar a segones residències de fora. Per tant, NO poden venir habitants de Barcelona o de la resta del país.
 • Podrem desplaçar-nos a hotels i allotjaments turístics dins de la regió de Girona. No podrem ocupar zones comunes, ni spas, piscines, gimnasos …
 • Poden obrir bars i restaurants oferint menjar a les terrasses, amb una capacitat del 50% respecte a la llicència de l’any passat. Es poden fer ampliacions, però sempre mantenint la proporció del 50%. Alguns municipis, com Platja d’Aro, ja preveuen ampliacions de l’espai. Hi ha d’haver una zona reservada per a persones grans i hi ha d’haver una separació de 2 metres entre les taules. Què entenem per terrasses? Segons llegim a El Confidencial, les terrasses són “tot espai no cobert o tot espai que estant cobert estigui envoltat lateralment per un màxim de dues parets, murs o paraments “, segons l’ordre ministerial número 15. En aquests bars o restaurants NO hi podrà haver cartes o menús d’ús comú. Es recomana utilitzar cartells o pissarres. Tampoc setrilleres o altres elements que puguin passar de taula a taula. S’haurà de maximitzar la neteja. Els lavabos s’hauran de rentar, com a mínim, sis cops al dia i no hi podrà anar més d’una persona a la vegada.
 • En cotxe, poden viatjar tantes persones com hi càpiguen, sempre que convisquin al mateix domicili. Si no conviuen, podrà haver-hi una persona per filera i hauran de dur mascareta.
 • A les botigues, es podrà anar a comprar sense cita prèvia, si l’establiment fa menys de 400 metres quadrats. L’aforament està limitat al 30%. Caldrà una distància de dos metres entre persones. Si això no es pot garantir, només podrà haver-hi un client a la vegada. Hi haurà un horari preferent per les persones més grans de 65 anys. Caldrà rentar els locals dues vegades al dia i al canvi de torn dels treballadors. Poden reobrir-se els mercats ambulants, amb un 25% dels llocs habituals.
 • Hi ha una excepció a l’obertura de locals segons la mida. Poden obrir, encara que facin més de 400 metres quadrats, els concessionaris d’automòbils, les ITV i els centres de jardineria, si ho fan amb cita prèvia.
 • Es podrà fer esport no professional en instal·lacions esportives a l’aire lliure, amb cita prèvia, sense contacte, sempre que no siguin piscines. No es permet la pesca o la caça esportiva.
 • Per passejar o fer esport a l’aire lliure, es mantenen les franges de la fase 0. Això vol dir que si algú surt al carrer només per prendre l’aire, ho ha de fer a l’horari establert ara. L’alternativa és sortir per reunir-se amb altres persones al carrer, a domicilis o a terrasses. Això es pot fer a qualsevol hora.
 • Poden obrir biblioteques per fer préstec i llegir al lloc. Els llibres prestats estaran 14 dies apartats abans de poder estar disponibles.
 • Els museus poden reobrir però només per visites, amb un terç de la capacitat. No es faran activitats culturals.
 • Es pot tornar a fer turisme actiu i a la natura, però en grups de 10 persones com a màxim.
 • Es poden organitzar actes i esdeveniments culturals amb un màxim de 30 persones en llocs tancats o 200 en llocs oberts, si el públic està assegut i mantenint la distància. Això vol dir que obren sales de concert, teatres i cinemes.
 • Es poden fer enterraments i vetlles. Hi ha d’haver un màxim de 15 persones a l’aire lliure i 10 en espais tancats.
 • Es pot anar a llocs de culte com esglésies o mesquites, amb una ocupació del 30%. Això sí: no es pot utilitzar aigua beneïda o tocar objectes de devoció o altres objectes, i no podrà haver-hi corals.
 • Els centres educatius poden obrir però sense alumnes. Només per preparar-los, desinfectar-los i fer gestions administratives.
 • El teletreball segueix sent prioritari. Quan no sigui possible s’estableixen diverses mesures de seguretat per a treballadors. L’empresa ha de garantir una distància de seguretat interpersonal d’aproximadament dos metres i hi ha d’haver a disposició dels treballadors gels desinfectants. Quan no es pugui garantir la distància de seguretat, tot el personal ha de portar equips de protecció (com les mascaretes).
- Publicitat -
Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -

7 COMENTARIS

Comments are closed.

- Publicitat -

Últimes notícies

Els museus Dalí obriran fins l’1 de novembre

En el cas del museu de Figueres i el castell de Púbol obriran de dimecres a diumenge a partir de dos quarts d'onze del matí fins les tres de la tarda

Lady Gaga estrena el videoclip de ‘911’

Lady Gaga acaba de presentar el videoclip de ‘911‘ una de les cançons més ballables del seu disc “Chromatica” i que va gravar durant el mes d’agost. El vídeo és un homenatge a la pel·lícula de 1969 “El color de la granada“, un film de Sergei Parajanov que és conegut per la seva bellesa visual,…

The Smashing Pumpkins donen nous detalls del disc “Cyr”

The Smashing Pumpkins han explicat que el seu nou disc es dirà “Cyr” i que es publicarà el 27 de novembre. Serà un disc doble format per 20 cançons amb temes com ‘The colour of love’ o la cançó que dóna nom al disc i que vam poder escoltar fa alguns dies. El disc s’editarà…

La Bisbal d’Empordà presenta Mirell, un festival de documental musical

La programació de la nova proposta cultural, que pren el nom del joc popular empordanès, inclourà un total de sis documentals, una pel·lícula, un concert i 10 convidats

Cut Copy actuaran el març a Barcelona

Després de l’èxit d’anteriors edicions, la iniciativa Vida On The Road porta a Cut Copy en concert el 27 de març a la Sala Apolo de Barcelona. La banda d’indie dance originària de Melbourne (Austràlia) ens fa viatjar en el temps a través dels setanta i els vuitanta gràcies a una interessant combinació d’elements vintage…

Altres notícies